2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Skelbimai

*print*

Archyvas :: Pilietinio meno akcija „Neužmiršim, nesitrauksim!“ S. Daukanto aikštėje

2013-08-16
 
Nuotrauka iš www.bernardinai.lt

Nuotrauka iš www.bernardinai.lt

 

Ramutė Bingelienė

Pilietinės akcijos „Tie-SOS!" spaudos atstovė

 

Rugpjūčio 17-ąją 12 val. tradicine pilietinio meno akcija „Neužmiršim, nesitrauksim!" S. Daukanto aikštėje bus paminėtas Garliavos šturmas

„Žmonės negali būti saugūs, nežinodami, kas vyksta valstybėje", - teigė prezidentė Dalia Grybauskaitė savo metiniame pranešime.

Pritardami šiai Respublikos prezidentės minčiai laisvieji menininkai ir laisvi piliečiai jau 15 mėnesių ragina Dalią Grybauskaitę pasakyti, kam įsakius ir kam pritarus 2012 metų gegužės 17 dieną 240 policininkų ir specialiųjų pajėgų kovotojų, pasitelkę dujas, elektrą ir kitas ypatingąsias priemones, šturmavo Garliavą: smurtavo prieš piliečius, pasirėmę advokato Gintaro Černiausko fizine jėga iš privačių namų prievarta išsivežė klykiantį vaiką ir pavertė jį „valstybės paslaptimi".

Tai buvo pirmas nepriklausomybės metais valdžios surengtas masinio smurto aktas prieš taikius, tik tiesos ir teisingumo reikalavusius Lietuvos piliečius. Respublikos Konstitucijos kūrėjai teisininkai Kazimieras Motieka, Zita Šličytė ir Liudvikas Narcizas Rasimas įvertino Garliavos antpuolį kaip šiurkštų pasikėsinimą į konstitucinę šalies santvarką.

Pernai gegužės 17-ąją - Garliavos smurto dieną - Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė viešai paragino ištirti visas smurtavimo aplinkybes. Nuo tos dienos praėjo jau penkiolika mėnesių. Deja, prezidentei atsakingos institucijos per metus nieko neištyrė. Prezidentei atkakliai tylint, prokurorai ir teisėjai šiandien oficialiai neigia net patį smurto faktą.

Atsakydami į valdžios savivalę ir smurtą piliečiai Simono Daukanto aikštėje pradėjo nuolatinę „Tie-SOS!" akciją. Penkis mėnesius - nuo gegužės 17-osios iki spalio 17-osios - ji vyko kasdien, šiuo metu tęsiama ketvirtadieniais.

„Mes visi privalome liudyti tiesą, net jeigu ji kažkam atrodo nepatogi ir nebereikalinga. Tik tiesa ir atvirumas sustiprins mūsų pasitikėjimą vieni kitais ir tikėjimą savo valstybe", - kalbėjo prezidentė šiemet Gedulo ir vilties dieną prie buvusių KGB rūmų.

Siekdami, kad prezidentės darbai nesiskirtų nuo žodžių, laisvieji menininkai ir pilietinis Tie-SOS judėjimas šį šeštadienį, rugpjūčio 17-ąją, 12 valandą Vilniaus Simono Daukanto aikštėje meno akcija „Neužmiršim, nesitrauksim!" paminės valdžios smurtą Garliavoje: bus pasisakoma prieš valdžios savivalę ir melą, ginamas žmogaus orumas, Lietuvos Respublikos konstitucinė santvarka, piliečių teisės ir laisvės, tiesa ir teisingumas.

Kviečiami visi neabejingi, Lietuvos Konstituciją ir laisvę branginantys piliečiai.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-08-16 09:47
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

O kur mergaite?

2014-01-04 11:14

Tik tiesa ir atvirumas sustiprins mūsų pasitikėjimą vieni kitais ir tikėjimą savo valstybe",

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media