2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Socialinių tinklų magija. I dalis - Virtualūs ryšiai

2013-04-09
 
	Iliustracija iš Freedigitalphotos.net

Iliustracija iš Freedigitalphotos.net

Viktoras Denisenko

 

Socialiniai tinklai tapo svarbiu mūsų dienų reiškiniu. Jie pasiūlė žmonėms visiškai kitokį elgesio modelį virtualioje erdvėje, atvėrė kitokias komunikavimo galimybes, bet ir pasėjo naujas baimes.

 

Socialinių tinklų pirmtakais galima pavadinti tinklaraščių platformas. Žmogus, kuris pradeda rašyti tinklaraštį tikisi patraukti skaitytojų dėmesį, tačiau tokiose sistemose, kaip, pavyzdžiui, Livejournal, tinklaraščio autoriui siūloma tapti ir kitų tinklaraščių skaitytojų, „draugauti" su kitais autoriais ir stebėti naujausius jų įrašus Draugų juostoje. „Draugystė" su kitais tinklaraščiais kuria tam tikrą sąsajų tinklą, kurį drąsiai galima būtų pavadinti socialiniu, nes vieno tinklaraščio autorius renkasi „draugystę" su kito tinklaraščio autoriumi atsižvelgdamas į tai, ar sutampa jo ir potencialaus „draugo" požiūriai bei interesai?

 

Tačiau tinklaraštis, kaip socialinio tinklo modelis, nėra tobulas. Norėdamas dalyvauti tokių socialinių santykių tinkle vartotojas privalo demonstruoti bent minimalų kūrybiškumą, jam reikia kurti savo tinklaraščio turinį. Žinoma, galima tiesiog užregistruoti tinklaraščio paskyrą ir pradėti plėsti „draugystės" ryšius nieko nerašant, tačiau tinklaraščio platformoje toks veikimo būdas yra rizikingas. Tinklaraštininkų bendruomenėje yra susiformavęs nerašytų taisyklių sąvadas. Tuščias tinklaraštis, kuriame nėra nei vieno įrašo (arba tik keli įrašai), yra įtartinas. Su tokio tinklaraščio autoriumi greičiausiai niekas nenorės turėti jokių reikalų. Galima numanyti, kad tuščio tinklaraščio savininkas įregistravo jį vien tam, kad patektų į atitinkamą virtualią erdvę (gautų galimybę skaityti ir komentuoti kitų vartotojų tinklaraščius) ir turi čia savo slaptų tikslų, o galbūt ir piktų kėslų. Šie tikslai gali būti labai įvairūs - nuo reklamos talpinimo į kitų tinklaraštininkų įrašų komentarus iki piktybiškų veiksmų siekiant nutraukti diskusiją, plėtojamą komentaruose prie įrašų, puldinėjant ir bandant diskredituoti kitus autorius.

 

Tinklaraštis yra kiekvieno tinklaraštininko vizitinė kortelė. Gaudami pasiūlymą „draugauti" dauguma tinklaraštininkų pirmiausiai eina į pasiūlymą atsiuntusio asmens puslapį ir peržiūri jo paskutinius įrašus, bandydami susidaryti nuomonę apie jį bei jo interesų sferą. Tai yra įprastas ritualas. Todėl kiekvienas, kas nori įsilieti į tinklaraštininkų bendruomenę pirmiausiai turi būti pasirengęs pats kurti ir reguliariai pildyti tinklaraštį.

 

Tačiau ką daryti žmonėms, kurie norėtų palaikyti virtualius socialinius santykius, tačiau neturi noro ar laiko kurti tinklaraštį? Manau, galėčiau drąsiai teigti, jog tokių žmonių pasaulyje yra dauguma. Būtent tai ir lėmė geriausių socialinių tinklų (apie juos mes kalbėsime kitoje straipsnio dalyje) populiarumą. Tokios platformos kaip Facebook, Netlog ar Google+ neverčia vartotojų demonstruoti ypatingą kūrybiškumą ar išmonę (nors tai ir nedraudžiama). Tokio pobūdžio platformos pasiūlė žmonėms tiesiog sukurti savo virtualųjį alter ego - tam nereikia daug pastangų ar laiko (reikia užpildyti anketą; nurodyti, kokią informaciją apie jus matys kiti vartotojai; pageidautina, bet nebūtina įkelti nuotrauką).

 

Galbūt socialinių tinklų populiarumą lėmė ir tai, kad dalyvavimas virtualioje bendruomenėje yra iš dalies panašus į žaidimą. Socialinio tinklo erdvė yra dinamiška bei nuolat atsinaujinanti. Kuo žmogus aktyviau dalyvauja joje, kuo daugiau turi virtualių draugų - tuo labiau ši erdvė traukia ir intriguoja. Be to, dalyvavimas socialiniame tinkle yra žymiai paprastesnis, nei tinklaraščio rašymas ir priežiūra (tiesa, dauguma socialinių tinklų suteikia savo vartotojams galimybę čia pat sukurti ir savo tinklaraštį, tačiau ar pasinaudoti šia galimybe, ar ne - vartotojo pasirinkimas).

 

Iš kitos pusės, galbūt labiausiai socialinių tinklų patrauklumą lemia tai, kad virtualūs santykiai yra kuriami realių socialinių santykių pagrindu. Yra daugybė žmonių, kuriems socialiniai tinklai padėjo atkurti kadaise nutrūkusius ryšius. Socialiniai tinklai taip pat leidžia neprarasti aktyvaus kontakto su svetur išvykusiais draugais ir artimaisiais. Matyt, visi šie aspektai sudaro tai, ką galima būtų pavadinti socialinių tinklų magija (arba jų patrauklumo paslaptimi).

 

„Savaitės temos" rubrika yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-05-07 09:38
 
 

Komentarai (56)

Jūsų el. paštas

Lydia

2024-01-18 08:30

Šis dėkingumo įrašas ateina iš Viktorijos į DR SUNNY. Vos po 8 mėnesių nuo mano vestuvių su vyru viskas pasikeitė, aš buvau tokia nepasitikinti ir pavydi, nes jis elgėsi taip įtartinai, ir tai privertė mus tiek kartų muštis, nes taip pat sužinojau, kad jis susitikinėja su kita moterimi. . Jis paliko mane ir persikėlė į kitą miestą. Aš padariau viską, ką galėjau, kad jį gaučiau, ir tai niekada nepadėjo. Bandžiau ieškoti pagalbos iš daugybės vietų, bet niekas man negalėjo padėti, kol nesužinojau apie DR Sunny internete ir kaip jis padėjo daugeliui žmonių. Susisiekiau su juo ir jis papasakojo viską, ką turėjau žinoti ir kaip išgelbėti savo vyrą ir susigrąžinti jį man. Greitai paklusau, jis dirbo už mane ir taip pat nurodė, kaip užtikrinti, kad jis daugiau niekada manęs nepaliktų. Meilė tapo dar nuostabesnė, kai jis grįžo ir dabar yra geresnis vyras, kurio aš trokštu, ir galiu pasakyti tik tiek, kad DR Sunny yra nuostabus žmogus, užtikrinantis, kad žmonės išspręs savo problemas vos po 48 v

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Gabija Laimonas

2023-08-05 20:35

Niekas kitas nepadės jums išspręsti santykių ir meilės problemų geriau nei daktaras Isikolo
Mano vardas Gabija Laimonas. Nustebsite sužinoję, kad viskas, ką tiek daug žmonių liudija apie DR ISIKOLO, yra tik tiesa. Mano vyras paliko mane ir mano vaikus, nes turėjome tiek daug muštynių ir ginčų. Jo žmonės taip pat buvo prieš mano santuoką su juo. Aš jį labai mylėjau ir labai tikėjausi, kad kartu kursime šviesią ateitį. Aš laukiau 6 mėnesius ir jis niekada negrįžo pas mane. Taigi turėjau susisiekti su DR ISIKOLO, kuris padarė viską, ką galėjo, kad mus suvienytų ir atkurtų meilę bei laimę, kuria kadaise dalinome. Jis grįžo namo pas mus po 48 valandų, kaip mane patikino DR ISIKOLO. Jūs taip pat galite gauti šią didelę pagalbą ir gyventi taip, kad būtumėte jam dėkingi, nes jis niekada nieko nenuvilia. susisiekite su juo el. paštu: isikolosolutionhome@gmail.com Taip pat galite naudoti WhatsApp telefonu 2348133261196.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Melody

2023-03-09 09:24

DĖMESIO, MANO VARDAS MELODY WALKER:
Ar ieškote būdo, kaip susigrąžinti santykius arba susigrąžinti buvusį meilužį? Jei taip, jums pasisekė. Internete mačiau liudijimą apie daktarą Ogundele, kaip jis padėjo kažkam susigrąžinti žmoną, ir susisiekiau su juo dėl pagalbos. Esu tokia laiminga, kad mano vyras grįžo su manimi. Daktaras Ogundele per 24 valandas sugrąžino mano vyrą su savo burtais, o jo galios yra nekenksmingos. Jei jums reikia pagalbos susigrąžinant buvusįjį ar santykius, galite susisiekti su juo WhatsApp, Viber arba telegrama: 27638836445. Jis tau padės, jis sugrąžino mano vyrą po 9 metų išsiskyrimo, susisiekite su juo šiandien ir vėl būkite laimingi savo santuoka ar santykiais.

FYI: Šis įrašas yra mano įvertinimas, padėk man padėkoti dr. Ogundele už pagalbą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Kylie Thiago

2022-12-21 01:33

Kai radau Dr Ilekhojies kontaktą internete. Man prireikė visiško palūžimo, kad suprasčiau, jog turiu jam pasakyti, su kuo susidūriau savo santuokoje. Padariau karo kambarį savo miegamojo spintoje ir nuėjau tiesiai į Šaltinį! Daug kartų buvo sunku; mano vyras vis dar buvo namuose, nepalaikė ir vis dar norėjo skyrybų, bet aš žinojau, kad tai, ką turiu, išlaikys mane ir mano dukrą. Praėjusį šeštadienį netikėtai atėjo dr. Ilekhojie susitaikymo burtai, kurie padėjo jam nuspręsti, ar jis apleistų mus arba dirbtų prie mūsų santuokos. Tik per susitaikymo burtą jis iš tikrųjų pasakė, kad vis dar nori būti vedęs, ir atšaukė sutartį dėl būsto, kurį ketino įsigyti Kalifornijos Hemet mieste! Iš tiesų, nieko nėra neįmanomo naudojant Dr Ilekhojie susitaikymo burtus. Niekada nepasiduok!" susisiekite su gydytoju Ilekhojie, jei turite problemų santuokoje. El. paštu gethelp05@gmail.com arba telefono numeriu 2348147400259

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Debi

2022-11-01 16:57

KAIP SUGRĄŽINAU BUVO VYRĄ, PADĖDAMAS TIKRŲ IR VEIKSMINGŲ DR. Zakos burtų, mano vardas Debi Gomez, niekada nemaniau, kad daugiau nusišypsosiu, Mano vyras paliko mane su dviem vaikais vieneriems metams, Visos pastangos jį sugrąžinti nepavyko, maniau, kad daugiau jo nebematysiu, kol nesutikau panele Rita, kuri papasakojo apie burtininkus, vardu Dr.Zaka. Ji davė man jo el. pašto adresą ir mobiliojo telefono numerį, aš susisiekiau su juo ir jis patikino, kad per 48 valandas mano vyras grįš pas mane, Mažiau nei po 48 valandų grįžo mano vyras pradėjo maldauti atleidimo sakydamas, kad tai velniai dirba, todėl iki šiol stebiuosi dėl šio stebuklo, negalėjau pastoti, bet kai tik burtai buvo mesti, pastojau ir pagimdžiau antrą vaiką, jei jums reikia jo pagalbos, galite susisiekti su juo el. paštu: drzakaprisedsolution@gmail.com arba WhatsApp arba paskambinkite jam dabar: 2348082943805.
Dr.Sunny taip pat gydo:
1. ŽIV / AIDS
2. HERPES 1/2
3. VĖŽYS
4. ALS (Lou Gehrig liga)
5. Hepatitas B?
6. Laimėk

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Inga Eugenus

2022-10-01 16:42

Buvau tokia sutrikusi ir sugniuždyta, kai vyras paliko mane be žodžio, man jo labai reikėjo, nes aš jį labai mylėjau. Taigi mano draugas supažindino mane su daktare Ilekhojie, kuri kažkada sutaikė ją ir jos vaikiną. Aš tiesiogiai kalbėjausi su gydytoju, kuris patikino, kad susitaikysiu su vyru po to, kai buvo atliktas ritualas, skirtas atkurti mūsų prarastą ryšį. Lygiai po 3 naktų mano vyras staiga grįžo namo ir pradėjo verkti, prašyti atleidimo ir pasakoti, kaip labai pasiilgo manęs ir mūsų vaikų. Priėmiau jį atgal ir nuo to laiko esame laiminga šeima. Jei turite kokių nors santykių problemų, patarsiu su juo susisiekti.
WhatsApp: 2348147400259
Paštas: gethelp05@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Iveta Meja

2022-09-28 23:01

Man buvo sudaužyta širdis pastaruosius 8 mėnesius po to, kai Shawn išsiskyrė su manimi, bet kai pamačiau žmonių liudijimus apie daktarą Ilekhojie, man buvo labai malonu paprašyti jo pagalbos. Jis paaiškino viską, ko reikia norint atlikti susitaikymo burtą, ir aš juo pasitikėjau visa širdimi. Lygiai per 3 dienas mano vaikinas, kuris vaikino mane kelis mėnesius, skambino man 15 kartų vietoje. Buvau šokas, nes jis buvo tas, kuris mane užblokavo ir persikėlė į kitą vietą. Dabar esame laimingi kartu ir laukiame pirmagimio kartu. Noriu įvertinti daktarą Ilekhojie už jo didelę pagalbą ir taip pat įspėti visuomenę apie šį puikų žmogų. Kreipkitės į jį asmeniškai, jei jums reikia jo pagalbos. Skambinkite / Whatsapp 2348147400259 El. paštas: gethelp05@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Anna Collin

2022-09-23 23:36

Mano sielos draugas paliko mane dėl jaunesnės moters ir aš buvau sugniuždyta. Atrodė, tarsi ji būtų jį užkeikusi pikto užkeikimo, Kolinas per naktį atsisuko prieš mane be jokio įspėjimo. Tai atsitiko anksti šiais metais, aš labai norėjau, kad jis sugrįžtų, nes daug ką sukūrėme kartu ir tai sudaužys vaikų širdis. Naudojau kiekvieną burtų liejimo svetainę, kurią galėjau rasti be rezultatų. Tada pamačiau konkretų liudijimą apie daktarą Ilekhojie ir tai tikrai suteikė man vilties, nes tai buvo panašu į mano atvejį. Susisiekiau su juo ir jis man viską paaiškino, ką turėčiau daryti. Jis pradėjo dirbti su manimi balandžio mėnesį ir dėl viso jo nuostabaus darbo Collinas yra čia, šalia manęs, o tai yra svajonės išsipildymas. Esu tokia laiminga ir privilegijuota, kad sutikau daktarą Ilekhojie. Galite kreiptis į jį pagalbos. Whatsapp: 2348147400259 El. paštas: gethelp05@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dalia Skirmante

2022-09-21 12:34

Mano vyras paliko mane su dviem vaikais, aš jaučiausi siaubingai ir vos nenusižudžiau, nes jis mus paliko be nieko. Visą tą laiką buvau emocinga, nes vaikai manęs nuolat klausinėjo, kur yra tėtis. Ačiū daktarui Ilekhojie, kurį sutikau feisbuke, kuris grąžino mano vyrą namo ir atkūrė taiką tarp mūsų. Vieną tą ištikimą dieną naršydamas internete aptikau keletą liudijimų apie daktarą Ilekhojie ir akimirksniu pajutau poreikį kreiptis į jį pagalbos, ir dabar džiaugiuosi, kad man viskas baigėsi gerai. Mano vyras dabar yra namuose su mano vaikais ir iki šiol mano namuose niekada nebuvo tiek meilės ir džiaugsmo. Turite panašių problemų, pasakykite man, kaip jis galės jums padėti. Susisiekite su daktaru Ilekhojie El. paštu: gethelp05@gmail.com arba skambinkite 2348147400259

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Janet Rogers

2022-09-18 01:47

Mano vyras ką tik pabudo ir nusprendė, kad mūsų santuoka baigėsi. Jau keletą mėnesių mums su Rogeriu nesiseka, nes jis užmezgė romaną su savo padėjėja darbe. Aš labai mylėjau savo vyrą ir nusprendžiau likti ir dirbti su mūsų santuoka. Per trumpą laiką Roger nustojo grįžti namo, o jo artimas draugas man pasakė, kad turi kitą butą, kuriame gyvena su ja. Buvau įskaudintas ir toliau ieškojau pagalbos, nes Rogeris skyrėsi nuo vyro, už kurį vedžiau prieš 10 metų. Laimei, radau daktarą Ilekhojie, kuris pažadėjo grąžinti mano vyrą man. Jis atliko susitaikymo burtą, kuris sugrąžino Rogersą ir dabar mes abu vėl džiaugiamės savo berniukais. Jei turite problemų, panašių į mano, atsiųskite Dr Ilekhojie el. paštu: gethelp05@gmail.com) arba susisiekite su juo Whatsapp 2348147400259

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media