2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: LRT RADIJO lietuviškų dainų konkurse nugalėjo Manto Jankavičiaus atliekama daina

2018-02-19
 
Vasario 18 d. specialioje LRT RADIJO laidoje paskelbti lietuviškų dainų konkurso nugalėtojai. Pirmąja vieta ir 2000 EUR prizu dalijasi Manto Jankavičiaus atliekama daina „Dangus nesibaigia" ir Vyganto Kazlausko „Susitikimas".
Pasitikdamas Lietuvos valstybingumo atkūrimo 100-metį LRT RADIJAS 2017 m. rugsėjo 12 d. paskelbė lietuviškų populiarių dainų konkursą ir pakvietė jame dalyvauti talentingus dainų autorius, prodiuserius bei profesionalius muzikantus. Konkurso tikslas - populiarinti lietuvišką dainą, gaivinti ją šiuolaikine muzikine kalba, o Lietuvos valstybingumo atkūrimo 100-čio proga padovanoti LRT RARIJO klausytojams puokštę naujų, niekur neskambėjusių dainų.
Konkursas vyko trimis etapais: autorių idėjos subrandinimui ir jos įgyvendinimui buvo skirti trys mėnesiai. Apsisprendusių konkurse dalyvauti skaičius pranoko visus mūsų lūkesčius. Užregistruotas rekordinis dainų skaičius - 198. Savo kūrinius konkursui pateikė žinomos grupės: „Skylė", „Antikvariniai Kašpirovskio dantys", „Žalvarinis", „Skyders", „Tabasco", „Kiti kambariai", „Kitava", autoriai: Rokas Radzevičius, Robertas Semeniukas, Rūta Damijonaitienė-Ščiogolevaitė, Steponas Januška, Andrius Borisevičius, Deivydas Zvonkus, Edgaras Lubys, Laura Remeikienė ir jauni, ieškantys savo nišos, kūrėjai: Šarūnas Joneikis, Modestas Kapustinskas-Modestyno, Ingrida Toleikytė-Dzala, Juozas Martinėkas-Martin ir kiti. Konkursui savo dainas pateikė ir kompozitoriai, kurių vardai jau seniai įrašyti į lietuviškos popdainos istoriją: Galina Savinienė, Mikalojus Novikas, Alvydas Jegelevičius, Jaroslavas Cechanovičius.
Antrajam turui atrinktos dainos visą mėnesį skambėjo LRT RADIJO „Muzikiniame vidudienyje". Už patikusius kūrinius klausytojai balsavo portale LRT. Per mėnesį balsavimo skiltyje apsilankė bemaž 33 tūkst. skaitytojų. Konkurso taisyklės numatė liberalią dainų vertinimo sistemą, 50% vertinimo balų turėjo klausytojai ir tiek pat komisija. Iškilus ginčui sprendimo teisė suteikta komisijai.
„Renkant pirmųjų trijų vietų nugalėtojus, kuriems skiriami dar ir piniginiai prizai, komisijos ir klausytojų nuomonės kardinaliai išsiskyrė. Ir čia didžioji šio konkurso intriga. Konkursų praktikoje nedažnai pasitaiko atvejų, kai norėdami išaiškinti profesine ir kūrybine prasme geriausias, o svarbiausia - radijiškas dainas, turinčios sprendimo teisę grupės nueina skirtingais keliais", - pasakoja konkurso iniciatorė, vertinimo komisijos narė, LRT RADIJO muzikos vyriausioji redaktorė Birutė Paškevičienė.
Iš 198 atsiustų dainų į antrą turą buvo atrinkta 41. Pasak B. Paškevičienės, pagrindiniai kriterijai buvo melodijos ir teksto vienovė, komponavimo principai - melodija, aranžuotė, tekstas, atlikimas ir, aišku, kokybiškas garso įrašas.
„Šiame konkurse komisijai teko priimti kompromisinį sprendimą. Pirmąją ir antrąją vietas skirti dviem dalyviams, o jiems skirtą piniginį prizą dalinti perpus", - sako B. Paškevičienė. Pirmosios vietos nugalėtojams atiteko 2000 eurų, antrosios vietos - 1500 eurų, trečiosios - 700 Eur. Specialiųjų LATGA-A prizų fondas - 1000 eurų.
Konkurso nugalėtojai:
I vieta „DANGUS NESIBAIGIA" 
Muzikos ir teksto autoriai Jonas Talandis ir Kristupas Bubnelis. Atlieka Mantas Jankavičius.
I vieta „SUSITIKIMAS" 
Muzikos autorius Vygantas Kazlauskas, teksto autorė Sandra Avižienytė. Atlieka Vygantas Kazlauskas.
II vieta „AMŽINAI" 
Muzikos ir teksto autorius Liutauras Janušaitis. Atlieka Dagna Kondratavičiūtė. 
II vieta „KADUJO" 
Muzikos autorius Robertas Semeniukas, teksto autorė Ineta Meduneckytė-Tamošiūnienė. Atlieka grupė „ŽALVARINIS".
III vieta „VAIKYSTĖS KIEME" 
Muzikos ir teksto autorius Juozas Martinkėnas. Atlieka Juozas Martin.
PRIZAI, kuriuos skyrė Lietuvos autorių teisių gynimo agentūra LATGA-A:
LATGA-A Prizas už savito ir originalaus stiliaus paieškas. „SAVI" 
Muzikos autoriai Martynas Vilpišauskas, Aleksandras Rogoža. Teksto autorė Gina Kazlauskaitė. Atlieka grupė „COSMIC APPLE".
LATGA-A Prizas už sėkmingą debiutą ir jaunatvišką polėkį. „PAVASARIO TAKU" 
Muzikos autorė Ingrida Toleikytė-Dzala, teksto autorius Eugenijus Matuzevičius. Atlieka Dzala.
LATGA-A Prizas už pilietiškumo ir patriotiškumo sklaidą. „SUDAINUOKIME LIETUVĄ" 
Muzikos autorius Rokas Radzevičius, teksto autorius Rimvydas Stankevičius. Atlieka Rokas Radzevičius ir Aistė Smilgevičiūtė.
Kūrinius vertino LRT RADIJO lietuviškų dainų konkurso konkurso vertinimo komisija:
kompozitorius, aranžuotojas, džiazo muzikantas, įvairių projektų lyderis Dainius Pulauskas,
kompozitorius, LMTA doktorantas, dainų kūrėjas ir atlikėjas, muzikos prodiuseris Marius Salynas,
kompozitorius, muzikos prodiuseris, audiovizualinio meno kūrėjas, gavęs metų prodiuserio apdovanojimą, sukūręs SEL hitus ir daug kitų, LATGA-A atstovas Žilvinas Žusinas,
LRT RADIJO vyriausioji muzikos redaktorė Birutė Paškevičienė ir LRT RADIJO laidų apie lietuvišką populiarią muziką autorė ir vedėja Edita Vilčiauskienė.

 

Virginija Bunevičiūtė
Atstovė ryšiams su visuomene
S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
Tel. +3705 236 3240
Mob. +370 686 91963
Faks. +370 5 2363208
lrt@lrt.lt 
www.lrt.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-02-19 17:57
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Lietuvis

2018-03-02 12:44

Labai svarbu, kad lietuviškos dainos konkurse nugalėjo liretuviška daina, atliekama lietuvių kalba. O tai labai dažnai lietuviškų dainų koncertuose, konkursuose skamba dainos anglų kalba. Kai kas piktybiškai garbina anglų kalbą ir šia kalba atliekamas dainas. Paklausykite anksti rytais LRT programą - labai retai kada skamba lietuviški muzikiniai kūriniai, dažniausiai tik angliškai atliekamos dainos.Atsibundi rytmetį, klausai radijo ir nežinai, kur esi-gimtojoje Lietuvoje ar kur nors Anglijoje ar Amerikoje. Matyt, LRT vadovai taip anksti nesikelia ir savo radijo neklauso. O labai gaila...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media