2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Lietuvos tinklaraštininkų susitikimas BLOGOUT 2012: dar daugiau pokalbių, dar daugiau informatyvumo

2012-09-24
 

Andrius Kleiva

 

2007-ųjų vasarą dabar jau galima prisiminti kaip pačią Lietuvos tinklaraštininkų susitikimo BLOGOUT jaunystę. Anuomet užsiregistravę Lietuvos tinklaraštininkai rinkosi Palangos paplūdimyje. Su užkandžiais, žinoma. Neformali aplinka ir geras oras sukūrė tokią atmosferą, kad nieko iš susitikimo nesitikėję dalyviai namo grįžo labai patenkinti. 2008-aisiais susitikimas persikėlė į konferencijų salę keletui pranešimų, bet neoficiali dalis buvo palikta ir smarkiai atšvęsta. O nuo 2009-ųjų atsirado neužpildyta vieta. 2007-aisiais startavusi Lietuvos tinklaraštininkų konferencija 2009-aisiais persivadino į LOGIN ir su kiekvienais renginio metais vis ėmė mažėti vietos tinklaraštininkams. LOGIN - labai rimta ir verta apsilankymo interneto konferencija, tačiau tinklaraštininkai pajuto kiek pastumti į šoną ir nebeturį savo vietos susibūrimui bei svarbiausių tinklaraštijos aktualijų aptarimui. Tad 2009-aisiais BLOGOUT sulaukia rekordinio dalyvių skaičiaus ir jiems paruošia dar daugiau įdomaus turinio. 2010-ieji tęsia tradiciją, 2011-aisiais BLOGOUT projektas pristabdomas, tačiau šįmet ir vėl sugrįžta: su daug naujovių ir dar daugiau geros ir naudingos informacijos.

 

Pirmoji naujiena - BLOGOUT šįmet pasakė „iki" Palangai, bet nuo pajūrio nenusisuko. Šįkart tinklaraštininkai susitiko Klaipėdoje, panoraminėje viešbučio „Amberton" konferencijų salėje. Ir panoramine ji pavadinta visai ne dėl to, kad gražiau skambėtų ir daugiau klientų trauktų. Pro plačius langus tinklaraštininkai galėjo grožėtis Klaipėda iš visų pusių: vienur matėsi uostas ir į jį įplaukiantys laivai, kitur savo gyvenimą gyveno Klaipėdos žmonės ir jos senamiestis. Iš mažesnio į didesnį miestą persikėlęs renginys irgi padidėjo. Pagausėjo dalyvių (susirinko per tris dešimtis) ir žymiai padaugėjo naudingo turinio. Šiųmečiame renginyje patirtimi dalijosi ne du, kaip įprasta, o net penki pranešėjai. Vienas iš jų - Stasys Bielinis, savo pranešimu pradėjęs BLOGOUT 2012 renginį. Stasys Bielinis - vieno populiariausių pasaulyje angliškų tinklaraščių apie mobiliuosius telefonus vyr. redaktorius. Tinklaraštis jam - kasdienis darbas. Klaipėdoje BLOGOUT dalyviams unwiredview.com vyr. redaktorius atskleidė, ką reikia daryti, kad sukurtum tokį tinklaraštį, kuris pakeistų įprastą darbą. Kelias iki to, atrodytų, paprastas - surask neįprastą nišą, apie kurią nori rašyti, rask unikalių šaltinių ir informacijos, kurios niekas niekur internete dar nematė. Tik gaila, kad vien sėkminga pradžia sėkmingam tinklaraščiui geros ateities negarantuoja. Reikia gerai pradėjus neprisnūsti, toliau kurti gerą, kokybišką turinį, nestokoti naujų minčių ir toliau atrasti konkurentų neatkapstytų įdomybių. Tinklaraštininkas drąsina: jei jau sugalvojote pradėti - tai ir pradėkite. Nieko nelaukite. Jei per daug mąstysite, Jūsų idėją gali nugvelbti kiti, o ir Jūs pats ilgainiui galite prarasti motyvaciją. Tiesa, unwiredview.com vadas pripažįsta, kad visgi rašyti pelningą tinklaraštį Lietuvoje ir praktiškai, ir teoriškai sunkiai įmanoma. Geriau imtis angliško - bus platesnė auditorija, skaitysianti Jūsų tinklaraštį, ir daugiau pasiūlymų iš reklamos agentūrų.

 

BLOGOUT 2012 renginį pratęsė žmogus, pranešimo pradžioje pro „Amberton" viešbučio langus aprodęs savo jachtas. Jis - Rokas Arbušis, nuomojančios jachtas įmonės vadovas ir tinklaraštininkas. Rokas Arbušis pranešime pasakojo, kaip tinklaraščio kūrimas sukūrė verslui pridėtinę vertę ir kaip pradėtas verslas atėmė tinklaraštį. Verslininkas prisipažino turintis net keletą tinklaraščių, tačiau visi jie jau pakankamai retai pildomi. Tačiau nors jiems rašyti laiko lieka vis mažiau, pradėtą verslą jie smarkiai pastūmėjo į priekį. Roko įrašai ir juose perteiktos įvairios patirtys su jachtomis dar daugiau žmonių sudomino galimybe pasiplaukioti jachta. Jie drąsiai rašydavo Rokui ir be jokių užuolankų klausdavo, ar galimybė išsinuomoti jachtą yra. Visa esmė ta, kad tinklaraštis panaikino tą ryškiai nubrėžtą formalumo ribą tarp verslininko ir kliento. Būtent dėl to Rokas viliasi, kad pavyks atrasti 25-ą valandą paroje ir vėl imtis aktyvaus tinklaraštininko veiklos.

 

Po pietų pertraukos savo pranešimą tinklaraštininkams pristatė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir LRT tarybos pirmininkas Dainius Radzevičius. Tinklaraštininkai sulaukė to, ko ir tikėjosi - Dainius pasidalino patirtimi, sukėlusia ažiotažą ne tik tarp tinklaraštininkų, bet ir tradicinėje žiniasklaidoje. D. Radzevičius už įrašą tinklaraštyje, kuriame išreiškė savo nuomonę apie vieno lietuviško leidinio abejotiną veiklą, buvo paduotas į teismą. Tiesa, nebuvo apsiribota vien šiuo įvykiu ir pranešimo tema buvo praplėsta iki apskritai nuomonės ir jos raiškos laisvės tinklaraščiuose. Dainius pranešime papasakojo ne tik apie savo nemalonias patirtis teisme, bet ir atskleidė panašius įvykius, kurie vyksta kitose šalyse. Štai, pavyzdžiui, kaimyninėje Baltarusijoje žmogus susilaukė kalėjimo bausmės už straipsnį apie Aliaksandrą Lukašenką. Iki kalėjimo bausmės už laisvą nuomonės raišką mūsų šalyje dar nebuvo prieita, tačiau Dainius pavyzdžiais pabrėžė, kad didelių spragų mūsų teisėtvarkos sistemoje laisvos nuomonės atžvilgiu esama. Ir daug.

 

Giedrius Krušnauskas, buvęs ilgametis Lietuvos radijo žurnalistas ir laidų vedėjas, įpusėjusį renginį pratęsė pranešimu „Socialinės ir tradicinės žiniasklaidos konkurencija. Autoriaus vaidmuo ir atsakomybė". Aktyvi kova tarp socialinės ir tradicinės žiniasklaidos vyksta nuolatos. Ir nėra taip, kad kažkas turėtų aiškų pranašumą. Ir viena, ir kita žiniasklaidos priemonė turi savų privalumų. Pavyzdžiui, socialinės žiniasklaidos nariu gali tapti kiekvienas, kuris nori ir gali rašyti. Turinio kūrimui ir publikavimui sukurta daugybė skirtingų platformų, prieinamų kiekvienam. Sėdi, rašai, jei rašysi įdomiai - tavo mintis skaitys, pripažins arba oponuos daugybė internautų. Dar vienas didžiulis privalumas tas, kad socialinės žiniasklaidos „vartotojai" kur kas kur kas švelniau reaguoja į netikslumus, klaidas nei tradicinėje žiniasklaidoje. Pranešėjas taip pat pastebi, kad socialinė žiniasklaida kur kas labiau lemia pokyčius nei tradicinė. Socialinė žiniasklaida pokyčius inicijuoja. Tarp žinomiausių to pavyzdžių - revoliucingus pokyčius atnešęs Arabų pavasaris, protestai internete prieš laisvę internete ribojantį įstatymų paketą ACTA. Beje, socialinė žiniasklaida skaitytojams atrodo kur kas patikimesnė ir beesanti arčiau jų, mat ją pildo lygiai tokie patys žmonės, kokie ją ir skaito.

 

Renginį pabaigė Džiugas Paršonis, buvęs nežinau.lt ir dabartinis vienastoks.com autorius, ir jo pranešimas „Proto perteklius". Dž. Paršonio pranešimas įkvėptas garsaus amerikiečių rašytojo ir mąstytojo Clay Shirky knygos. Džiugas BLOGOUT 2012 dalyviams suteikė tokių minčių, kurios išlieka ir skatina susimąstyti apie kasdieniškai įprastus dalykus ilgam. Džiugas paminėjo, jog televizija - labai lengva priemonė valdyti žmones, mat kiekvienas žmogus per savo gyvenimą televizoriui sugaišta per 350 tūkstančių valandų. Tai - žvėriškas ir niekaip nesuvokiamas skaičius laiko, skiriamas tokio tipo veiklai. Pranešime kalbėta ir apie tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad atlygis už tam tikrą darbą žmones tik demotyvuoja. Tačiau daliai žmonių pasiūlytas atlygis visgi neteikė jokios reikšmės - jie dirbo skatinami vidinės motyvacijos ir pasitenkinimo. Tinklaraštininkas mąstė, kad esama tokių darbų, kurie nepakankamai įvertina žmogaus profesionalumą, jo įgūdžius ir geriau tokį darbą atlikti visai nemokamai. Jei matai prasmę, kad projektas naudingas - gal tuomet tiesiog atsisakyti atlygio, bet jausti ne laikiną materialinį, bet ilgalaikį vidinį pasitenkinimą? Kalbėta ir apie žmonių norą turėti galimybę. Minėtas vaikų darželių atvejis, kuomet vienoje grupėje vaikus tėvams buvo prisakyta atsiimti laiku ir pasakyta, kad už vėlavimą pasiimti reikės mokėti baudą. Kaipmat prasidėjo chroniškas vėlavimas - tėvai žinojo, kad turi galimybę pasiimti savo atžalas vėliau ir mielai už tai užmokėdavo. Pasak Džiugo, tėvai tai suprasdavo ne kaip baudą, o kaip mokestį. Mokestį už paslaugą.

 

Renginyje dalyvavęs apžvalgininkas Tomas Viluckas pastebėjo: „BLOGOUT darosi solidesnis ir brandesnis". Tikrai taip - informatyvumas, žmonės, tikrai turintys, ką pasakyti, renginį brandina ir augina. Bet tinklaraštininkai, rinkdamiesi į BLOGOUT, vis tiek tikisi ne tik turinio, bet ir malonių pokalbių ir diskusijų. Jų buvo šiemet, jų bus ir vėliau. Tai vertinga, skatina veikti, ir tai - viena iš renginio idėjų. Gal todėl dėl BLOGOUT net vertėtų įvesti naują terminą - „konferencinis susitikimas"?

 

"Savaitės temos" rubrika yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-10-01 15:18
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media