2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Kolegai Vytautui Petrui Vaitkui – graži sukaktis. Sveikiname!

2020-02-02
 
Vytautas Petras Vaitkus su kolegomis ir draugais

Vytautas Petras Vaitkus su kolegomis ir draugais

Vytautas Žeimantas

Vilniuje, jaukiuose Žurnalistų namuose buvo gražiai ir prasmingai paminėta mūsų kolegos Vytauto Petro Vaitkaus 80-mečio sukaktis. Iškilmingą vakarą vedė LŽS Senjorų klubo pirmininkas Ipolitas Skridla. Gausiai susirinkę kolegos žurnalistai, jubiliato bičiuliai, buvę bendradarbiai, vandensvydininkai kalbėjo apie kolegos Vytauto Petro kūrybinį kelią, nuveiktus darbus žurnalistikoje, Lietuvos sporte.

"Kolega Vytautas ir dabar yra aktyvus žurnalistas, mūsų Senjorų klubo Tarybos narys. Jis ne tik dalyvauja visuose klubo renginiuose, bet ir padeda juos organizuoti. Džiaugiuosi, kad turime tokių aktyvių žurnalistų sąjungos narių," - sakė LŽS Senjorų klubo pirmininkas Ipolitas Skridla.
Vytauto Petro Vaitkaus tėvai prieš karą gyveno Klaipėdoje. Mūsų uostamiestį užgrobus hitlerininkams, jiems, kaip lietuviams, teko palikti Klaipėdą. Apsigyveno Kaune, kur netrukus 1940 metų sausio 26 dieną ir gimė Vytautas Petras. Po karo jo tėvai vėl sugrįžo į pajūrį, į Klaipėdos rajoną. Apsigyveno Garžduose. Čia Vytautas Petras 1957 metais baigė vidurinę mokyklą, čia pamilo ir sportą.
Aukštojo mokslo jis siekė Vilniaus universiteto Istorijos-filologijos ir Finansų-kredito fakultetuose, kur įgijo istoriko (1962), vėliau neakyvaizdžiai ir ekonomisto (1977) specialybes. Dirbo įvairų adminstracinį darbą Vilniaus miesto vykdomajame komitete, Lietuvos Ministrų taryboje.
Kolega Vytautas Petras nuo jaunystės aktyviai sportavo. Žaidė Vilniaus vandensvydžio rinktinėje, "Delfino" komandoje (1958-1968). Tris kartus buvo Lietuvos vandesvydžio čempionas (1959, 1964, 1965). Jis buvo ir Lietuvos spartakiados vandensvydžio varžybų (1959), Lietuvos vandensvydžio taurės (1965) laimėtojas. Tapo vienas iš geriausių vandensvydininkų Lietuvoje.
"Vytautas tris metus (1963-1965 - V.Ž) buvo Lietuvos vandensvydžio rinktinės narys, su ja dalyvavo 1963 metų SSRS tautų spartakiadoje. Turėjo gerą smūgį. Mes jį vadinome "Geležine ranka", - per vakarą Žurnalistų namuose kalbėjo kaunietis, ilgametis Lietuvos vandensvydžio rinktinės narys, daugkartinis Lietuvos vandesvydžio čempionas Jonas Čirūnas. - Vytautas daug padėjo vandesvydžio sporto plėtrai ir tada, kai daugiau kaip dešimt metų (1970-1981 - V. Ž.) buvo Lietuvos vandensvydžio federacijos generalinis sekretorius. Jis aktyviai bendradarbiavo "Sporto" laikraštyje, kitur propagavo vandesvydį".
Apie kolegos Vytauto Petro pasiekimus vandensvydyje kalbėjo ir Kaune veikiančio Lietuvos sporto muzijejaus direktorius Pranas Majauskas.
Taip, per sportą kolega Vytautas Petras įsitraukė ir į žurnalistiką. Iš pradžių rašė apie vandesvydį, vėliau ir miestų valdymo, ekonomikos, pramonės, kitomis temomis. 1972 metais jis buvo priimtas į Lietuvos žurnalistų sąjungą. 
1987-1991 metais kolega Vytautas Petras buvo žurnalo "Kooperatininkas" vyriausiasis redaktorius. Rašė apie vartotojų kooperacinį judėjimą, Lietuvos kaimo, prekybos problemas. Čia sukauptas patyrimas jam gerokai padėjo, kai kartu su kolega Vytautu Petru apsiėmėme ir parašėme knygą "Lietuvos vartotojų kooperacija: nuo pirmųjų žingsnių iki 2000 metų". Ji pasirodė 2000 metais ir buvo pirmoji monografija, kurioje buvo išsamiai, nuo pirmųjų kooperacijos žingsnių aprašyta visą Lietuvos vartotojų koperacijos istorija.
Nuo 1991 metų kolega Vytautas Petras buvo laikraščio "Vakarinės naujienos" vyr. redaktoriaus pavaduotojas. Jau išėjęs į pensiją, 2006-2009 metais dar dirbo laikraščio "Lietuvos aidas" korespondentu.
"Su Vytautu buvo gera bendrauti dirbant "Lietuvos aide". Šalia jo galėjai dažnai sutikti disidentą Antaną Terlecką, rašytojus Adolfą Strakšį, Jeronimą Laucių, žurnalistą, poetą Antaną Andrijoną, istoriką Sigitą Jegelevičių, kitus mūsų laikraščio autorius," - sakė "Lietuvos aido" korespondentė Loreta Nikolenkienė. 
"Džiugu, kad kolega Vytautas sutiko dalyvauti "Versmės" leidyklos rengiamoje kraštotyrinėje ekspedijoje Gelgaudiškyje. Jo surinkta medžiaga gražiai papildė 2011 metais "Versmės" išleistą dvitomį "Gelgaudiškis", - per vakarą Žurnalistų namuose kalbėjo monografijos "Gelgaudiškis" sudarytojas ir redaktorius Antanas Andrijonas.
Kolegos Vytauto Petro veikla yra gražiai įvertinta Kūno kultūros ir sporto departameto aukso medaliu "Už nuopelnus Lietuvos sportui" (2010), ir Garbės ženklu už vandesvydžio sporto plėtrą (2015). 
2015 metais kolega Vytautas Petras už žurnalisto profesinio vardo prestižo stiprininimą ir garsinimą asmeniniu pavyzdžiu buvo apdovanotas medaliu "Už nuopelnus žurnalistikai".
80-mečio proga jubiliatas buvo pagerbtas ir Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete. LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė jam įtekė LTOK garbės ženklą "Už nuopelnus".
Kolega Vytautas Petras ir dabar nepalieka žurnalisto plunksnos, dalyvavo "Versmės" rengiamose kraštotyrinėse ekspedicijose Plokščiuose, Neringoje, skelbia straipsnius "Lietuvos aide", LŽS internetiniame laikraštyje www.lzs.lt, kitur. Aktyviai domisi ir sportu, kol leido sveikata dalyvavo vandensvydžio veteranų varžybose, žaidė lauko tenisą.
Sveikiname kolegą Vytautą Petrą su gražiu jubiliejumi.
Rubrika Sukaktys, jubiliejai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-04-05 13:20
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Linda Mark

2020-03-02 23:26

Sveiki, mano brangūs žmonės, aš esu Linda McDonald, šiuo metu gyvenanti Austine Teksase, JAV. Šiuo metu esu našlė su trimis vaikais ir 2018 m. Balandžio mėn. Buvau pakliuvusi į finansinę padėtį ir man reikėjo refinansuoti ir sumokėti sąskaitas. Bandžiau ieškoti paskolų iš įvairių privačių ir verslo paskolų firmų, bet niekada nesėkmingai. Dauguma bankų atmetė mano kreditą, nesiskundė tomis paskolų įmonėmis, kurios jas vadina savų pinigų skolintoju, nes jos visos yra apgaulės, visos jos nori pinigų, ir jūs iš jų dar negirdite, jie du kartus man tai padarė prieš susitikdami su ponu Davidu Wilsonu. Pats įdomiausias dalykas yra tas, kad mano paskola man buvo pervesta per 74 valandas, todėl patarsiu kreiptis į p. Davidą, jei jus domina paskolos gavimas ir esate tikri, kad galėsite jį laiku grąžinti, galite susisiekti su juo el. paštu ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Nėra kredito patikrinimo, nėra jokio kredito davėjo, turintį tik 2% palūkanų normą ir geresnius grąžinimo planus bei

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Juozas

2020-02-18 16:36

Sveikinu, linkiu geros sveikatos, geros nuotaikos

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

V.Šaftvaladze

2020-02-11 17:50

Mielas Vytautai/Petrai, kadangi 80 km greitį jau pasiekei, tai iš visos širdies linkiu tą rodiklį padidinti iki 100, po to iki 120 ir iki 150 km. Tokiu greičiu plaukdamas, tuėtum grakščiai pakilti iš vandens ir nučiuožti pasižvalgyti ar yra tinkamos sąlygos vandensvydžiui mėnulyje. Nekantriai lauksiu teigiamo pranešimo. Valio nenurimstantiems veteranams!!!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ipolitas

2020-02-04 16:26

Vytautai, sveikinu, linkiu geros sveikatos, sėkmės.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media