2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Rašytojas, visuomenės veikėjas, tauri asmenybė. Minint Jono Avyžiaus 100-ąsias gimimo metines

2022-04-01
 

Jonas Laurinavičius
Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narys

 

 

Artėja rašytojo Jono Avyžiaus (1922 gegužės 16 - 1999 liepos 7) gimimo šimtosios metinės. Ta proga rašytojas, leidyklos „Žuvėdra" direktorius Stasys Lipskis sudarė ir išleido šiam jubiliejui skirtą knygą „Jonui Avyžiui - 100: mintys, posmai, vaizdai". Tai nedidelės apimties, gražiai apipavidalintas, patrauklus leidinys. Jame rašytojų, žurnalistų, kitų garbių žmonių mintys bei atsiliepimai apie Jono Avyžiaus kūrybą bei asmenybės bruožus. Taip pat čia rasime paties rašytojo apmąstymų apie lietuvių literatūros padėtį sovietmečiu bei dabar. Aiškiai jaučiamos rašytojo mintys apie jo sąsajas su gimtuoju Joniškio kraštu, ypač su šio rajono viešąja biblioteka, kuri pavadinta Jono Avyžiaus vardu.
„Jonas Avyžius - mūsų tautos istorijos metraštininkas, išaugęs Joniškio krašte, branginęs gimtąjį žodį, savo prozoje sukūręs įvairiapusį žmogaus paveikslą. Joniškio krašte šio rašytojo atminimas gyvas kaip niekur kitur,- įžanginiame knygos žodyje teigia Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius.
„Nepaliko abejingų skaitytojų Jono Avyžiaus romanai „Į stiklo kalną", „Kaimas kryžkelėje", „Sodybų tuštėjimo metas", „Chameleono spalvos", „Degimai" ir kt, tai kūriniai nulėmę rašytojo populiarumą bei vertę. Rašytojo knygose atsispindi mūsų tautos istorija, mūsų ateities brėžiniai, o knygose vaikams norėjo padėti savarankiškai mąstyti, mokė gerumo, ugdė taurius jausmus,- taip teigia Jovita Šimkevičiūtė, Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė.
Mintimis apie Jono Avyžiaus asmenybę knygoje dalinasi tokie žymūs žmonės, kaip Vytautas Landsbergis, Vacys Reimeris, Algimantas Bučys, Jonas Mikelinskas, Jonas Strielkūnas, Kazys Saja ir kiti.
Keli poetai įvairiomis progomis yra sukūrę eilėraščių. Štai posmas iš neseniai mirusio poeto Algimanto Baltakio eilėraščio „Duona":
Kai eisit vagom, nusiplaukite kojas!
Neleisim išniekint mažiausio grumsto.
Lig šiol mumyse gyvena artojas.
Jei plūgą išduosim, išduosim ir plunksną.
Žurnalistas ir poetas Povilas Lapeikis eilėraštyje „Sodybos vėl tuštėja", skirtame Jonui Avyžiui, atsidūsta:
Gimtasis kaimas nyksta ir tuštėja.
Nebėr kaimynų, nėr ką aplankyt.
Graudu be galo, kad nuo Laisvės vėjo
Sodybos dingsta. Kas gi laukia ryt?

 

Prasmingi Jūsų žodžiai apie kaimą
gyvi ir šiandien, nors laikai kiti.
Jums pagarba išliks tautoj savaime.
Sodybos nyksta. Kas dabar kalti?
Knygoje dar rasime poetų Juozo Macevičiaus ir Eugenijaus Matuzevičiaus eilėraščių, kuriuose išsakoma didi pagarba žymiam rašytojui, tauriam žmogui, Lietuvos patriotui.
Pratarmėje leidinio sudarytojas Stasys Lipskis rašo, jog Jono Avyžiaus šimtmečio proga spausdinama knyga mums dar kartą primins iškilų rašytojo talentą, dar kartą galėsime skaityti jo įžvalgias mintis apie kūrybą, taip pat gėrėtis iškiliausių Lietuvos menininkų pastabomis apie Joną Avyžių.
Skaitydamas naują knygą „Jonui Avyžiui -100: mintys, posmai, vaizdai" aš patyriau didelį malonumą. Tikiuosi, kad ir Jūs, skaitydami šį leidinį, taip pat gražiais žodžiais prisiminsite iškilų Lietuvos rašytoją Joną Avyžių.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-04-12 16:40
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media