2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Popiežius Pranciškus: krikščioniška žiniasklaida – ne reklama, bet skelbimas ir liudijimas

2019-09-26
 
Popiežius Pranciškus

Popiežius Pranciškus

Krikščioniškoji žiniasklaida - tai ne reklama, bet komunikavimas protu ir širdimi, kalbėjimas apie tikrus faktus ir liudijimas, sakė popiežius Pranciškus pirmadienio rytą susitikęs su Šventojo Sosto komunikacijos dikasterijos nariais ir Vatikano informacijos tarnybų darbuotojais. Kalėdamas apie liudijimo svarbą, Pranciškus paminėjo naująjį kardinolą Sigitą Tamkevičių.
Šiomis dienomis Vatikane vyksta dar palyginti neseniai įkurtos Komunikacijos dikasterijos antroji plenarinė sesija, į kurią atvyko jos nariai ir patarėjai iš viso pasaulio. Dikasterijos narys yra ir Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas.
Pirmadienio rytą popiežius Pranciškus priėmė dikasterijos narius ir dikasteriją sudarančių Šventojo Sosto žinių tarnybų (Vatikano radijo, Vatican News, Vatican Media, L‘Osservatore Romano, spaustuvės ir leidyklos) darbuotojus. Buvo šiam susitikimui iš anksto parengta kalba, tačiau jos popiežius neskaitė (tekstas buvo įteiktas), o spontaniškai pasidalijo keliomis mintimis apie tai, kokia turėtų būti Šventojo Sosto žiniasklaida.
„Komunikuojame siela ir kūnu, komunikuojame protu, širdimi ir rankomis. Komunikuojame visu savimi. Tikrasis komunikuotojas atiduoda viską, aukoja visą save", - sakė Pranciškus.
„Dalykas, kurio neturėtumėt daryti - tai reklama. Jums neturi rūpėti tik reklama. Neturite daryti taip, kaip daro kai kurios bedrovės, kurios stengiasi patraukti daugiau žmonių. Jums neturi rūpėti prozelitizmas. Aš norėčiau, kad mūsų komunikacija būtų krikščioniška. Benediktas XVI yra labai aiškiai pasakęs, kad Bažnyčia auga ne prozelitizmo dėka, bet patraukdama savo liudijimu."
„Dažnai tam tikra rezignacija, nusivylimas įsiskverbia į krikščionių širdis, kai jie mato, kad juos supa pagonių pasaulis. Tačiau, kad pasaulis yra pagoniškas, - tai ne naujovė. Jis visada toks buvo. Supasaulėjimas visada gundo, visada yra priešas. Kartais girdime sakant: „Turime užsidaryti. Turime būti maža, bet autentiška Bažnyčia. Žodis „autentiška" man sukelia alergiją, - sakė Pranciškus. Mūsų nedaug, tačiau nesame mažuma, kuri ginasi nuo didesnio už save priešo. Esame maži kaip raugas, mūsų mažai - kaip druskos. Toks yra krikščionių pašaukimas. Nesigėdykime, kad mūsų nedaug. Nemanykime, kad ateities Bažnyčia bus išrinktųjų Bažnyčia. Rezignacija galvojant apie kultūrinį pralaimėjimą ateina iš piktosios dvasios, neateina iš Dievo. Nusivylus dejuoti - nekrikščioniška."
Savo kalboje popiežius paminėjo kardinolu skiriamo Kauno arkivyskupo emerito Sigito Tamkevičiaus liudijimą. „Matau prieš save lietuvį arkivyskupą (Gintarą Grušą, red. past.) ir galvoju apie Kauno arkivyskupą emeritą (Sigitą Tamkevičių), dabar skiriamą kardinolu. Kiek metų tas vyras praleido kalėjime? Savo liudijimu, kentėjimu jis daug nuveikė. Bažnyčios gyvybė yra mūsų kankiniai, o ne artistai, ne didieji pamokslininkai, ne viso ir tikro tikėjimo sergėtojai. Esame kankinių Bažnyčia. Reikia šitai skelbti, reikia komunikuoti šį didelį mūsų turtą."
„Dar sugrįžtu prie to, ką anksčiau sakiau, - kad esu alergiškas žodžiui „autentiški" krikščionys. Jei šitaip kalbame, vadinasi, pakliuvome į „būdvardžių" kultūros spąstus, užmiršome „daiktavardžių" jėgą. Komunikuotojas turi padėti suprasti „daiktavardžių", tai yra žmonių tikrovės, svorį. Toks yra komunikacijos pašaukimas", - sakė popiežius Vatikano žinių tarnybų darbuotojams. 
(JM / VaticanNews)
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-09-26 16:32
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media