2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Povilas Jegorovas: Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“

2018-04-07
 
Lietuvos esperantininkų sąjungos Valdybos pirmininkui Povilui Jegorovui apdovanojimą įteikė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson

Lietuvos esperantininkų sąjungos Valdybos pirmininkui Povilui Jegorovui apdovanojimą įteikė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson

Vytautas Žeimantas

 

Prasidėjus Lietuvos Respublikos šimtmečio sukakčiai skirtiems renginiams, Lietuvos esperantininkų sąjungos Valdybos pirmininkas Povilas Jegorovas buvo apdovanotas Kultūros ministerijos Garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk". Šį garbingą apdovanojimą jis nusipelnė, nes labai aktyviai, rezultatyviai ir nuosekliai jau daugiau nei keturis dešimtmečius dalyvauja esperantininkų sąjūdžio veikloje - tiek populiarina šią kalbą bei taikias ir tolerantiškas esperantininkų sąjūdžio idėjas Lietuvoje ir visame pasaulyje, tiek per šią kalbą garsina Lietuvą ir jos laimėjimus pasaulyje.
Povilas Jegorovas dabar savo solidžia ir rezultatyvia veikla išsikovojo deramą autoritetą, tapo pripažintu ir visuotinai gerbiamu esperantininkų sąjūdžio lyderiu tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Šiuo metu jis neabejotinai yra ryškiausias, kvalifikuočiausias ir profesionaliausias esperantininkų sąjūdžio veikėjas Lietuvoje. O savo gyvenimo kelią pradėjęs 1955 metais Utenos rajone, Jauniškių kaime, dar jaunas būdamas susidomėjo esperanto kalba. Studijuodamas Vilniaus universiteto Teisės fakultete jis jau vadovavo Vilniaus miesto jaunimo esperantininkų klubui „Juneco" („Jaunystė"). Jo diplominio darbo tema baigiant universitetą buvo „Pasaulinės esperantininkų sąjungos - UEA tarptautinis teisinis statusas" (vadovas prof. hab. dr. Pranas Kūris). Jo pastangomis 1988 metų pabaigoje buvo atkurta pirmoji iki 1940 m. Lietuvoje veikusi visuomeninė organizacija - Lietuvos esperantininkų sąjunga, kuri pradėjo savarankiškai dirbti nepriklausomai nuo tuo metu dar veikusių bendrasąjunginių struktūrų. Povilas Jegorovas pasiekė, kad Lietuvos esperantininkų sąjunga dar 1989 metais, t. y. dar sovietiniais laikais, būtų priimta kolektyvine nare į Pasaulinę esperantininkų sąjungą (Universala Esperanto-Asocio - UEA), turinčią konsultacinį statusą prie UNESCO. Jam vadovaujant ši organizacija tapo viena aktyviausių ir solidžiausių visuomeninių organizacijų Lietuvoje bei viena sėkmingiausiai veikiančių esperantininkų organizacijų pasaulyje. 
Nesavanaudiška ir solidi Povilo Jegorovo esperantinė veikla bei jo vadovaujamos Lietuvos esperantininkų sąjungos veikla buvo pastebėta pasauliniu mastu ir ne kartą įvertinta įvairiais tarptautiniais pripažinimais ir paskatinimais.
2003 metais Lietuvos esperantininkų sąjunga buvo pripažinta kaip geriausiai veikianti nacionalinė esperantininkų organizacija pasaulio mastu ir jai buvo įteiktas „Trofeo Fyne" tarptautinis apdovanojimas. Dar anksčiau 1995 m. Lietuvos esperantininkų sąjungai buvo paskirta tarptautinė premija „Cigno" („Gulbė"), o 1997 m. jai buvo įteikta tarptautinio Grabovskio fondo premija. 
2005 metais Povilui Jegorovui buvo suteiktas Pasaulio esperantininko garbės titulas, o 2008 metais jam buvo paskirta tarptautinė „Spegulo" („Veidrodis") premija. Tarptautinė draugystės ir geros valios draugija (JAV) 1993 metais jam yra suteikusi tarptautinio ambasadoriaus garbės vardą. Jis yra užėmęs ir dabar užima įvairias atsakingas pareigas tarptautinėje esperantininkų veikloje, garbingai atstovauja Lietuvos esperantininkams tarptautinėje arenoje. 
Jo ilgamečių pastangų dėka tarptautinės esperanto kalbos kūrėjo Liudviko Lazario Zamenhofo uošvio, Kauno verslininko ir esperantininkų sąjūdžio mecenato Aleksandro Zilberniko, namai Kaune, L. Zamenhofo g. 5, 1991 metais Lietuvos Vyriausybės nutarimu buvo paskirti naudotis Lietuvos esperantininkų sąjungai neribotam laikui ir juose įkurti visame pasaulyje žinomi Lietuvos esperantininkų namai. 
Povilas Jegorovas Lietuvoje organizavo daug svarbių tarptautinių esperantininkų renginių - 1992 metais Kaune vyko 65-asis tarptautinis SAT kongresas, 1993 metais Kaune buvo surengta tarptautinė medikų-esperantininkų konferencija, 1994 metais Kaune suorganizuota tarptautinė konferencija esperanto kalbos mokymo metodikos klausimais, 1995 metais Kaune vyko Europos esperantininkų forumas, 1995 metais Kaune vyko tarptautinis ekumeninis esperantininkų kongresas, 2004 metais Kretingoje suorganizuotas tarptautinis esperantininkų-katalikų kongresas, 2005 metais Kaune - tarptautinė mokytojų-esperantininkų konferencija, 2005 metais Vilniuje surengtas tarptautinis aklųjų esperantininkų kongresas, 2005 metas Vilniuje suorganizuotas tarptautinis vaikų-esperantininkų kongresėlis ir kt. 
Povilas Jegorovas yra nenuilstantis Baltijos esperantininkų dienų Lietuvoje (1983, 1986, 1989, 1995, 1998, 2001, 2004, 2007, 2010, 2013, 2016 metais), kuriose paprastai dalyvauja po 200-500 asmenų iš 20-30 pasaulio šalių, organizatorius. 
Savo solidžios ir autoritetingos veiklos dėka Povilas Jegorovas pasiekė, kad Lietuvoje pirmą kartą posovietinėje erdvėje Vilniuje vyktų 90-asis jubiliejinis pasaulinis esperantininkų kongresas, kurio organizaciniam komitetui Povilas Jegorovas ir vadovavo. Šis 2005 metų liepos 23-30 dienomis vykęs didelis tarptautinis renginys, kuriame dalyvavo rekordinis dalyvių skaičius - 2344 asmenys iš 60 pasaulio šalių - iki šiol išliko didžiausiu tarptautiniu renginiu, kada nors organizuotu Lietuvoje tiek dalyvių, tiek atstovautų pasaulio valstybių skaičiumi, tiek savo trukme. Buvo visuotinai pripažinta, jog šis kongresas buvo vienas geriausiai organizuotų ir pasisekusių. 
Tais pačiais 2005 metais Povilas Jegorovas Lietuvoje, Vilniuje, Seimo rūmuose organizavo tarptautinį mokslinį-praktinį 4-ąjį NITOBE simpoziumą tema „Kalbiniai-politiniai Europos Sąjungos plėtros aspektai". 
2008 metų gegužės 26-30 dienomis Vilniuje Povilas Jegorovas organizavo itin pasisekusį pirmąjį tarptautinį esperantininkų-žurnalistų kongresą, kuriame dalyvavo per 200 esperantininkų-žurnalistų iš 37 pasaulio šalių. 
Povilas Jegorovas nuo 1978 m. iki 2016 m. imtinai dalyvavo 28-iuose pasauliniuose esperantininkų kongresuose. Jis aktyviai reiškiasi ir žurnalistinėje, publicistinėje bei literatūrinėje veikloje. Jo iniciatyva 1991 metais buvo atkurtas 1918-1940 metais esperanto kalba Lietuvoje leistas ir prelato Aleksandro Dambrausko-Adomo Jakšto redaguotas žurnalas „Litova stelo" („Lietuvos žvaigždė"). Jis buvo aktyvus šio žurnalo bendradarbis ir redakcinės kolegijos narys. Povilas Jegorovas yra daugiau nei 500 straipsnių Lietuvos ir užsienio spaudoje esperantininkų sąjūdžio veiklos tematika autorius, dažnas svečias radijo ir televizijos laidose. 
Povilas Jegorovas iš lietuvių kalbos į esperanto kalbą yra išvertęs Kęstučio Trečiakausko ir Aloyzo Urbono knygą „Neliksi vienišas" („Por la homo"; 1988 metais išleido leidykla „Mintis"). 2003 metais Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas išleido Povilo Jegorovo ir Aloyzo Urbono knygą „Esu Esperanto eilinis". 
Pažymėtina aktyvi ir produktyvi Povilo Jegorovo veikla organizuojant tarptautinės esperanto kalbos mokymą Lietuvoje. Jo pastangomis buvo kviečiami esperanto kalbos mokytojai iš užsienio šalių (Lenkijos, Bulgarijos, Slovakijos, Brazilijos, Australijos ir kt.), kurie 2000-2008 metais vedė esperanto kalbos kursus pradedantiesiems įvairiuose Lietuvos miestuose. Šiuos kursus baigė per 2000 Lietuvos gyventojų. 
Labai reikšminga ir svarbi Povilo Jegorovo veikla organizuojant knygų esperanto ir lietuvių kalbomis leidybą Lietuvoje. 2000-2010 metais jam organizuojant ir koordinuojnt įvairiose prestižinėse Lietuvos leidyklose („Baltos lankos", „Alma Litera", Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas ir kt.) buvo išleista per 100 fundamentalių išliekamąją vertę turinčių knygų esperantologijos, interlingvistikos, tarptautinės kalbos problematikos knygų bei pažintinių knygų apie Lietuvą. 
Povilas Jegorovas šiuo metu yra Pasaulinės esperantininkų sąjungos (Universala Esperanto-Asocio - UEA) komiteto, tarybos ir valdybos narys, UEA vyriausiasis įgaliotinis Lietuvoje, tarptautinio L. Zamenhofo fondo (Lenkija) valdybos narys. 
Tarptautinė esperanto kalba yra unikalus reiškinys pasaulio mastu. Su Lietuva savo gyvenimu ir veikla susijęs tarptautinės esperanto kalbos kūrėjas Liudvikas Lazaris Zamenhofas tikėjo, jog ši kalba suartins tautas, įneš į pasaulį taiką, paskatins tautas pažinti viena kitą ir bendradarbiauti. Šiuo metu daugiau nei 100-e pasaulio šalių yra keli milijonai esperantininkų.
Lietuvos esperantinkai aktyviai bendradarbiauja su Lietuvos žurnalistų sąjungą. Jau daug metų prie Lietuvos žurnalistų sąjungos veikia Esperantininkų žurnalistų klubas. Kas mėnesį esperantininkai renkasi Vilniuje, Žurnalistų namuose ir organizuoja įvairius renginius. Tada Žurnalistų namai kalba tik esperantiškai.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-04-07 12:17
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media