2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: Dirbtinis intelektas nustatė aiškiausiai kalbančių TV žinių vedėjų dešimtuką

2020-02-14
 
Deividas Butkus

Deividas Butkus

Šneką paverčiantis tekstu dirbtinis intelektas nustatė, kurie šalies TV žinių vedėjai kalba aiškiausiai. Tyrimą antrąsyk inicijavusi bendrovė „Kantar" išanalizavo robotų šifruotą žinių medžiagą ir sudarė aiškiausiai kalbančių TV vedėjų dešimtuką.

Robotas beveik neklysdamas suprato LRT televizijos žinių vedėjos Justės Tamošaitienės tarseną (99,85 proc.). Taip pat sklandžiai atpažino kone visus TV žinių vedėjų Guodos Pečiulytės ir Igno Andriukevičiaus bei LNK žinių vedėjos Linos Kairytės žodžius (visi trys - per 99 proc.).

„Matome, kad šalies TV žinių vedėjų tarsena yra labai raiški, o ir pats intelektas sparčiai mokosi - palyginti su praėjusiu tyrimu, vedėjų šneką jis atpažino geriau: iš penkių minučių žinių įrašo, suklupdavo vos ties vienu - kitu žodžiu. Tikslas yra pasiekti, kad šneka būtų atpažinta visu 100 procentų", - sakė „Kantar" komunikacijos monitoringo ir analizės skyriaus vadovas Deividas Butkus.

Vidutiniškai šalies TV žinių vedėjų šneką dirbtinis intelektas sugebėjo atkurti, t.y. paversti tiksliu tekstu, daugiau kaip 98,3 proc. tikslumu (prieš porą metų - beveik 3 proc. punktais mažiau).

Greitakalbė netrukdo

Per penkias minutes šalies žinių vedėjai ištaria vidutiniškai 580 žodžių, tačiau aiškios tarsenos lyderė J.Tamošaitienė tuo pačiu yra ir greitakalbė: per šį laiką ji ištarė net 645 žodžius, nepakenkdama artikuliacijai. Už ją greičiau kalba tik „Info TV" ir BTV žinių vedėjas Viktoras Jakovlevas (659 žodžiai) - tiesa, jo šneką atpažindamas dirbtinis intelektas klydo daugiau.

Robotas atpažino ir daugiau kaip 98 proc. Aistės Plaipaitės (LRT), Marijaus Žiedo (LRT), Roko Petkevičiaus (TV3) bei Eglės Bučelytės (LRT) šnekos. Aiškiausiai kalbančių vedėjų dešimtuką vainikuoja Jolita Vitkauskė ir Aurelijus Bezekavičius. Tyrimas analizavo aštuoniolikos žinių vedėjų pranešimus 5 nacionaliniuose TV kanaluose.

Pasak bendrovės „Kantar", kuri šnekos atpažinimo dirbtinį intelektą naudoja naujienų monitoringui ir analizei, Lietuva gali didžiuotis aiškios dikcijos žinių vedėjais.

„Kaip matome iš sąrašo, dirbtinis intelektas be vargo atpažįsta šalies vedėjų šneką, tad jų tartis yra nepriekaištinga. Net ir už dešimtuko žymos išsidėsčiusių žinių vedėjų kalbos atpažįstamumas siekia 96-98 procentus", - sakė D. Butkus.

Aiškiausiai kalbančių TV vedėjų dešimtukas 

 

1. LRT Justė Tamošaitienė 99,85
2. LRT Guoda Pečiulytė 99,34
3. LRT Ignas Andriukevičius 99,32
4. LNK Lina Kairytė 99,19
5. LRT Aistė Plaipaitė 98,96
6. LRT Marijus Žiedas 98,87
7. TV3 Rokas Petkevičius 98,85
8. LRT Eglė Bučelytė 98,80
9. LRT Jovita Vitkauskė 98,62
10. LNK Aurelijus Bezekavičius 98,29
Technologija šneką paverčia tekstu

Naujovišką žinių monitoringo sprendimą rinkos tyrimų bendrovė „Kantar" sukūrė kartu su kalbos technologijų bendrove „Tilde IT". Be šios srities, dirbtinio intelekto technologija taip gali būti naudojama pagreitinant žurnalistų, teismo ar posėdžių stenografų bei skambučių centrų darbus.

 

„Automatinio šnekos atpažinimo technologija yra nuolat tobulinama, intelektas mokosi vis naujų specifinių žodžių ir sąsajų sakiniuose. Vis daugiau medijų plečiasi į audio ir video platformas, sparčiai auga tinklalaidžių turinys, o tokie įrankiai padeda analizuoti turinį bet kurioje auditorijos pasirinktoje platformoje nedidinant kaštų. Dabar pagrindinis iššūkis yra atpažinti kalbą iš žemos kokybės signalo, pavyzdžiui, kai pašnekovas skambina į studiją mobiliuoju telefonu, tačiau irgi tik laiko klausimas, kada tai bus išspręsta", - sakė D. Butkus. 
Automatinio šnekos atpažinimo technologija yra pagrįsta giluminių neuroninių tinklų modeliu, kuris dirbtinį intelektą išmoko atpažinti žodžius ir tam tikras jų struktūras. Roboto mokymui panaudota daugiau kaip 250 valandų garsynas, 58 milijonai lietuviškų sakinių ir per 600 tūkstančių žodžių. Ypatingas dėmesys skirtas raktažodžiams, susijusiems su verslo komunikacija.

 

Programos kūrėjų teigimu, vis daugėjant garso ir vaizdo informacijos, ilgainiui be šnekos atpažinimo technologijų negalės išsiversti jokia su duomenimis dirbanti bendrovė ar organizacija.

 

Apie „Kantar"
„Kantar" yra viena didžiausių pasaulyje tyrimų bendrovių, kurios ekspertai dirba daugiau nei 80 šalių. „Kantar" yra ekspertai inovacijų, prekės ženklų, komunikacijos, vartotojų elgsenos ir kitose srityse. Savo klientams bendrovė padeda identifikuoti svarbiausius jų veiklos aspektus, atskleisti dar neišnaudotą potencialą ar pastebėti kritinius momentus bei tinkamai į juos reaguoti.
Bendrovė priklauso vienai pasaulyje pirmaujančių duomenų, tyrimų ir konsultacijų kompanijų „Kantar".
Grupė veikia 100 šalių ir vienija 30 tūkst. tyrimų specialistų, teikiančių prasmingas įžvalgas ir verslo strategijas „Kantar" įmonių klientams. Tarptautinės „Kantar" grupės paslaugomis naudojasi daugiau nei pusė „Fortune Top 500" kompanijų.
 

 

 

Daugiau informacijos
Deividas Butkus
Tel.: +370 5 210 6632
Mob. tel. +370 656 39 825
El .p.  deividas.butkus@kantar.com 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-02-14 14:07
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media