2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: LRT radijo eteryje – naujos laidos įvairiems skoniams

2015-02-02
 
Laidos vedėjai Živilė Kropaitė ir Mindaugas Nastaravičius

Laidos vedėjai Živilė Kropaitė ir Mindaugas Nastaravičius

 

LRT radijas pradeda transliuoti net 5 naujas laidas. Žurnalistai Živilė Kropaitė ir Mindaugas Nastaravičius pasikeisdami rengs ir ves laidą apie įdomius visuomenės reiškinius „Kita tema" (pirmadieniais 15.05 val.), Agnė Kairiūnaitė gilinsis į psichologines temas laidoje „Čia ir dabar" (antradieniais 12.12 val.), vartotojų švietimui ir praktiniams patarimui bus skirtas Laimos Ragėnienės „Vartotojo gidas" (trečiadieniais 12.12 val.), švietimui plačiąją prasme -  Jonės Kučinskaitės ir Gintaro Sarafino „Dešimt balų". Savaitgalį pasitikti padės Arvydo Urbos „Sodai" (penktadieniais 12.12 val.)

Laida „Kita tema" gvildens temas, kurioms, pasak jos kūrėjų, ne visada atsiranda vietos žiniose, - aktualius ir savitus visuomenės reiškinius, kalbins rečiau girdimus pašnekovus.

„Jei žiniose ir aktualijų laidose kalbama apie tai, ką pasiekėm per 25-erius Nepriklausomybės metus, mes aptarsim, ką per kitus 25-erius dar pasieksim. Jei visi kalba apie tai, kaip išmokti bėgioti nesusižeidžiant ir kaip būti sveikiems, tai mes kalbėsim, kaip nutinka taip, kad visi anksčiau ar vėliau pradeda bėgioti. Jei girdim laidų anonsuose, kad „svajoti galima ir kai tau daugiau kaip 50", tai mes kelsim klausimą, kodėl iš viso kyla toks klausimas, t.y. taip anksti žmonės nurašomi, ir kodėl taip anksti Lietuvoje pradedama taupyti laidotuvėms, - pasakoja „Kitos temos" autorė Živilė Kropaitė. - Temų yra daugybė, neturim ambicijų, kad visos jos bus kažkokios „kitokios", bet norim rasti laiko aptarti tam, kam, kartais atrodo, laiko niekada taip ir neatsiranda, bet kas tikrai ne mažiau įdomu, nei tai, ką kasdien girdime žiniose ar pokalbiuose su valstybės pareigūnais.

Laidos „Čia ir dabar" autorė Agnė Kairiūnaitė sako juntanti pastaruoju metu išaugusį susidomėjimą psichologija: „Žmonės ieško žinių, kaip gyventi laimingiau, neatidedant gyvenimo rytdienai ar neužstrigus praeities prisiminimuose, bet „čia ir dabar" - kaip psichologijai skirta radijo laida ir buvo pavadinta.

„Dažnai apie tai nesusimąstome, tačiau psichologinės žinios, emocinis raštingumas mums reikalingas kone kiekviename žingsnyje. Kaip gražiai bendrauti? Visų pirma - su savimi, su artimaisiais,  kolegomis ir  nepažįstamais? Kokias klaidas čia darome, kodėl nesusikalbame? Kaip sau pagelbėti, užklupus nerimui dėl artėjančių egzaminų ar streso darbe? Kodėl mūsų visuomenėje tiek daug į kitus ar į save pačius nukreiptos agresijos? Viso to mūsų mokykloje ar universitete niekas nemoko. Apie viską būtina kalbėti, ir, man atrodo, niekada to nebus per daug", - sako A. Kairiūnaitė.

Nuo to, kokioje mokykloje mokysis, kokius mokytojus sutiks, taip pat nuo to, kokią profesiją pasirinks, kokiame universitete ar kolegijoje studijuos, priklauso kiekvieno žmogaus ateitis ir tai, ką jis veiks ateinančius 50 metų. Deja, švietimo institucijų lygis ir paslaugų kokybė Lietuvoje skiriasi drastiškai. „Turime ir itin aukšto lygio mokyklų bei universitetų, bet dar daugiau žemo lygio „diplomų fabrikų", - įsitikinę laidos „Dešimt balų" kūrėjai Jonė Kučinskaitė ir Gintaras Sarafinas, pasirengę padėti, pasak jų, susigaudyti švietimo sūkuriuose ir išvengti didelių klaidų priimant svarbius gyvenimo sprendimus. Autoriai žada įdomius pokalbius su švietimo profesionalais, ekspertais, mokytojais šviesuoliais, karjeros konsultantais, daug pasiekusiais mokiniais bei studentais, ar su tėvais, kuriems pavyko uždegti ugnį savo vaikų akyse ir širdyse, taip pat analitinius vertinimus, netikėtus tyrimus ir statistinius pjūvius, kurie padės giliau suvokti švietimo sistemą, perprasti, kas siūlo kokybiškas paslaugas ir priimti teisingus sprendimus.

Dar viena naujovė, Arvydo Urbos laida „Sodai" - projektas ne tik sodininkams ir mėgstantiems pasikapstyti savo žemės lopinėlyje ar vazone ant palangės, bet ir, pasak autoriaus, visiems smalsuoliams, norintiems sužinoti, kas yra medis ant lėkštutės, kodėl avietės ir braškės - riešutai, o moliūgas ir arbūzas - uogos, koks didžiausias pasaulyje žiedas. „Sodai" pristatys ne tik įdomybes iš viso pasaulio, bet ir konkrečius profesionalų patarimus sodininkams ir daržininkams mėgėjams, mokslininkų komentarus. Skambės radijo klausytojų patirtys ir linksmos istorijos sodininkaujant. Taip pat pokalbiai apie pomėgį kolekcionuoti augalus, unikalias kolekcijas, ypatingus sodus ir dekoratyvinius augalus.

 

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt http://www.lrt.lt/

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-02-02 16:48
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media