2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: LRT radijas transliuos švedų dokumentikos ciklą apie Sirijos pabėgėlius

2015-03-03
 
 

LRT radijas šį sekmadienį pradeda transliuoti Švedijos radijo tiriamosios dokumentikos ciklą apie Sirijos pabėgėlius „Europos tvirtovė". Šio radijo žurnalistai bendradarbiaudami su kitais Europos visuomeniniais transliuotojais 2014 m. stebėjo daugiau kaip 70-ties Sirijos pabėgėlių kelią.

„Daugybė žmonių bėga iš ketvirtus metus ginkluoto konflikto kamuojamos Sirijos. Tarp jų yra bankininkų, inžinierių, žurnalistų, gydytojų, studentų, ūkininkų, prekeivių ir pramonės darbininkų. Daugelis jų svajoja rasti saugų prieglobstį Europoje - be karo, priespaudos ir persekiojimo, tačiau tik nedaugeliui tai pavyksta", - pažymi radijo pasakojimų ciklo autoriai.

Jungtinių tautų Pabėgėlių agentūra nenutrūkstamą vyrų, moterų ir vaikų pabėgėlių bangą vadina didžiausia priverstine migracija po Antrojo pasaulinio karo. Sirijos pabėgėlių jau yra beveik 4 milijonai, dauguma jų glaudžiasi Turkijoje, Libane, Jordanijoje, Irake ir  Egipte. Iš čia jie ieško būdų patekti į Europą, ypač Švediją, kuri yra pirmoji Europos Sąjungos valstybė, suteikianti galimybę prieglobsčio prašantiems Sirijos piliečiams gauti nuolatinius leidimus gyventi šalyje.

Radijo žurnalistų parengti dokumentiniai pasakojimai vaizdžiai, asmeniškai ir jautriai vaizduoja įvairius Sirijos pabėgėlių bandymus ištrūkti iš karo draskomos šalies.

„Dingęs gydytojas" supažindina su karo lauko ligoninės daktaru, kurio niekas nematė nuo 2014-ųjų pavasario. „Pabėgėlių gabentojas" suteikia klausytojams galimybę pažvelgti į pogrindinį pabėgėlių gabentojų tinklo pasaulį. Tuo metu „Šeima, įstrigusi Lenkijoje" pasakoja apie sirų porą, kurie su trimis mažamečiais vaikais praleido du mėnesius viename Lenkijos pabėgėlių registracijos centrų. Ciklo dalis pavadinimu „Keturi draugai" įamžina devynis mėnesius Yazano, Hatemo, Muhanado ir Mahmudo atkaklių pastangų ištrūkti į išsvajotąją Europą.

LRT radijas turi galimybę naudotis šia  medžiaga kaip Europos transliuotojų sąjungos (EBU) narys. 

Keturių dalių tiriamosios dokumentikos ciklo pasakojimus lietuvių kalba LRT radijo klausytojai turės galimybę išgirsti kovo 8, 15, 22 dienomis, po 11 val. žinių. Paskutinįjį mėnesio sekmadienį, kovo 29 d. tokiu pat laiku bus transliuojamas LRT radijo pasakojimas apie Sirijos pabėgėlius, kuriuos likimas atvedė į Lietuvą.

Išsamiau apie projektą anglų, švedų ir arabų kalbomis čia: http://sverigesradio.se/fortresseurope/

 

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-03-03 12:32
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media