2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Prano Dovalgos premija įteikta LŽS ir NŽKA nariui, režisieriui Justinui Lingiui

2019-12-29
 
Po premijos įteikimo

Po premijos įteikimo

Vytautas Žeimantas

 

Jonavos rajono savivaldybės tarybos posėdyje Prano Dovalgos 2019 metų premija įteikta istorinių - kultūrinių laidų režisieriui, LŽS ir NŽKA nariui Justinui Lingiui už televizijos laidų ciklą „Nežinoma Čekijos Lietuva". Jis tapo trečiuoju šios premijos laureatu.
2018 metų Prano Dovalgos premijos buvo įteiktos Lietuvos ir Čekijos žurnalo leidėjui ir redaktoriui, publicistui Petrui Algiui Mikšai už kūrinį „Kaunietis žurnalistas ir vertėjas Pranas Dovalga: prikeltas iš istorijos užmaršties" ir jonavietei Gražinai Čekavičienei už monografiją „Čekų muziko kelias Lietuvoje".
Premijos fondą sudaro Jonavos rajono savivaldybės bei privačių rėmėjų skiriamos lėšos. Kasmet premijos fondą sudaro 1 000 Eur.
Skiria Jonavos rajono savivaldybės administracija
Prano Dovalgos premija kasmet skiriama už lietuvių ar čekų kalba per pastaruosius 5 metus publikuotą literatūrinį kūrinį, filmą, spektaklį, tekstą istorinės atminties, lietuvių ir čekų tautų kultūrinio, politinio ar ekonominio bendradarbiavimo temomis.
Premijos skyrimo organizatorė - Jonavos rajono savivaldybės administracija. Vertinimo komisijai vadovauja administracijos direktoriaus pavaduotoja Birutė Gailienė. Komisijoje taip pat dirba Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacijos ir kraštotyros skyriaus vyriausioji bibliografė Rimantė Tarasevičienė, Lietuvos ir Čekijos draugijos narė Dalia Bukelevičiūtė, Vilniaus universiteto doc. dr. Romanas Miliauskas, Jonavos krašto kultūros ir istorijos metraščio „Taurosta" redakcinės kolegijos narys Vytautas Venckūnas.
Pranas Dovalga - žurnalistas, vertėjas
Iš Jonavos krašto kilęs žurnalistas, vertėjas Pranas Dovalga (1911.10.15 - 1941.11.17) Lietuvos universitete studijavo teisę, Lietuvos žemės ūkio akademijoje - žemės ūkio ekonomiką. Nebaigęs studijų 1933 išvyko į Čekoslovakiją. Gyveno, dirbo ir studijavo Prahoje, vėliau - Bratislavoje, lankėsi Vienoje. Čekoslovakijoje palaikė ryšius su aukščiausiąja šalies vadovybe: Prezidentu, ministrais, įvairiomis valdiškomis institucijomis.
Pranas Dovalga į lietuvių kalbą išvertė čekų grožinės literatūros kūrinių, bendradarbiavo Lietuvos ir čekoslovakų periodinėje spaudoje. Pasirašinėjo įvairiais slapyvardžiais. Vertingiausia žurnalistinio palikimo dalis - kelios dešimtys straipsnių, išspausdintų laikraštyje "XX amžius", apie įvykius Čekoslovakijoje 1938-39 metais po Miuncheno susitarimo.
Vokietijos reichui okupavus Čekoslovakiją, 1939 03 15 Pranas Dovalga buvo gestapo suimtas, kalintas ir sušaudytas Ruzynės (Praha) kareivinėse.
Kolega Justinas Lingys 
Justinas Lingys gimė 1960 m. birželio 4 d. Baigė Kauno politechnikos institutą, Automatikos fakultetą. 1988 m. baigė Vilniaus vakarinę dailės mokyklą, 1994 m. - Lietuvos Muzikos akademiją, kurioje įgijo TV režisieriaus specialybę. 1998 m. baigė LMA magistratūros studijas.
1991 m. stažavosi seminare kino kūrimo klausimais Varšuvoje. 1993 m. buvo kūrybinėje stažuotėje Amsterdamo kino institute. 1995 m. - stažavosi BMC Danijoje, - 1996 m. - Europos Kino akademijoje, Danijoje.
1986-1990 m. dirbo Lietuvos kino studijoje, organizacinį-administracinį darbą ruošiant ir filmuojant vaidybinius ir dokumentinius kino filmus. 1994 m. pabaigęs studijas LMA pradėjo statyti spektaklius profesionaliuose teatruose, kūrė vaidybinius, dokumentinius kino ir video filmus, ruošė įvairias pažintines, kultūrines ir progines TV laidas. 
1996-2002 m. dirbo Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje, pažintinių ir šviečiamųjų laidų vyr. redaktoriumi, prodiuseriu, režisieriumi.
Šiuo metu dirba su įvairių kultūrinių projektų autoriais, rašo straipsnius į žurnalus ir laikraščius, scenarijus, inscenizacijas. Organizuoja dailės parodas. Yra LŽS ir NŽKA narys.
Jo kūryba buvo ne kartą apdovanota. 1994 m. III-oji vieta studentiškų kino filmų festivalyje Lodzėje (Lenkija) už kino filmą „Siena". 1997 m. apdovanojimas už geriausią debiutą Lietuviško muzikinio videoklipo konkurse „Labas-97". 1998 m. apdovanojimas GRAND PRIX VI-ajame tarptautiniame televizijos festivalyje Varšuvoje (Lenkija) už dok. video filmą „Dvi Aldonos". 2003 m. Lietuvos radijo ir televizijos komisijos skelbto konkurso Pagrindinio prizo laureatas už dok. video filmą „Mediniai Lietuvos dvarai". 2012 m. jam kartu su kolege Inga Beruliene buvo skirta Vinco Kudirkos kūrybinė premija.
Kasmetinis konkursas tęsiamas
Jonavos rajono savivaldybės administracija tęsia kasmetinį konkursą Prano Dovalgos premijai gauti.
Premija skiriama už lietuvių ar čekų kalba publikuotą kūrinį istorinės atminties, lietuvių ir čekų tautų kultūrinio, politinio ar ekonominio bendradarbiavimo temomis. Įpremiją gali pretenduoti lietuvių ir čekų kalba rašantys ir kūriantys Lietuvos ir užsienio rašytojai, žurnalistai, kit kūrėjai.
Kasmet nuo sausio 1 d. iki lapkričio 1 d. kandidatus gauti premiją turi teisę siūlyti meno kūrėjų asociacijos, visuomeninės organizacijos, leidyklos ir darbų autoriai patys save, pateikdami jau publikuotus lietuvių kalba literatūros kūrinius 3 (trimis) egzemplioriais Jonavos rajono savivaldybės administracijai, adresu Žeimių g. 13, LT-55158 Jonava.

 

Rubrika Savaitės tema yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-12-31 14:51
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media