2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Mūsų sostinė vėl turi laikraštį – pradėjo eiti savaitraštis “Vilniaus diena”

2018-08-28
 

Vytautas Žeimantas


Šį pirmadienį savo pašto dėžutėje, kiek nustebęs, radau laikraštį "Vilniaus diena". Jis storas, net 64 puslapių, spalvotas, gausiai iliustruotas, nemokamas. Redakcijos skiltyje radau ir laikraščio vyriausiojo redaktoriaus Alfredo Zdramio žodį "Sveiki, mes sugrįžome". 
"Po nakties visada išaušta diena. Šiandien vėl jus pasiekė "Vilniaus diena". Savaitraštis. Ketveri sostinės metai prabėgo be mūsų, tačiau jau žinom, vilniečiai "Vilniaus dienos" nepamiršo. Sostinėje leidžiama labai daug laikraščių. Lietuvai, bet ne Vilniui. Taip, kasdien minima sostinė, nes čia ir Prezidentė, ir Seimas, ir Vyriausybė. Bet ne valdžia yra Vilnius. Valdžia gali būti bet kur (porą ministerijų užsimota permesti į Kauną) arba jos išvis gali nebūti. O miestas prie Neries, nepaisant valdžių kaitos, stovi ir stovės. Nebent nuo valdžių abejingumo pradėtų griūti," - pradeda savo įžanginį žodį vyr. redaktorius A. Zdramys.
Dirbus beveik visą gyvenimą laikraščių redakcijose, visada smagu matyti kolegų norą leisti savo laikraštį. Niekada netikėjau ir dabar netikiu, kad internetas visiškai išstums spausdintą žodį, kad neliks laikraščių ir žurnalų. Taip jau buvo gasdinamas radijas, kai atėjo televizija, nors dabar ir radijas, ir televizija ramiai gyvuoja. Panašiai bus ir su spausdintu žodžiu. Tikiuosi visiems kolegoms, dirbantiems įvairiuose medijose švies saulė virš galvų. Manau, kad išimties čia neturėtų būtį ir kolegoms, panorusiems leisti laikraštį Vilniui.
Vilniuje pirmas laikraštis pasirodė 1760 metais. Miestui skirti laikraščiai ėjo lenkų, žydų, rusų, baltarusių, vokiečių kalbomis. Daug ėjo ir lietuvių kalba - "Vilniaus aidas", "Vilniaus garsas", "Vilniaus kelias", "Vilniaus balsas", "Vilniaus aušra"... Po karo Vilnius ilgai neturėjo savo laikraščio. Tik 1958 metais pradėjo eiti "Vakarinės naujienos" - vakarinis miesto laikraštis, leistas lietuvių ir rusų kalbomis. Jis greitai tapo populiarus. Sąjūdžio metais "Vakarinės naujienos" turėjo net 180 000 tiražą, tiesa, ledžiant dviejomis kalbomis. Deja, 1999 metais jo leidimą savininkai sustabdė.
2007 metais pasirodė pirmasis "Vilniaus dienos" numeris. Jam buvo nelengva įsitvirtinti. Keitėsi paantraštės: "Dienraštis iš Vilniaus", "Tikros sostinės naujienos", "Savaitraštis miestui", keitėsi redaktoriai, tačiau konkurencinėje kovoje teko nusileisti. 
Dabar "Vilniaus dieną" vėl atgaivina bendrovė „Diena Media News", kurios direktorius yra Tadas Širvinskas. Ši bendrovė priklauso „Diena Media" - žiniasklaidos, spausdinimo paslaugų ir interneto projektų plėtros įmones jungianti grupei, įkurtai 2007 metais. 100 proc. „Diena Media" akcijų valdo investicijų bendrovė „Hermis Capital". 2007 metais „Hermis Capital" iš Norvegijos bendrovės „Mecom Press" už neskelbiamą sumą įsigijo 100 proc. dienraščio „Kauno diena" akcijų. Gegužės mėnesį buvo nupirkta 100 proc. „Klaipėdos" dienraščio akcijų, o spalio mėnesį Vilniuje pradėtas leisti dienraštis „Vilniaus diena", kurį nustota leisti 2014 metais.
Dabar „Diena Media News" be „Kauno dienos" ir "Klaipėdos", vėl pradėjo leisti „Vilniaus dieną", turi išskirtines teises leisti ir metinį žurnalą „The Economist. Pasaulis 2009 metais".
"Vilnius yra miestas, kuriame gera mokytis, dirbti, svajoti, kai gera - linksmintis, kai liūdna - liūdėti. Vienintelis Lietuvos miestas, kurį emigracija aplenkė, nepaisant krizių ir kitų negandų. Iki šios dienos tai buvo vienintelis šalies miestas, laikinai neturėjęs savo laikraščio. Ką čia bepasakysi, kai, tarkime, tokia Plungė turi net tris. Nuo šiol "Vilniaus diena" išeis kiekvieną pirmadienį. Nemokama, bet solidi. Čia viskas tilps. Dabartinis Vilniaus gyvenimas ir istorija, įdomūs miestelėnai ir svečiai, kultūra, menas ir gausybė priedų: pasaulio, ekonomikos, sporto, sveikatos, laisvalaikio bei įdomybių. Darsyk, laba diena, čia vėl .Vilniaus diena", - optimistiškai teigia vyr. redaktorius A. Zdramys.
"Vilnius visuomet buvo laisvo žodžio tvirtovė, laisvės sostinė. Sveikinu naują žinių ir diskusijų kanalą „Vilniaus dieną", padėjus pamatus naujai tradicijai vilniečiams - kiekviena savaitę pradėti su nauju savaitraščiu rankose. Teigiama, kad „fake news" epochos metu žmonės vis labiau gręžiasi į tradicinę spaudą, spausdintu žodžiu visuomenė visais laikais pasitikėjo labiau. Tad „Vilniaus dienos" pasirodymas - labai aktualus ir savalaikis. Linkiu, kad „Vilniaus diena" taptų svarbus, sąžiningas, nepaperkamas ramstis telkiant vilniečius, skleidžiant naujienas ir fiksuojant mūsų puikaus miesto turtingo kultūrinio gyvenimo įvykius", - sako Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.
Palinkėkime ir mes kolegoms iį "Vilniaus dienos" sėkmės ir ilgamažiškumo.

 

Rubrika Redaktorius žodis yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-09-16 10:59
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

kaimo jurgis

2018-09-20 19:56

beje, Diena Media News šeimininkai - jau seniai nebe Hermio frajeriai, savo laiku iščiulpę šią bendrovę. kas yra kas - galima rasti čia:
http://stirna.info/owners/uab-diena-media-news

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Fi

2018-09-17 14:57

Įdomu kada ir jis numirs?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media