2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė fotomenininkas Antanas Miežanskas

2017-06-29
 
Antanas Miežanskas. Foto Eugenia Levin

Antanas Miežanskas. Foto Eugenia Levin

 

Eidamas 80-uosius metus birželio 29 dieną po sunkios ligos Vilniuje mirė fotomenininkas Antanas Miežanskas.

Atsisveikinimas su velioniu vyks birželio 30 d. nuo 16 val. Vilniuje, M. K. Paco g. 4,  Laidojimo paslaugų centro šarvojimo salėje (prie Šv. Apaštalų  Petro ir Povilo bažnyčios).

Urna išnešama liepos 1 d. 12 val.

Laidotuvės - Vilniaus Rokantiškių kapinėse.

Antanas Jonas Miežanskas gimė 1938 m. kovo 1 d. Pabiržės miestelyje, Biržų apskrityje.

Fotografija susidomėjo būdamas paaugliu, kai namuose apsilankė  iš Rygos viešnagėn atvykęs dėdė. Pirmąjį savo fotoaparatą įsigijo 1952 metais, būdamas keturiolikos, turguje pardavęs maišą riešutų. Nuo tada į fotografiją pasinėrė visa galva.

Nuo 1961 m. A. Miežanskas buvo Turistų klubo pirmininkas. Dalyvavo daugelyje žygių, todėl asmeniniame archyve sukaupta daug nuotraukų iš Uralo, Rytų Sibiro, Sajanų, Chibinų, Tiumenės, Vidurinės Azijos, Kaukazo, Sachalino ir kt. kraštų.

Nuo 1966 m. dirbo  kino operatoriumi „Telefilm".  Žinomas kaip filmų „Mirtis ir vyšnios medis", „Žiūrų kaimo dainos", „Medžiai ir žmonės", „Senovinės Kupiškėnų vestuvės" operatorius. Tarp filmavimų ir fotografavo, todėl gausią archyvo dalį sudaro unikali etnografinė medžiaga.

A. Miežanskas nuo pat septintojo dešimtmečio pradžios taip pat prisidėjo formuojant Lietuvos fotografijos mokyklą - ikoninėmis tapusias jo fotografijas galima rasti jau pačiame pirmajame 1967 m. išleistame almanache „Lietuvos fotografija". Šalia visiems gerai žinomų A. Sutkaus, V. Luckaus, A. Macijausko darbų jo kūriniai taip pat atstovavo Lietuvos fotografijai ir 1969 m. Maskvoje įvykusioje parodoje „9 Lietuvos fotografai" , ir 2014 m. ten pat surengtoje parodoje „Vietos genijus. Lietuviškos fotografijos klasika". Ir paskutiniaisiais metais, kiek leido galimybės,  nenustojo domėtis Lietuvos fotografijos gyvenimu, stengėsi jame dalyvauti. 

Nepriklausomai nuo temos, fotografas sugebėjo atskleisti objekto savitumą išlaikydamas savo fotografinį stilių. A. Miežansko fotojuostose - nepažįstamųjų portretai, švelnūs ir jautrūs aktai, nepagražinta, bet tuo pat metu kerinčiai graži Lietuvos miestelių kasdienybė, žymių 7-ojo, 8-ojo dešimtmečio meno, kultūros bei politikos veikėjų portretai.

Antanas Miežanskas vienas pirmųjų sovietinėje Lietuvoje pradėjo dirbti su spalvotąja fotografija.

Jo personalinės parodos ne kartą  buvo surengtos Lietuvoje, ne kartą su kitais fotografais dalyvavo parodose Sovietų sąjungos respublikose, JAV, Kanadoje, Singapūre, Skandinavijos šalyse. Už fotografijas pagerbtas keliolika įvairiausių apdovanojimų.

 

Lietuvos fotomenininkų sąjunga

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-06-30 09:01
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media