2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pranešimas: „Tai, ką daro monopolistas Lietuvos paštas, yra spaudos naikinimas“

2022-10-26
 
Domo Griškevičius (LRS) nuotrauka

Domo Griškevičius (LRS) nuotrauka

Antradienį pasirodė informacija, kad Lietuvos paštas, nepaisydamas leidėjams praėjusiais metais pristatyto 3 metų plano ir 100 proc. keltų įkainių, nusprendė vėl branginti leidinių pristatymo kainas. Pasak Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos" frakcijos Seime narių, tai lems, kad leidinio pristatymo kaina daugeliu atveju viršys leidinio kainą.
Pasak frakcijos atstovo Domo Griškevičiaus, jau kelerius metus vykstanti Lietuvos pašto reforma, atrodo, neduoda vaisių - nuostoliai auga, nuolat skundžiamasi paslaugų kokybe, o pats paštas vis kelia įkainius, taip didindamas informacinę atskirtį ir darydamas žalą visuomenei.
„Man kyla labai daug klausimų dėl Susisiekimo ministerijos gebėjimo kontroliuoti Lietuvos paštą ir pašto vadovybės kompetencijų. Jie žadėjo vos ne revoliuciją Lietuvos pašte, tačiau ji šiuo metu susiveda į drakoniškus įkainius, atleistus darbuotojus ir nuolatinį kokybės mažėjimą. Dar daugiau, nepaisant visų žadėtų reformų, praėjusiais metais Lietuvos paštas patyrė 6,4 mln. nuostolių. Tad paskutiniai Lietuvos pašto veiksmai atrodo kaip tolimesnis bandymas perkelti netinkamo vadovavimo sukuriamus nuostolius ant klientų pečių. Savo pačių pristatytų planų nesilaikymas, nuolatinis kokybės kritimas - tai ypač prastos vadybos pasekmės, kurios, atrodo, tenkina susisiekimo ministrą Marių Skuodį", - sako parlamentaras, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos pirmininko pavaduotojas D. Griškevičius.
Frakcijos atstovai nurodo, kad Lietuvos paštas per paskutinius trejus metus atleido apie 900 darbuotojų, tendencijos neturėtų keistis ir šiais metais, kai planuojama atleisti dar 600 darbuotojų.
Parlamentarai pabrėžia, kad Lietuvos pašto vienintelė akcininkė yra Vyriausybė, o akcininko teises atlieka Susisiekimo ministerija, ši įmonė yra monopolininkė, tiekianti pašto paslaugas.
„Tai, ką daro Lietuvos paštas, yra regioninės ir periodinės spaudos naikinimas. Tai visiškai neatitinka valstybės deklaruojamų strateginių tikslų: valstybė viena ranka garantuoja lengvatinį PVM spaudai, kita ranka - žlugdo smulkųjį verslą neįkandamais įkainiais. Panašios paslaugos, pavyzdžiui, Latvijoje yra įvardytos kaip visuotinai svarbi paslauga, tad didesnioji jos dalis kompensuojama. Dabar norima palikti dalį žmonių be prieigos prie informacijos ir tai daro valstybinė įmonė. Tokius žmones mes paliktume paveikius dezinformacijai, mažintume jų įsitraukimą į valstybinius procesus. Jau nekalbu apie smulkios leidybos verslo žlugdymą. Panašu, Lietuvos paštas nori pats užgesinti šviesos židinius mūsų regionuose", - pratęsė Seimo narė Laima Mogenienė.
Artimiausiu metu Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos" planuoja kreiptis ir į Susisiekimo ministeriją, kad visuomenei būtų pristatyta Lietuvos pašto situacija ir pateikiamos gairės, kaip planuojama užtikrinti pašto paslaugų tiekimą ir kokybę.

 

Daugiau informacijos:
Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos" referentas (atstovas spaudai)
Kęstutis Butvydas
El. p. kestutis.butvydas@lrs.lt, mob. 8 612 22 573

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-10-26 10:39
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media