2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: LRT radijo teatre – premjera: Vaivos Grainytės pjesė „Nuo ašies“

2015-07-14
 
Laimos Stasiulionytės nuotraukoje – spektaklio įrašo akimirkos.

Laimos Stasiulionytės nuotraukoje – spektaklio įrašo akimirkos.

 

 

Radijo teatre ­- premjera.  Lietuvos radijo ir Asociacijos LATGA organizuoto radijo dramaturgijos konkurso „Kviečia radijo teatras", skirto „Teatrų metams" II vietos laureatės Vaivos Grainytės  pjesė „Nuo ašies". Režisierė Saulė Norkutė, garso režisierius Vladas Dieninis, garso operatorius Ramūnas Jasutis. Vaidina aktoriai Gabrielė Malinauskaitė ir Vidmantas Fijalkauskas.

Apie spektaklio kūrimo procesą savo mintimis dalinasi  režisierė Saulė Norkutė:

Teko susikoncentruoti tik į garsą, o ne į gerai man pažįstamą darbą su vaizdu. Tai ir tapo pagrindiniu viso šio proceso iššūkiu - kaip visą pjesės ir spektaklio mintį išreikšti per garsus, o svarbiausia - kaip sukurti pasaulį, kuris būtų atpažįstamas ir įtikinamas. Mes drauge su garso režisieriumi Vladu Dieniniu sumanėme viską įrašinėti „gyvai" mašinoje.  Būtent automobilyje, o ne sterilioje studijoje, vyko visos repeticijos, įrašai. Siekėme kaip įmanoma realiau pavaizduoti vykstančią vairavimo pamoką, norėjome, kad klausytojas jaustų ne tik kaip dirba automobilis, bet kaip erdvėje juda aktoriai, keičiasi pjesėje veikiantys metų laikai.  Įrašius aktorių balsus, užtrukome ir prie montažo ir prie papildomų garsų ieškojimo. Be abejo, tai nebuvo taip paprasta, kaip pasirodė iš pradžių: teko gerai suplanuoti veiksmus, apgalvoti, o kartais tiesiog pasikliauti intuicija ir išmėginti daug įvairiausių dalykų, kol surasdavome geriausią sprendimą, kuris perteiktų dramaturgės sumanymą.  Vaiva Grainytė  pjesėje „Nuo ašies"  ima įprastas ir daugeliui lengvai atpažįstamas situacijas, kurios netikėtai  atsiskleidžia giliu, filosofiniu rakursu. Įdomiausia, kad po šio spektaklio pasikeitė mano santykis su garsu. Dabar daug daugiau dėmesio skiriu garsams, jų šaltiniams. Toks jausmas, kad jie pradėjo daug labiau dominuoti mano aplinkoje. Pamenu,  kartą beįrašinėjant radijo trukdžius, Vladas FM radijo bangas persuko į AM dažnį - tai buvo viena iš keisčiausių patirčių. Atrodė, jog AM bangų skleidžiami keisti garsai nunešė į kitą pasaulį. Dabar, kai jau turiu supratimą apie radijo spektaklių kūrimo "virtuvę", darbą su garsu, būtų labai gaila apleisti šią sritį. Galvoje kirba daugybė idėjų apie naujus spektaklius ir radijo teatro galimybes.

Aktorius Vidmantas Fijalkauskas:

Vos perskaitęs V.Grainytės pjesę „Nuo ašies" pasidžiaugiau, kad į radijo teatrą ateina autoriai, besidomintys radijo teatro specifika, gebantys kurti tokias istorijas, kai, rodos, iš paprastos situacijos pakylama į gerokai platesnius apibendrinimus, kai mažame automobilio salonėlyje atsiveria durys į metafizines erdves. Visa dramaturgės sumanyta istorija buvo perkelta į realią aplinką, kad klausytojas praktiškai pajustų, „pamatytų" pjesėje vykstantį veiksmą. Spektaklio kūrimo metu tai ir buvo įdomiausia - iš tikrųjų, realiomis eismo sąlygomis, važiuoti automobilyje ir  įsijausti į vairavimo Instruktoriaus vaidmenį. Nors kolegei Gabrielei Malinauskaitei, kuri turėjo dar ir „nemokėti" vairuoti, matyt, buvo dar įdomiau. O pats įsimintiniausias momentas, matyt, buvo tą dieną, kai įrašinėjome priešpaskutinę sceną: mes - aš, vairavimo Instruktorius ir Mokinė, esame atsidūrę po ledu, visiškoje tamsoje. Paklusdami režisierės S. Norkutės sumanymui, mes realiai užsidarėme garaže be langų, uždarėme duris, išjungėme šviesas ir dar užsimerkėme - kad būtų visiškai tamsu ir kad tą tamsą išgirstų bei pajustų ir klausytojai.

Premjera liepos 26 d. 14.05 val. per LRT RADIJĄ. Kartojama rugpjūčio 1 d. 12.10 val.  LRT KLASIKOS  programoje.

 

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-07-14 15:11
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media