2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: Justei Arlauskaitei-Jazzu patikėtas svarbus vaidmuo istorinio serialo „Laisvės kaina“ tęsinyje apie partizanus

2017-06-15
 
Justė Arlauskaitė-Jazzu ir Juozas Budraitis

Justė Arlauskaitė-Jazzu ir Juozas Budraitis

 

Vienuolika metų trukusi partizanų kova prieš Sovietų okupaciją - išskirtinės svarbos reiškinys Lietuvos istorijoje. Skaičiuojama, kad partizaninio pasipriešinimo laikotarpiu (1944-1953) žuvo apie 30 tūkst. Lietuvos partizanų ir jų rėmėjų.

Apie vieną skaudžiausių mūsų istorijos puslapių pasakos didžiulio žiūrovų dėmesio sulaukusio daugiaserijinio vaidybinio filmo „Laisvės kaina" tęsinys. LRT TELEVIZIJOS serialą kurianti prodiuserių kompanija „Videometra" pradėjo antrosios dalies - „Laisvės kaina. Partizanai" - filmavimo darbus.  Seriale kaip ir anksčiau vaidins ką tik „Sidabrine gerve" apdovanotas geriausias praėjusių metų aktorius Marius Repšys. Žinomų aktorių būrį „Partizanuose" papildys Juozas Budraitis, Larisa Kalpokaitė. žiūrovų laukia ir dar vienas malonus netikėtumas - prie kūrybinės komandos prisijungė dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu, kuriai patikėta įkūnyti Salomėjos Neries personažą.

Projekto prodiuseris Povilas Skaisgirys sako, jog didelio populiarumo susilaukusio dvylikos dalių filmo antrasis sezonas bus dar labiau įtraukiantis, netikėtas, jame netrūks trilerio elementų.

„Filmavimo darbai dar tik įpusėjo, todėl labai nesinori visko atskleisti, bet žinoma, žiūrovų antrame sezone laukia labai daug staigmenų, netikėtumų, trilerio elementų ir įvairiausių siužeto vingių. Iki pat paskutinės, dvyliktos serijos bus išlaikyta intriga", - tikino „Laisvės kaina. Partizanai" prodiuseris P. Skaisgirys.

Kompanijos „Videometra" daugiaserijinis filmas „Laisvės kaina. Partizanai" pasakos apie vieną tamsiausių Lietuvos istorijos laikotarpių, XX a. vidurį, tris okupacijas ir masinius trėmimus, holokaustą, terorą, siekį fiziškai ir dvasiškai palaužti  Lietuvą. Kartu - ir šioje tamsybėje sužydusias gėles: žmones, kurie, nebijodami mirties, vieną ranką ištiesė žydams, o į kitą paėmė ginklą, kad apgintų Lietuvos laisvę.

„Tai yra labai sunkus laikmetis. Sakyčiau, vienas iš tragiškiausių mūsų tautos istorijoje: okupacijos, trėmimai į Sibirą, rezistencinė kova, partizaninis karas, holokaustas... Mes turime apie tai kalbėti, nes taip buvo, tai labai svarbūs istoriniai faktai. Dabar bandome aprėpti tą neaprėpiamą dalyką ir viską sudėti į dvylika serijų", - sakė projekto režisierius Saulius Balandis.

Dvylikos dalių filme „Laisvės kaina. Partizanai" laukia ne tik žiūrovų jau pamėgtų Marcelės Kubiliūtės (akt. Toma Vaškevičiūtė), Kosto Boreckio (akt. Mykolas Vildžiūnas), Prano Kuktos (akt. Marius Repšys), bet ir naujų herojų nuotykiai ir žygdarbiai.

„Antroje dalyje atsiras daugiau naujų personažų ir juos įkūnijančių aktorių. Vaidins Juozas Budraitis ir kiti puikiai žinomi aktoriai. Tokie, kurie nedažnai dirba televizijos serialuose, o čia tokia tema ir formatas, kuris jiems patiko, todėl jie maloniai sutiko vaidinti. Aš jiems esu be galo dėkingas", - kalbėjo S. Balandis.

„Atsirenkant aktorius man svarbiausia žmogaus požiūris į darbą, jo pasišventimas, atsidavimas. Visų pirmą, aktorių aš klausiau, ar jiems tai įdomu. Jei taip, tai jis ras laiko dirbti su mumis ir neskaičiuos valandų. Būna tokių pamainų, kad mes filmuojame ir po 14, ir po 16 valandų. Čia aktoriui ypač svarbu požiūris į darbą ir mūsų šalies istoriją", - apie kriterijus atsirenkant aktorius pasakojo režisierius S. Balandis.

Filmavimo aikštelėje jau kelis mėnesius plušanti kūrybinė komanda „Laisvės kaina. Partizanai" scenas filmuoja unikaliose, laikmetį atitinkančiose Lietuvos vietose. Serialo prodiuseris P. Skaisgirys tikina, kad kiekviena filmavimo vieta pasirenkama itin kruopščiai.

„Kaip ir filmuodami pirmąją dalį, taip ir šią susiduriame su nemažai iššūkių. Bene sunkiausia rasti tą laikmetį atitinkančias lokacijas, kuriose nesimatytų šiandieninės architektūros: plastikinių langų ar modernių pastatų. Bene sunkiausia išvengti grafičiais apipaišytų sienų, kasdienio eismo triukšmo. Kiekvieną dieną tenka susidurti su kažkokiais sunkumais ir ieškoti kompromisų. Nuo to niekur nepabėgsi, bet džiaugiamės, kad yra Rumšiškės, kur mes galime ramiau filmuoti", - pasakojo prodiuseris.

XX a. viduryje Lietuvą ištikusios negandos - Sovietų okupacijos ir masiniai trėmimai, Hitlerio okupacija ir holokaustas, persekiojimai bei bandymai visiškai palaužti Lietuvą, kaip tautą - mūsų ne tik nepalaužė, bet pagimdė drąsiausius šalies vyrus ir moteris - gyvybe rizikavusius ir žydus gelbėjusius pasaulio teisuolius, partizanus, kurie net žinodami, kad kova beviltiška, nesutiko padėti ginklo ir išduoti idealų.

Istorinis  vaidybinis filmas „Laisvės kaina. Partizanai", režisuojamas Sauliaus Balandžio, pasirodys naujame LRT TELEVIZIJOS sezone.

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-06-15 11:51
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media