2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Kolegėms Giedrimei Didžiapetrienei ir Neringai Tuškevičienei LŽS apdovanojimai “Už drąsą ginant žurnalistų teises”

2018-05-11
 
Neringa Tuškevičienė su apdovanojimu “Už drąsą ginant žurnalistų teises”

Neringa Tuškevičienė su apdovanojimu “Už drąsą ginant žurnalistų teises”

Vytautas Žeimantas

 

Žurnalistų namuose, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga įvykusiame renginyje Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius paskelbė, kad šiemet pirmą kartą LŽS Valdybos sprendimu už drąsą ginant žurnalistų teises apdovanotos žurnalistės, redaktorės Giedrimė Didžiapetrienė (Šakiai) ir Neringa Tuškevičienė (Širvintos).
"Ačiū kolegėms Giedrimei ir Neringai, kad aktyviai gina savo ir kolegų teisę dirbti žurnalisto darbą - rinkti ir skleisti informaciją nepriklausomai nuo jokio valdžios ar pinigų spaudimo. Ačiū žurnalistams, kurie palaiko koleges, " - sakė Dainius Radzevičius.
Apdovanojimas "Už drąsą ginant žurnalistų teises" - naujas LŽS apdovanojimas. Jį įsteigti nutarė LŽS Valdyba. Apdovanojimas skiriamas kolegoms, kurie aktyviai gina savo ir kolegų teises.

Šakių rajono "Laikraščio Valsčius" redaktorė Giedrimė Didžiapetrienė šį apdovanojimą pelnė, nes aktyviai pasipriešino piniguočių bandymui užvaldyti laikraštį "Valsčius" ir primesti ten dirbantiems žurnalistams savo valią. 2016 m. rugsėjo 16 dienos "Valsčiaus" numeryje buvo paskelbtas straipsnis „Užvaldytas laisvas žodis reiškia demokratijos mirtį", kuriame skaitytojams buvo paaiškinti laikraščio redakcijos darbuotojų pasitraukimo iš darbo priežastis. 

"Kadangi jokių kitų teisinių būdų, kaip galėtume išsaugoti savo minties ir žodžio nepriklausomybę, nebuvo, priėmėme būtent tokį sprendimą - kad nauji akcijų valdytojai žmonėms smegenų „neplautų", kad laikraščio tribūna nepasinaudotų ir jo vardo neterštų, - prisimena Giedrimė Dičpetrienė. - Skaitytomas buvo paaiškinta, kad koks buvo iki šiol, laikraštis nebeišeis, nes visi žurnalistai ir techninis personalas iš jo leidybos, suprasdami savo pozicijos svarbą, pasitraukė sąmoningai, patys pasitarę, niekieno neraginami. Dabar redakcija sėkmingai leidžia "Laikraštį Valsčius". 
Širvintų laikraščio "Krašto naujienos" vyr. redaktorei Neringai Tuškevičienei apdovanojimas "Už drąsą ginant žurnalistų teises" buvo įteiktas nes ji viešai ir drąsiai prabilo apie Širvintų rajono savivaldybės bandymus nuolat riboti žurnalistų teisės nekliudomai rinkti informaciją. Plačiau apie tai - LŽS svetainėje paskelbtame kolegės Neringos atvirame laiške.
"Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną visi kartu minėsime savo profesinę šventę. Šiandien spauda ir žodžio laisvė yra pavojuje, vietiniai vadukai įvairiais būdais bando spausti tuos, kurių nepaperka ir neparklupdo. Noriu pakviesti visus žiniasklaidos atstovus solidarizuotis, kaip mus įpareigoja Visuomenės informavimo įstatymas, ir kartu ginti laisvą žodį, - sako kolegė Neringa Tuškevičienė.
Rašant šias eilutes negalima nepaminėti neseniai Lietuvos žurnalistų sąjungos Tarybos išplatinto laiško dėl valdžios ir žurnalistų santykių. Juo mes pakvietėme visas parlamentines partijas inicijuoti būtinus teisės aktų pakeitimus, kurie neleistų pažeidinėti pagrindinių visuomenės informavimo principų, užtikrintų žurnalistų nepriklausomybę nuo politikų ar valdžios spaudimo ir neteisėto persekiojimo už kritiką. 
Pastaruoju laiku Lietuvos žurnalistų sąjunga nuolat gaudavo informacijos apie atvejus, kai įvairių žiniasklaidos priemonių žurnalistai buvo ar yra spaudžiami politikų, valdžios atstovų dėl paviešintos kritinės informacijos. Tokiam spaudimui už kritiką naudojamas ekonominis spaudimas (pvz., viešinimo pinigų skirstymas), teisinis persekiojimas (nepagrįsti skundai teismams, savitvarkos organizacijoms ar Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai), informacijos prieinamumo ribojimas (nepalankios akreditavimo taisyklės ir pan.) ar net LR Seimo tribūna arba kitos žiniasklaidos priemonės žeminti ar įžeidinėti žurnalistus. 
Yra atvejų kai patys politikai tiesiogiai ar per artimus asmenis valdo žiniasklaidos priemones arba patys politikai dirba žiniasklaidos priemonių vadovais, redaktoriais arba žurnalistais. Tokia praktika yra gėdinga, pažeidžia svarbiausius visuomenės informavimo etikos principus ir kenkia demokratiniams procesams. Todėl atsižvelgdama į šiuos atvejus LŽS Taryba siūlo keisti esantį teisinį reguliavimą. Įdomu, ar šį balsą išgirs mūsų politikai?
Rubrika Redaktoriaus žodis yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-06-26 11:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media