2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: Vilniaus kraštas ir jo gyventojai – LRT radijo dokumentikos cikle „Pietryčių Lietuva“

2014-12-04
 
 

Kuo šiandien gyvena Vilniaus kraštas - Turgeliai, Šalčininkai, Dieveniškės, Jašiūnai, Maišiagala, Adutiškis, Kackonys, Jurgeliškė ir kiti pietryčių Lietuvos miesteliai, nuo sostinės nedaug tenutolę, bet daugeliui - visiška terra incognita? Radijo bangomis juos aplankyti padės pasakojimų ciklas „Pietryčių Lietuva", kurį visą gruodžio mėnesį transliuos LRT radijas.

Pasakojimų kviečiame klausytis antradieniais „Ryto garsuose" 9.30 val. , „Lietuvos dienoje" 14.30 val. ir sekmadienį po 11 val. žinių. 

Vilniaus kraštas - kultūriškai ir kalbiškai turtingas, bet kartu sudėtingos istorijos ir stereotipų apipintas regionas. Jo gyventojai tvirtina, kad tautiniai nesutarimai čia kyla retai, o konfliktus dažniausiai sukuria žiniasklaida ir politikai. Tuo metu mokslininkai pastebi, kad būtent politikai pamiršo šį regioną ir tai, pasak stebėtojų, yra viena svarbiausių priežasčių, kodėl Pietryčių Lietuva neretai įvardijama kaip probleminis kraštas.

Vietos gyventojai nuogąstauja, kad neretai akcentuojamos tokios problemos, kaip gatvių pavadinimai ar pavardžių rašymas, tačiau pamirštama, jog kas dešimtas Vilniaus regione neturi darbo. Retai užsimenama ir apie permainingą Vilniaus krašto istoriją, dėl kurios ypatumų ilgą laiką mokslininkai negalėjo regiono tyrinėti archeologiškai ir etnografiškai.

„Matyt, ne viskas ir mūsų pačių politikoje buvo taip jau gerai šito regiono ir šitos tautinės mažumos atžvilgiu", - sako vienas iš dokumentikos ciklo pašnekovų, humanitarinių mokslų daktaras Vladas Sirutavičius. Pasak kito istoriko, taip pat mokslų daktaro Česlovo Laurinavičiaus, visi procesai paliko sumaištį šio regiono žmonių sąmonėje: „Kas mes esam, kur mūsų draugai, kur - priešai? O gal mes galim būt kitokie?"

 

 

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-12-04 12:18
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media