2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Romas Bacevičius: Kodėl Lietuvos paštas vėlina laikraščių pristatymą?

2021-03-10
 
Romas Bacevičius

Romas Bacevičius

Romas Bacevičius,

„XXI amžiaus" redaktorius

 

 

Laikraštis „XXI amžius" kiekvieną savaitę sudėtas į įvairaus storio vokus ar siuntinius ketvirtadieniais išsiuntinėjamas platintojams parapijose arba klebonams. Tokių siuntų susidaro keli šimtai. Juose siunčiamų laikraščių kiekis sudaro apie tris ketvirtadalius tiražo (likusioji dalis - prenumeratoriai per „Lietuvos paštą").
Iki šiol ketvirtadieniais išsiųstos siuntos jau kitą dieną, penktadienį (su retomis išimtimis - šeštadieniais), pasiekdavo gavėjus ir dar prieš sekmadienio šv. Mišias jau būdavo platinamas bažnyčiose.
Kai „Lietuvos paštas" paskelbė apie tai, kad nuo kovo 1-osios „pilnu pajėgumu pradeda automatizuotą skirstymą", nes esą Vilniaus logistikos centre dar lapkritį buvo įjungtas pirmasis konvejeris, per valandą galintis išskirstyti iki 12000 siuntinių, privalėjome prisitaikyti prie šios tvarkos.
Pirmiausiai ėmėmės surašyti adresus per Post.lt savitarną. Atrodė, kad bus paprasta ir patogu. Deja, surinkus gavėjo adresą ir automatiškai atsiradus pašto indeksui, lipduko atsispausdinti nepavyko, pamatėme rausvame fone pažymėtą adresą ir užrašą: „Klaidingas adresas". Taip atsitiko iš karto kelių gavėjų adresams. Kai kuriuos pavyko pataisyti papildomai ieškant gavėjo indekso skyrelyje „Indeksų paieška" ir pakeitus paties pašto automatiškai nurodytą indeksą.
Neįmanoma buvo atsispausdinti adresų tiems gavėjams, kurie yra vieninteliai kaimo gyventojai, nes pildant gavėjo adresą pašto savitarnos sistemoje privaloma nurodyti gavėjo gatvę. O kaip ją nurodysi, jei tas vienkiemis nėra jokia gatvė arba tame kaime nėra jokios gatvės, o tik vienas ar keli namai? Skambinome tokiems gavėjams ir klausėme, ką daryti? Kadangi tokie „XXI amžiaus" platintojai gauna po keletą laikraščio egzempliorių ir paskui juos išsidalija su kaimynais, tai tokie gavėjai patarė siuntas adresuoti vieno iš kaimynų, kuris gyvena gretimame kaime, turinčiame gatvę, adresu...
Taip ir padarėme. Tačiau dviem gavėjams taip ir nepavyko atsispausdinti adresų lipdukų. Juk negali būti taip, kad gatvė yra jau keli dešimtmečiai, o pašto interneto svetainėje Post.lt rodo, kad jos nėra. Turbūt kažkas nesutvarkyta „Lietuvos pašto" interneto svetainės programuotojų. Tiems dviems gavėjams siuntas turėjome nunešti į artimiausią pašto skyrių adresus užrašę senuoju būdu. Kitiems gavėjams lipdukus su adresais atsispausdinti pavyko. Juose nurodyti gavėjo ir siuntėjo adresai, telefonai, siuntų numeriai.
Atrodo, tokia siunta gavėją turėtų pasiekti kitą dieną, nes jas „Lietuvos pašto" logistikos centre Ramučiuose pristatėme įprastu laiku. Deja, penktadienį, pirmadienį, antradienį, vos spėjome atsakinėti į platintojų telefono skambučius, atsakinėdami į klausimą, kodėl jie negavo „XXI amžiaus".
Ką mes galėjome atsakyti, kai „Lietuvos paštas" dar kovo 1-ąją, pirmadienį, pasigyrė, kad dirbs moderniau, centralizuotai, naudodami išmanų, greitą ir efektyvų skirstymo procesą... Platintojams pranešėme, kad atsinaujinęs paštas galbūt dar neįsisavino naujoviško automatizuoto darbo, o darbuotojai rankomis jo paspartinti negali, nes „Lietuvos paštas" jau prieš kelis mėnesius paskelbė, kad atleis apie 400 darbuotojų.
Manėme, kad platintojai jau bent šeštadienį siuntas gaus. Išsiaiškinome, kad vienas tikrai gavo. Deja, kiti negavo nei šeštadienį, nei pirmadienį, nei antradienį. Taigi iki sekmadienio Mišių į bažnyčias jis nepateko.
Taigi jei anksčiau siuntos ateidavo per dieną, tai šįkart kelionė daugeliui užtruko penkias dienas (su sekmadieniu). Nieko sau pašto atsinaujinimas!
Juokas juokais, bet į bažnyčią laikraštis pateko po savaitės, jau naujam numeriui išėjus. Ar daug kam jis bus reikalingas? Tikiuosi, kad taip, nes mūsų skaitytojai yra labai ištikimi. Bet jei taip tęsis ir toliau, patirsime nuostolių, nes nemažai bažnyčios lankytojų perka tik naują numerį.
Keistas dar vienas dalykas. Dar vasario 25 dieną senuoju būdu išsiųstas kelias siuntas su paskutiniuoju vasario mėnesio numeriu kai kurie gavėjai gavo tik kovo 9 dieną, o kai kurie dar nebuvo gavę ir kovo 12-ąją. Ar pateisinama, kai tiek ilgai siuntos keliauja iš Lietuvos į Lietuvą. Turbūt tos siuntos užstrigo pašto sandėliuose ir pereinamuoju laikotarpiu buvo užverstos naujesnėmis siuntomis.
Kovo 8-ąją „Lietuvos paštas" paskelbė atsiprašymą, kad dalis siuntų ir laiškų vėluoja. Turiu vilties, kad po savaitės kitos viskas susitvarkys, bet žinome, kas yra ta viltis...
Keista, bet ir užsiprenumeravusieji „XXI amžių" „Lietuvos pašte", pirmąjį kovo numerį gavo ne penktadienį, o šeštadienį.
„XXI amžiui" per karantiną buvo ypač sunku, nes kol nebuvo leidžiamos viešos Mišios bažnyčiose, laikraščių į jas siųsti nebuvo prasmės. Taigi vien nuostoliai.
Ir dar. Prieš kelis metus tuometinis susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius atidarė „Lietuvos pašto" logistikos centrą Ramučiuose. O kaip gyrėsi, kad viskas bus taip puiku ir modernu! Tačiau iki šiol į jį atvykusieji iš Vilniaus, norėdami grįžti atgal, turi nuvažiuoti į Kauną, kad galėtų apsisukti ir taip ne tik gaišta laiką, bet ir, be reikalo suvažinėdami apie 10 km, naudoja kurą teršdami aplinką.
Deja, sėdintieji „Lietuvos pašto" rūmuose jo vadovai sostinės J. Jasinskio gatvėje tokių smulkmenų nepastebi, jiems ir Kaunas per toli, tai ką ten kalbėti apie kaimą, kuriame nėra gatvės...

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-10 16:39
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Rita

2021-03-16 08:25

Taip, laikraščiai vėluoja.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

D.L.

2021-03-12 10:53

Man atrodo, kad dabar norima paštą suvaryti į ožio ragą, o po to pigiai privatizuoti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Elena

2021-03-11 10:35

Pritariu. Paštas dirba prastai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media