2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: „Atrask Lietuvą“: Žiegždrių geologinis takas

2013-10-24
 
Žiegždrių geologinis takas. Jolantos Jurkūnienės nuotrauka

Žiegždrių geologinis takas. Jolantos Jurkūnienės nuotrauka

 

Jolanta Jurkūnienė,

Laidos vedėja

Ar žinote, kad žmones, kurie gimė Kauno marių dugne, vadina „dugniečiais"? Jie  šiandien yra gerbiami, apie juos ir jų gyvenimą renkama medžiaga, prisiminimai, nuotraukos, užrašinėjamos dainos.

„Kaip gimsta žmogus, taip ir Kauno marios gimė per devynis mėnesius", - sako Kauno marių regioninio parko direktorė Nijolė Eidukaitienė. Prieš statant Kauno hidroelektrinę, užtvenkiant Nemuną, į aukštesnes vietas išsikėlė 721 sodyba, 19 kaimų. Reikėjo paruošti būsimąjį marių dugną: iškirsti miškus ir sodus, išsivežti kapinaites, užpilti durpynus, savo rankomis nugriauti trobesius ir išsikelti, kaip žmonės sako - „ant kalno". Tą didžiulę tragediją gyventojai prilygino trėmimui į Sibirą. Skaudu buvo savo akimis matyti, kaip gimti, nuvaikščioti takeliai užliejami vandeniu. Tad į aukštesnę vietą buvo perkeltos ir Rumšiškės, tiksliau, medinė bažnyčia, varpinė ir miestelio pavadinimas.

Kauno regioninio parko vyr. specialistas Giedrius Vaivilavičius svarsto, jog žmonės kartai nelabai suvokia, kodėl reikia saugoti teritorijas. Kam reikia saugoti, pavyzdžiui, vabzdį? Tačiau paaiškėja, kad tas retas vabzdys gyvena sename ąžuole, ant kurio auga gamtinė pintis, gydanti kepenų cirozę. Susiliejus šiems saitams, paliečiamas žmogus. Jei išnyko vabzdys, gal ir žmogui artėja gyvenimo pabaiga? Juk išnyko didelė grupė vabzdžių rūšių, kurios gal galėjo jam arba jo anūkams padėti. Čia ir yra pagrindinis tikslas, kodėl reikia saugoti teritorijas - dėl žmogaus.

„Mes dirbame su mokyklomis ir norime joms nutiesti tiltą į gamtą, į saugomas teritorijas, kad vaikai galėtų mokytis ne tik iš vadovėlių, bet tiesiai iš gamtos", - mintimis dalijasi Paulius Mieželis iš Ugdymo plėtotės centro.

„Atrask Lietuvą" šeštadienį, spalio 26 d., 15.03 val. ir pirmadienį, spalio 28 d., 16.03 val. per LRT RADIJĄ.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-24 14:18
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

A.D.

2013-10-25 10:45

"Atrask Lietuvą' - gera laida.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media