2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Susisiekimo ministras Rokas Masiulis: įstatymas privalo žiniasklaidai užtikrinti teisę registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenimis naudotis nemokamai

2018-10-02
 
Susisiekimo ministras Rokas Masiulis

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis

Siekdama užtikrinti tinkamą informacijos laisvės principo įgyvendinimą ir sudaryti sąlygas rinkti, gauti bei skleisti informaciją, Susisiekimo ministerija siūlo užtikrinti teisę žurnalistams nemokamai naudotis registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenimis.
Tai įteisinančias Visuomenės informavimo įstatymo pataisas ministerija šiandien pateikė svarstyti ministrų kabinetui.
„Atverdami galimybę žurnalistams naudotis registruose apie juridinius asmenis kaupiamais duomenimis, siekiame sudaryti sąlygas žiniasklaidos priemonėms operatyviai skelbti teisingą, tikslią ir aktualią informaciją. Iki šiol duomenų teikimo tvarka žurnalistams nebuvo oficialiai reglamentuota - galima tik spėlioti, kodėl ankstesnės vyriausybės nesiėmė įstatymu įtvirtinti, kad žiniasklaida turėtų užtikrintą nemokamą priėjimą prie svarbiausio savo darbo įrankio - informacijos. Vieni žiniasklaidos atstovai nemokamai informaciją gaudavo, kiti - ne. Tačiau tik turėdami stiprią, objektyvią ir kritišką žiniasklaidą galime tikėtis valstybės progreso. Tikiu, kad tai padės efektyviau kovoti su korupcija ir atskleisti valstybės interesus pažeidžiančius atvejus", - sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.
Siūlomu įstatymo pakeitimu siekiama žurnalistams užtikrinti galimybę iš registrų ir valstybės informacinių sistemų tvarkytojų neatlygintinai gauti aktualius ar istorinius duomenis apie juridinius asmenis, jų finansinės atskaitomybės dokumentus, taip pat nekilnojamąjį turtą. Lengvai prieinama tiksli ir patikima informacija gali padėti atskleisti netinkamo viešųjų ir privačių interesų derinimo, neteisėto praturtėjimo ir kitokių pažeidimų atvejus.
Teisė neatlygintinai gauti minėtus duomenis žurnalistams būtų suteikiama tik visuomenės informavimo tikslais ir tiek, kiek yra būtina jų profesinei pareigai atlikti. Pažymėtina, kad tik įsitikinus, kad žurnalistas ar viešosios informacijos rengėjas ir (ar) skleidėjas atitinka įstatymo projekte nurodytus kriterijus, t. y. nėra padarę rimtų profesinių pažeidimų, turės teisę pasirašyti sutartis su registro ar valstybės informacinės sistemos valdytoju ar tvarkytoju ir tik tokiu atveju duomenų teikimo sąnaudos bus kompensuojamos valstybės biudžeto lėšomis.
„Registrų centras yra pasirengęs pasirašyti sutartis su žiniasklaidos atstovais, tad šis reglamentavimas yra labai svarbus", - sako Registrų centro direktorius Saulius Urbanavičius.
Numatoma, kad duomenis iš registrų ar valstybės informacinių sistemų neatlygintinai gaus tik tie žurnalistai, kurie per paskutinius 12 mėnesių nėra padarę rimtų profesinių pažeidimų. Viešosios informacijos rengėjai ir (ar) skleidėjai, kurių vardu žurnalistai prašys pateikti duomenis ar kuriam rengs ketinamą skelbti informaciją, privalės būti nepriskirti profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ir (ar) skleidėjų kategorijai ir per paskutinius 12 mėnesių nebūti padarę rimtų profesinių pažeidimų. Šią informaciją apie pažeidimus registrų ar valstybės informacinių sistemų valdytojui ar tvarkytojui teiks Žurnalistų etikos inspektorius ir Visuomenės informavimo etikos komisija.
Kai bus sukurta Viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų informacinė sistema, t. y. nuo 2020 m. sausio 1 d., informaciją apie viešosios informacijos rengėjus ir (ar) skleidėjus galės patikrinti pats registro ar valstybės informacinės sistemos valdytojas ar tvarkytojas. Atsižvelgiant į tai, kad Viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų informacinėje sistemoje nebus informacijos apie žurnalistus, informaciją apie juos ir toliau teiks Žurnalistų etikos inspektorius.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-10-02 17:17
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media