2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Sociologai teigia, kad LRT – patikimiausia ir objektyviausia žiniasklaidos grupė

2016-10-14
 
 

Virginija Bunevičiūtė

 

Televizijos auditorijos tyrimai rodo, kad  Lietuvai svarbių įvykių metu žiūrovai renkasi LRT, iš 7 Lietuvos žiniasklaidos grupių LRT labiausiai puoselėja kultūrą ir ugdo žiūrovus, yra patikimiausia ir objektyviausia. Tai atskleidžia neseniai Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai" šalies gyventojų apklausa apie Lietuvos žiniasklaidos priemones.

Iš viso apklausti 1027 Lietuvos gyventojai (18 metų ir vyresni) 123 atrankos taškuose. Be LRT grupės (LRT TELEVIZIJA, LRT KULTŪRA, LRT RADIJAS, LRT KLASIKA, LRT OPUS, LRT.lt), respondentai vertino  LNK grupę (LNK, BTV, TV1, „Info TV", „Liuks!", alfa.lt), TV3 grupę (TV3, TV6, TV8, zinios.lt, radijo stotis „Power Hit Radio"), „Lietuvos ryto" grupę („Lietuvos ryto TV", lrytas.lt, dienraštis „Lietuvos rytas"), „15 min" grupę (15min.lt, zmones.lt, žurnalai „Žmonės", „Laima", „Edita", „Ji"), „Delfi" grupę (delfi.lt, „Delfi TV", klubas.lt, krepsinis.lt, moteris.lt, panele.lt ir kiti), M1 grupę (radijo stotys M1, „M1 plius", „Lietus", „Laluna", „Raduga").

Kaip parodė 2015 metų gruodį įvykusi apklausa, geriausiai tarp visų 7 žiniasklaidos grupių LRT grupė vertinama pagal 4 savybes iš 6: tai - kultūros puoselėjimas (66 proc. suaugusių  Lietuvos gyventojų mano, kad tokia savybė tinka LRT grupei), žiūrovų ugdymas (55 proc.), patikimumas (45 proc.) ir objektyvumas (43 proc.). Savybių, pagal kurias reikėjo įvertinti žiniasklaidos grupes, sąrašas: 1) operatyvumas (operatyvios žinios, naujausios aktualijos); 2) patikimumas (pasitiki jų pateikiama informacija); 3) objektyvumas (pateikdami informaciją, išklauso visas puses); 4) žiūrovų ugdymas (rūpinasi visuomenės švietimu, suteikia naujų žinių); 5) modernumas; 6) kultūros puoselėjimas. 

Pagal visas pateiktas savybes, LRT grupę geriau vertina vyresni nei 30 metų žmonės, didmiesčių gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu, pensininkai.

Kai Lietuvoje ar pasaulyje vyksta svarbūs įvykiai, žmonės jungiasi LRT. Tai dar kartą įrodė pastarosios dienos, kuomet, laukdami sekmadienį vykusių Seimo rinkimų rezultatų, nacionalinį kanalą rinkosi kone dvigubai daugiau žiūrovų, nei paprastai.

Sekmadienį užsidarius rinkimų apylinkėms dauguma žiūrovų rinkimų rezultatų laukė su LRT TELEVIZIJA. Auditorijos tyrimų bendrovės KANTAR TNS duomenimis, nuo 21 val. iki 2 valandos nakties LRT TELEVIZIJĄ iš viso buvo įsijungę daugiau kaip 600 tūkstančių žiūrovų, vyresnių nei 4 metai. Įdomu tai, kad 2016-ųjų pirmo turo rinkimų laidos susilaukė didesnio dėmesio nei 2012-aisiais: šiemet rinkimų rezultatų laukė 20,1 % TV žiūrovų, tuo tarpu 2012 - 16,3 %.

Nuo pat ankstaus ryto rezultatų laukiama buvo ir pirmadienį - pradedant 6 val. ir baigiant 16 val.  LRT TELEVIZIJĄ žiūrėjo beveik 30 % visų TV žiūrovų Lietuvoje.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-10-14 08:50
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Viktė

2016-10-19 15:43

Patikimumas ir objektyvumas - tai dvi sritys, kuriomis LRT tikrai nepasižymi. Antai, stebint politinius įvykius Lenkijoje (o lenkų kalbą moka labai daug Lietuvos piliečių) akivaizdžiai matosi, kad LRT transliuoja tik vieną požiūrį ir vieną nuomonę apie Lenkijoje vykstančius procesus. Pvz, rodo demonstracijas prieš abortų draudimą, bet nerodo daug didesnių demonstracijų, kuriose Lenkijos piliečiai reikalauja uždrausti abortus. Tokių pavyzdžių labai daug, nekalbant apie mūsų šalies vidaus gyvenimą, apie apsivogusius politikus, kurie priklauso nekritikuotinai klasei ir kt. Šiame kontekste kalbėti apie LRT objektyvumą... Nemandagu kalbėti apie tai, ko nėra

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media