2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Žurnalistai irgi žengė „Grūdo keliu“

2016-06-10
 
Šventės „Grudo kelias“ įkvepėjas ir rengėjas Tautvydas Barštys

Šventės „Grudo kelias“ įkvepėjas ir rengėjas Tautvydas Barštys

 

Vytautas Žeimantas

Prisipažinsiu, su neslepiamu smalsumu priėmiau kvietimą surinkti grupę vilniečių žurnalistų, norinčių geriau suprasti ir pažinti dabartinio žemės ūkio problematiką. O proga tam pasitaikė puiki: įmonių grupė „KG Group" su partneriais suorganizavo įspūdingą renginį, pavadintą dar įspūdingiau - „Grūdo kelias".

Dabar AB „Kauno Grūdai" kartu su AB „Vilniaus paukštynas" ir AB „Kaišiadorių paukštynas" sudaro vieną moderniausių, ekonomiškai stipriausių ir didžiausių gamybinių susivienijimų Lietuvoje - įmonių grupę „KG Group", kuriai vadovauja kaunietis Tautvydas Barštys. Jis ne tik  žinomas Lietuvoje verslininkas, bet ir aktyvus mecenatas. Kai reikia, padeda ir žurnalistams. Kai Vilniaus merija perdavė Lietuvos žurnalistų sąjungai naujas patalpas, su kiauru stogu, supuvusiais langų rėmais ir skylėtomis grindimis, vienas iš pirmųjų mums pagalbos ranką ištiesė Tautvydas Barštys. Jo dėka dabar turime šiuolaikiškas, darbui ir kultūrinei veiklai patogias patalpas. Kauniečiai žurnalistai kasmet jam dėkoja ir už paramą per Spaudos dieną rengiant tradicinius „Žurnalistų balius".

O šį kartą mus pasiekė AB „Kauno Grūdai" ryšių su visuomene specialistės  Redos Lišauskaitės skambutis: „Kviečiame žurnalistus į „Grudo kelio" šventę, kuri vyks Radviliškio rajone, Liaudiškių kaime gyvenančio Vytauto Krikščiūno ūkyje".

Taip, šių metų vasaros pradžia Vytauto Krikščiūno ūkyje buvo visiškai neįprasta.  Čia suvažiavo, sugužėjo gausybė modernios žemės ūkio technikos, šimtai ūkininkų iš tolimiausių Lietuvos kraštų, atstovai ir specialistai iš daugelio firmų, aptarnaujančių žemės ūkį. Šią margą ir įspūdingą minią papildė ir žiniasklaidos atstovai, kurie pasibaigus oficialiai spaudos konferencijai iš karto kibo į darbus: suduzgė kameros, suspragsėjo fotoaparatai, sukrebždėjo tušinukai...

„Valstiečių laikraščio" atstovai Arūnas Milašius, Nerijus Markevičius  ir Paulius Lileikis čia iš karto pasijuto it žuvys vandenyje.

Lietuvos radijo (man liežuvis vis neapsiverčia pasakyti LRT) korespondentės Regina Motvilienė ir Jolanta Jurkūnienė išsitraukė mikrofonus: yra ką pašnekinti, kuo sudominti radijo klausytoją. Su jomis jau ne kartą teko važinėti, ir vėliau klausytis jų reportažų. Darbštuolės sugeba atrinkti kas įdomiausia, svarbiausia, moka sudominti radijo klausytojus.

„Stiprus vėjas trukdo įrašui,"-  sako Jolanta Jurkūnienė, bet tai jos nesustabdo.

„Lietuvos ryto" korespondentė Audrė Srėbalienė aktyviai spragsėjo fotoparatu, nepamiršo ir užsirašyti įdomesniais mintis.

„Portale galima įdėti daug nuotraukų," - sako Audrė Srėbalienė  ir jaučiu, kad nenuvils.

Dabar jau galiu pasakyti, kad šios viltys pasiteisino. „Lietuvos ryto" portale jau paskelbtas jos reportažas „Žemės ūkis merdi? Nejuokaukit, juk ūkininkai važinėja „Maserati". Jame sudėtos ir kelios dešimtys Audrės Srėbalienės padarytų šventės nuotraukų.Vienoje iš jų ir aš, smagiai geriantis „Lietuvišką girą". Ačiū, Audre.

Aktyviai veikė ir kiti žurnalistai. Audrys Antanaitis ir Arūnas Sartanavičius kaupė informaciją radijui ir televizijai „Alkas", Loreta Nikolenkienė - laikraščiui „Lietuvos aidas".

„Surinkau įdomią medžiagą apie keturių kartų ūkininkų šeimą," - džiaugėsi Daiva Červokienė po bendravimo su Vytauto Krikščiūno šeima.

Savo senelių ir tėvų žemėje ūkininkas Vytautas Krikščiūnas  per dvi dienas priėmė gausybę žemės ūkiui neabejingų žmonių, kurie ne tik tobulino žinias apie naujausias technologijas, bet ir aplankė bene pirmą kartą Lietuvoje iškastą „Grūdo guolį", stebėjo trąšų šou, o vakare klausėsi nuotaikingų melodijų bei žavėjosi įspūdingu pasirodymu danguje, kurį demonstravo akrobatinio skraidymo meistras Jurgis Kairys ir Šiaulių parašiutininkų klubas.

Renginio metu dalyviai apžiūrėjo ūkininko Vytauto Krikščiūno 2000 hektarų plote auginamas grūdines kultūras - žieminius bei vasarinius kviečius, ankštinius (žirnius, pupas), žieminius rapsus ir kukurūzus. Minėtose kultūrose ir buvo atliekami bandymai, su kurių rezultatais turėjo progą susipažinti „Grūdo kelio" dalyviai.

Vienoje iš stotelių ūkininkų laukė speciali programa, esanti 2 metų gylyje ir rengta beveik devynis mėnesius. „Paruošiamuosius darbus pradėjome dar rudenį - atlikome reikiamus purškimus, tuomet pavasarį pradėjom dar aktyviau ruoštis, o duobę iškasėme likus šešioms dienoms iki renginio. Kiek mums žinoma, duobė su tokiu tikslu Lietuvoje buvo kasama pirmą kartą", - pasakojo UAB „Chemcentras" atstovė Rūta Muraškaitė.

Iškastas „Grūdo guolis" stebino ir susirinkusius - niekas nebuvo matęs tokio atviro žemės profilio lauke. Žurnalistai, kaip ir ūkininkai galėjo akivaizdžiai įsitikinti, kokį poveikį turi augalų tręšimas ir kaip atrodo visa kompleksinė sistema, kokio ilgio yra augalų šaknys bei išgirsti atsakymus į jiems rūpimus klausimus.

Būtina paminėti, tiksliau sakant, pabrėžti, kad visos šios didelio šventės įkvepėjas, rengėjas ir tikras variklis buvo Tautvydas Barštys. Jo buvo visur, ir prie technikos, ir ūkininkų būryje. Atlaikė jis ir žurnalistų dėmėsį.  

„Gerai, kad atvažiavo žurnalistai. Žinos iš ko duona daroma," - juokavo Tautvydas Barštys.

Visi atvykę džiaugėsi ir juos priėmusio Vytauto Krikščiūno svetingumu, o pats ūkininkas linkėjo visiems gerai praleisti laiką: „Tai didelė garbė, o kartu ir atsakomybė priimti tokią šventę. Sužinojęs, kad šventė vyks pas mane, iš karto pradėjau ruošis. Dar praėjusią vasarą pradėjau tvarkytis laukus, galvoti, kaip čia viskas vyks. Esu pagerbtas „Kauno grūdų", kad šiais metais jie pasirinko mano ūkį. Linkiu visiems gero pasibuvimo ir žinių".

Šventėje buvo ir svečiai iš kaimyninių bei tolimesnių šalių - Baltarusijos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Izraelio, Ispanijos, Suomijos, Austrijos ir Jungtinės Karalystės.  Pasigedau tik Lietuvos žemės ūkio ministrės. Per oficialią spaudos konferenciją irgi nesimatė Žemės ūkio ministerijos atstovų. Per spaudos konferenciją kalbėjo šeši žmonės ir nei vienas nepaminėjo Žemės ūkio ministerijos indėlio. O gal to indėlio ir nebuvo, nors renginys tai įspūdingas, nepadauginsiu sakydamas, kad - respublikinis.  

Pabaigai pacituosiu laiškelį, kurį gavau iš  AB „Kauno Grūdai" ryšių su visuomene specialistės Redos Lišauskaitės : „ Sveiki, Vytautai, dar kartą noriu padėkoti už apsilankymą renginyje - Jums ir Jūsų kolegoms! Jums, žinoma, ir už pagalbą apsiimant organizuoti atvykimą, pasirūpinimą kolegomis. Perduokite padėkas ir kolegoms, kurie vyko su Jumis kartu. Taip pat būtų labai smagu, jeigu kiekvienas jų pasidalintų publikacija ar garso įrašu iš renginio,kurį pasirengė. Kaupiame visą informaciją, tad būtų labai smagu, jei pavyktų ją gauti".

Tikiuosi, kad kolegos išgirs šį prašymą.

 

 

Rubrika Redaktoriaus žodis yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-06-30 12:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media