2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: A. J. Greimo 100-osioms gimimo metinėms skirti renginiai Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje

2017-10-02
 
 

Šiemet Lietuva švenčia 100-ąsias Algirdo Juliaus Greimo gimimo metines. Minėdama šią sukaktį, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka rengia projektą „Algirdas Julius Greimas: sugrįžimai" ir spalio mėnesį kviečia visuomenę dalyvauti įvairiuose renginiuose. Semiotikas, kalbotyrininkas, mitologas, publicistas, rezistentas, pabėgėlis, lietuvis ir prancūzas - planuojamais susitikimais sieksime atskleisti visus šios išskirtinės asmenybės vaidmenis. Pristatome išsamią programą.

 

SPALIO 2 D.

 

11 val. - konferencija Lietuvos ir užsienio lietuviškų mokyklų mokytojams „Algirdas Julius Greimas Lietuvoje, pasaulyje, mokykloje"

Kviečiame į konferenciją, kurios tikslas - aktualizuoti A. J. Greimo gyvenimą, mokslinę veiklą, nuopelnus Lietuvai, aptarti jo idėjų plėtrą mokykloje. Konferencija vyks spalio 2 ir 3 dienomis.

Pranešimus skaitys ir diskusijoje dalyvaus prof. habil. dr. Arūnas Sverdiolas, prof. dr. Egidijus Aleksandravičius, prof. dr. Kęstutis Nastopka, doc. dr. Darius Kuolys, dr. Dainius Razauskas, dr. Saulius Žukas, lekt. dr. Jūratė Levina ir kt.

17.30 val. - interaktyvios keliaujančios parodos „Pasaulis semiotiko akimis" atidarymas

Savo kelionę po pasaulį ekspozicija pradėjo dar gegužės mėnesį simbolinėje A. J. Greimui vietoje - Paryžiaus aukštojoje socialinių mokslų mokykloje. Viename iš šios mokyklos padalinių Greimas 1965 m. vadovavo semiolingvistinių tyrimų seminarui, kurio pagrindu susiformavo garsioji Paryžiaus semiotikos mokykla.

Ekspoziciją sudaro kelios dalys - „Semiotizatorius" (skirtingais aspektais semiotiškai išnarstyti kasdienybės objektai) ir trys pasakojimai: apie Greimo gyvenimo vaidmenis, jo įkurtą semiotikos mokyklą ir kelias svarbias semiotines sąvokas.

„Semiotizatorius" - tai instaliacija, suteikianti galimybę kiekvienam parodos lankytojui išmėginti semiotinį žvilgsnį į pasaulį, skirtingais aspektais semiotiškai išnarstyti pasiūlytus kasdienybės fragmentus. „Semiotizuojami" objektai (laiškas, vynas ir šuo Rudis) buvo ypatingai svarbūs Greimui: jis nuolat susirašinėjo su bendraminčiais ir kolegomis visame pasaulyje, šalia savęs turėjo keturkojį bičiulį Rudį, mėgdavo gurkšnoti vyną.

„Semiotizatoriaus" tekstuose pabraukti žodžiai - tai nuorodos į komiksus, pristatančius kelias Greimo semiotikos sąvokas: reikšmė, sakymas, būsena, utopija. Komiksai padeda susidaryti įspūdį apie semiotinių tyrinėjimų pobūdį. Parodoje taip pat eksponuojamas žemėlapis, pristatantis Greimo semiotikos mokyklos idėjų paplitimą pasaulinės semiotinės minties fone.

Į Nacionalinę biblioteką atkeliavusią parodą atidarys: Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Asta Junevičienė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius Renaldas Gudauskas, parodos kuratorė  Gintautė Žemaitytė, Lietuvos Respublikos Seimo kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas Arūnas Gelūnas ir Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Jean-Mari Sani. Kviečiame dalyvauti.

Parodą kūrė Lietuvos jungtinė semiotikų, architektų ir dizainerių grupė. Ekspozicija atvira lankytojams iki lapkričio 5 d.

18.30 val. - R. Zemkausko dokumentinio filmo „Cherchez Greimas" pristatymas ir diskusija su autoriumi

Žymiojo semiotiko asmenybė - kietas riešutėlis. Lietuvai, pasauliui - panašu, net ir jam pačiam. Kad šį riešutą būtų galima jei ne perkrimsti, tai bent atidžiai apžiūrėti, konferencija vyks dvi dienas. Jos programą galite parsisiųsti paspaudę šią nuorodą ›

Nacionalinė biblioteka inicijavo dokumentinės juostos apie A. J. Greimą gimimą. Kviečiame į Ryčio Zemkausko režisuoto filmo „Cherchez Greimas" pristatymą ir susitikimą su autoriumi.

R. Zemkauskas: „Greimas pilnas prieštaravimų ir filme yra labai daug detalių, kurios tą parodo. Pavyzdžiui, jam, kuris visą gyvenimą stengėsi vakarietinti ir „miestinti" Lietuvą, staiga pasisuka gyventi kaime - ir ne šiaip troboje, o... pamatysite patys. Mėgstu, kai žiūrovas pats iššifruoja, kodėl viena ar kita yra rodoma ar sakoma. Tai juk irgi semiotika."

Filmo kūrybinė grupė: R. Zemkauskas (režisierius), Sigita Trainauskienė (scenarijaus autorė), Gvidas Kovėra (operatorius) ir Tomas Rugys (montuotojas).

 

SPALIO 12 D.

 

18 val. - edukacinis renginys „Pasaulis semiotiko akimis" su Pauliumi Jevsejevu

 

Žmonijos veikla tapo pačios Žemės planetos permainų varikliu, o technologinė pažanga leidžia rimtai svajoti apie keliones į Marsą. Tai iš principo globalūs, su visos žmonijos interesais susiję procesai, kuriems reikalinga ir atitinkamai pažinti bendrąsias žmogiškas egzistencijos sąlygas.

XX a., siekiant tokio žinojimo, socialiniams ir humanitariniams mokslams buvo iškeltas uždavinys sukurti bendrą mokslinę metodologiją. Vienas iš žymiausių amžiaus bandymų pateikti tokios metodologijos versiją yra A. J. Greimo semiotika. Greimo požiūriu, bendras žmogiškumo pažinimo vardiklis galėtų būti reikšmė ir jos atsiradimo sąlygos. Kviečiame į paskaitą, kurioje drauge su lektoriumi, A. J. Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centro doktorantu Pauliumi Jevsejevu aptarsime A. J. Greimo mokslinį projektą ir jo kontekstą, nagrinėsime semiotikų reikšmės aiškinimo pavyzdžius.

 

SPALIO 19 D.

 

18 val. - edukacinis renginys „Tóbulosios kasdienybės formos: A. J. Greimo estetikos projektas" su dr. Jurga Katkuviene

Tiems, kurie dar nėra skaitę nė vieno semiotinio A. J. Greimo darbo, arba tiems, kurie (vis dar) bijo griežtų ir sausų jo tekstų, verta pradėti nuo knygos „Apie netobulumą". Tai apskritai vienas gražiausių lietuviškos eseistikos veikalų. Jame semiotiniu žvilgsniu ir poetine kalba autorius nagrinėja ypatingus kasdienio pasaulio profilius ir pateikia savą šio pasaulio grožio viziją.

 

Kviečiame į paskaitą „Tóbulosios kasdienybės formos: A. J. Greimo estetikos projektas", kurioje bus kalbama apie A. J. Greimo atidumą juslinėms pasaulio patirtims (žvilgsniui, klausai, lytai, uoslei, skoniui), ypatingą estetinę pagavą, pasaulio poveikį žmogui. Klausime, kaip matome, jaučiame kasdienius daiktus, žmones, dalykus. Ką reiškia nudėvėtos reikšmės ir kaip patiriamos naujos? Kaip suvokiame beprasmybę? Atsakymų ieškosime su lektore dr. Jurga Katkuviene.

 

SPALIO 23 D.

 

18 val. - edukacinis renginys „Semiotika prekių ženklų pasaulyje" su Andriumi Grigorjevu

Prekių ženklai yra komercinio pasaulio pagrindas - jais pasikliaujame, kai atliekame daugelį pirkimo veiksmų. Net kai manome, kad prekių ženklai mums nieko nereiškia, jie daro mums tiesioginę, nors dažnai ir nematomą įtaką.

Semiotikai dažnai imasi nagrinėti ir analizuoti prekių ženklus, bet semiotikos įrankiai gali leisti suvokti ne tik kaip prekių ženklai veikia, bet ir kaip jie gali būti kuriami. Kviečiame pasiklausyti paskaitos apie būdus, kuriais semiotiniai principai virsta prekių ženklų kūrimo taisyklėmis. Su šia intriguojančia komercijos ir semiotikos jungtimi jus supažindins Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto lektorius Andrius Grigorjevas.

 

Trumpai apie renginius

 

Data        spalio 2, 3, 12, 19 ir 23 d.

Laikas        spalio 2 d. - 11, 17.30 ir 18.30 val., kitomis dienomis - 18 val.

V
Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-10-20 11:50
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media