2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Vrublevskių bibliotekoje paskaita „Vilko vaikai: „Jei ne Lietuva, manęs jau nebūtų“

2022-02-28
 
2022 m. kovo 3 d. 17 val. Lietuvos MA Vrublevskių bibliotekoje vyks Lietuvos istorijos instituto doktorantės Rūtos Matimaitytės paskaita „Vilko vaikai: „Jei ne Lietuva, manęs jau nebūtų". Paskaita skiriama atkurtos Lietuvos nepriklausomybės dienai.
Antrojo pasaulinio karo pabaigoje ir pokariu Lietuvą pasiekė masinė migracija iš Rytų Prūsijos. Lietuvos gyventojų atmintyje Rytprūsių krašto vokiečių alkio vaizdinys išliko ilgam. Vaizdingiausiai vokiečių alkio vaikus biografiniuose užrašuose apibūdino poetas Marcelijus Martinaitis, prisimindamas juos kaip utėlėtus, nuo alkio ištinusius, skudurais apsivyniojusius pamėlynijusias kojas. Lietuvos vaidmuo Rytprūsių krašto vokiečių istorijoje pokario metais buvo itin svarbus - šalis tapo prieglobsčiu tūkstančiams išbadėjusių ir nuo mirties besivaduojančių vaikų.
Paskaitos metu istorikė Rūta Matimaitytė pristatys vilko vaikų istorijos siužetą, plačiau papasakos apie vilko vaikų likimus Lietuvoje. Kokią reikšmę alkio vaikams turėjo sovietmečio tyla? Kaip pasikeitė šių žmonių gyvenimai, Lietuvai tapus nepriklausoma, demokratine valstybe? Atsakymus kviečiame sužinoti lektorės paskaitoje. Lektorės rengiama paskaita yra sudėtinė jos tyrimų ir disertacijos „Vaikų migracija į sovietų Lietuvą 1944-1960 metais: istorija, atmintis ir trauma" dalis.
Į renginį registruotis el. paštu: inga.beruliene@mab.lt
Lietuvos MA Vrublevskių bibliotekos komunikacijos skyrius
Tel. (8 5) 212 6890
www.mab.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-02-28 10:30
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media