2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Ateitininkai kviečia: filosofiniai skaitymai su prof. A. Sverdiolu

2020-01-31
 
Arūnas Sverdiolas

Arūnas Sverdiolas

Minėdami solidžią 110-ies metų sukaktį ateitininkai kviečia į Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rengiamą viešą diskusiją apie lietuvių kultūros pašaukimą. Atspirties taškas - ištraukos iš Stasio Šalkauskio teksto „Lietuvių tauta ir jos ugdymas". Tekstą atvers filosofas, hermeneutas, S. Šalkauskio raštų sudarytojas prof. Arūnas Sverdiolas. Diskusija vyks vasario 6 d. 18 val. Valstybingumo erdvėje, II aukšte.
„Idėja surengti šiuos skaitymus kilo paprastai, - pasakoja viena iš organizatorių Emilija Pundziūtė-Gallois. - Šie metai paskelbti Ateitininkų metais. Norisi iš naujo atsigręžti į fundamentalų ateitininkų filosofų, mąstytojų, kūrėjų indėlį. Bet dar svarbiau - norime mąstyti apie Lietuvą šiandien. Tą paveldą - ateitininkų filosofų tekstus - suvokiame kaip pradinį kapitalą. Jie mums - atspirties taškas. Tikiu, kad Šalkauskis to ir norėjo - kad skaitydami jį patys imtume mąstyti apie Lietuvą, valstybę, tautą ir kultūrą."
Profesorių S. Šalkauskį (1886-1941) drąsiai galima priskirti prie lietuviškojo filosofijos žodyno kūrėjų, jis - vienas iškiliausių Lietuvos kultūros filosofų. Prof. A. Sverdiolas kviečia išbandyti S. Šalkauskį kaip šiandienos apmąstymų partnerį. S. Šalkauskiui rūpėjo, koks yra lietuvių kultūros pašaukimas. Kaip šiandien atsakytume į šį klausimą? Ar apskritai sutinkame jį taip kelti? Gal šitaip klausti pernelyg nekorektiška? Gal primena už Atlanto skambančius šūkius padaryti šalį vėl didingą, o gal toks klausimas kaip tik labai laiku - galbūt atsakymas į jį duotų taip reikalingą postūmį švietimo sistemai ir apskritai Lietuvai? Gyvą pokalbį bei mąstymą čia ir dabar inicijuoja ateitininkai.
Renginio organizatoriai kviečia visus norinčius ateiti jau paskaičius S. Šalkauskio veikalo „Lietuvių tauta ir jos ugdymas" ištraukas. „Žinoma, laukiami ir tie, kurie neras laiko atsiversti siūlomo teksto. Bet diskusijos gyvumas ir gylis labai priklausys nuo atsineštų klausimų ir idėjų. Juo labiau kad siūlomus šiems skaitymams tekstus jau dabar galima rasti lengvai prieinamus svetainėje", - įsitraukti ragina E. Pundziūtė-Gallois.
Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius paskelbė Ateitininkų metais. Ateitininkų metų filosofiniai skaitymai rengiami bendradarbiaujant su Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centru. Kituose šių metų susitikimuose planuojama atverti ateitininkų filosofų ir mąstytojų Antano Maceinos, Juozo Girniaus, Prano Kuraičio, Stasio Ylos ir Prano Dovydaičio tekstus.

Partneriai Ateitininkų federacija

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-01-31 15:16
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media