2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: Kompozitorius Giedrius Kuprevičius – naujas LRT KLASIKOS balsas

2015-10-25
 
Giedrius Kuprevičius

Giedrius Kuprevičius

 

Nuo lapkričio 2-osios 24 valandas per parą transliuosianti LRT KLASIKA turi gerų naujienų klausytojams: į radijo stoties laidų autorių bendruomenę įsijungia ir kompozitorius, publicistas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, profesorius Giedrius Kuprevičius.

Prieš keletą dešimtmečių Lietuvos televizijoje vedęs laidą „Kontrapunktas" autorius grįžta į LRT kaip radijo laidos „Audiologai" vedėjas. Tiesa, jis dažnai vieši LRT laidose kaip dalyvis ar komentatorius, tačiau „Audiologai" - autorinė žinomo kultūros veikėjo laida, kurioje jis ne tik pateiks savo požiūrį į muzikinės kultūros reiškinius, bet ir diskutuos su kitų sričių profesionalais bei ieškos kontakto su muziką komponuojančiais mėgėjais.

„Esame garsų apsuptyje, tačiau ne visuomet įsigiliname į jų prasmes, naudą ar žalą, -  sako kompozitorius. - Kas išmano mediciną, žino, kad audiologais vadinami tie gydytojai, kurie tiria ir gydo klausos ligas arba gilinasi į su klausa susijusias problemas. Toji medicinos sritis vadinama audiologija. Pavadinę mūsų pokalbius apie garsą ir klausą „Audiologais" gal ir nesuklydome - juk dabarties visuomenė turi ne vien medicininių klausos problemų, ne vien su ausų ligomis susietų bėdų, bet ir žymiai platesne, bendresne prasme išreiškiamų klausos, girdėjimo, susikalbėjimo, suvokimo rūpesčių, apie kuriuos verta pakalbėti dažniau. Tokių tikslų siekiu ir savo ketvirtadieniniuose „Audiologuose" - pokalbiuose apie garsą ir klausą. Solo ir duetuose su laidos svečiais gvildensime labai įvairias temas - garsų kilmę ir akustinių peizažų įvairovę, antikos ir modernaus pasaulio garsyną, akustinių ir elektroninių muzikos instrumentų  skambėjimą, pavienių autorių kūrybos įdomybes... Pasiūlysiu ir mažąsias premjeras rubrikoje „Atsiuntė paklausyti", kurių turinį, tikiuosi, užpildys jaunųjų kompozitorių mums atsiųsta kūryba."

Giedriaus Kuprevičiaus „Audiologai" transliuojami ketvirtadieniais 12.12 val., kartojami 22.10 val. per LRT KLASIKĄ.

Kita naujiena LRT KLASIKOS programų tinklelyje - darbo dienomis nuo 10.00 val. skambės gražiausi Euroradijo koncertai iš Europos, Australijos ir Šiaurės Amerikos koncertų salių. Radijo imtuvas priešpiečio laiką pavers puikiu muzikiniu gidu po pasaulio koncertinį žemėlapį. Jau pirmąsias savaites skambės įrašai iš šių metų Zalcburgo, Provanso Ekso, Štyrijos, Ravenos, BBC Proms ir kitų festivalių. Iškart po koncerto nacionalinės ir pasaulinės literatūros puslapius eteryje sklaidys žinomi  aktoriai.

Globaliame pasaulyje naujus iššūkius ir poreikį ieškoti taikaus bendrabūvio patiria ne tik skirtingos kultūros, bet ir religijos. Krikščioniškosios minties puoselėtojams LRT KLASIKA šį sezoną siūlo „Mažosios studijos" laidą „Daug buveinių". 

„Mano Tėvo namuose daug buveinių" - šią evangelijos pagal Joną eilutę parinkome ekumeninės laidos pavadinimui, primindami, kad Lietuvoje nuo seno įsikūrusios ir sėkmingai gyvuoja įvairios krikščionių bendruomenės, turinčios turtingą istoriją, įdomias tradicijas ir įstabų kultūrinį paveldą, - sako laidos vedėja Jūratė Kuodytė. - Laidoje „Mažoji studija. Daug buveinių" išgirsite ne tik istorinių faktų, kriškčioniškos minties autorių įžvalgų, bet ir sužinosite, kuo šiandien gyvena Lietuvos ortodoksai ir evangelikai, kas vienija visus krikščionis, kai šiuolaikiniame pasaulyje stebimi ryškūs sekuliarizacijos procesai, pamirštamos krikščioniškos vertybės, kurių pagrindu kūrėsi Europa."

„Mažoji studija. Daug buveinių" - pirmąjį ir trečiąjį mėnesio penktadienį 17.30 val. per LRT KLASIKĄ.

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-10-25 09:42
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media