2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Atsisveikiname su teatro, kino ir televizijos aktoriumi Gediminu Girdvainiu

2020-06-04
 
Gediminas Girdvainis

Gediminas Girdvainis

Mirė garsus Lietuvos aktorius Gediminas Girdvainis. Liūdną žinią pranešė jo dukra Jurga Šuminienė. Apie netektį aktoriaus artimieji sužinojo birželio 3-iąją. Dukra pasakojo, kad artimieji mirusį aktorių rado sodyboje Trakų rajone. Čia G. Girdvainis jau kurį laiką ilsėjosi. Jam buvo 76-eri. Artimieji teigia, kad aktorius mirė dėl širdies ligos.
G. Girdvainis save vadino vienišiumi, uždaru žmogumi. Interviu duoti jis nemėgo, nedaug jų ir tėra. Aktorius buvo taupus žodžių, tačiau išraiškingos jo akys neretai pasakydavo daugiau ir tiksliau nei išbaigti sakiniai. „Patyriau labai daug neteisybės, o kovoti - aš nekovoju. Nes yra beprasmiška. Būdavo be galo skaudu... <...> Tas tęsiasi, žinote, visą gyvenimą... Na ir dabar", - interviu metu sakė aktorius. 
G. Girdvainis gimė 1944 m. sausio 19 d. Kretingoje. Baigęs Lietuvos konservatoriją, metus vaidino Šiaulių, vėliau - Valstybiniame jaunimo teatre. Nuo 1994 m. buvo Valstybinio Vilniaus mažojo teatro aktorius. 
G. Girdvainis dar sovietmečiu buvo tapęs aktorinio meistriškumo ir atsakingo požiūrio į profesiją simboliu, pelnęs kritikų pripažinimą ir daugybės žiūrovų meilę. Be to, šis aktorius formavo nešabloniškos charakterinės vaidybos tradiciją, kurią savo naujais darbais vis atnaujindavo.
Iš pastarojo meto darbų būtų galima išskirti Šprichą M. Lermontovo „Maskarade" (rež. R. Tuminas), Luką Lukičių N. Gogolio „Revizoriuje" (rež. R. Tuminas), Čebutykiną A. Čechovo „Trijose seseryse" (rež. R. Tuminas), Pasiuntinį Sofoklio „Oidipe karaliuje" (rež. O. Koršunovas), Heneką T. Słobodzianeko „Mūsų klasėje" (rež. Y. Ross), taip pat vaidmenį spektaklyje pagal Martino Crimpo „Laimės respublikoje" (rež. M. Jančiauskas).
Vienas ryškiausių jo vaidmenų - Avneris Rozentalis garsiajame Rimo Tumino spektaklyje „Nusišypsok, mums Viešpatie" (1994) pagal Grigorijų Kanovičių. Kaip rašė teatrologė Ramunė Balevičiūtė, „orusis keistuolis Girdvainio padegėlis Avneris Rozentalis labiau už viską trokšta nusimesti elgetos likimą, nors puikiai supranta, kad tik mirtis jį išvaduos nuo nedalios. Jis sutiktų pavirsti bet kuo - ir ožka, ir medžiu, kad tik nereikėtų eiti per žmones su ištiesta ranka."
Valstybinio Vilniaus mažojo teatro įkūrėjas režisierius Rimas Tuminas velionį pavadino tikru vaidmenų autoriumi. „Nepalenkiamas, nepasiduodantis, bet mokantis savarankiškai mąstyti. Kūrėjas iš prigimties, sakyčiau, individualistas", - teigė R. Tuminas, gulintis ligoninėje Pietų Vokietijoje ir laukiantis operacijos.
Anot jo, G. Girdvainis buvo gana uždaras, bet intuityviai atspėjantis gyvenimą. „Kurdavo prisiklausydamas režisierių, bet vis vien kurdavo savo. Ir niekada neprašaudavo. Režisierius nuolat nustebindavo rezultatu", - sakė Jevgenijaus Vachtangovo teatro meno vadovas.
Pasak jo, G. Girdvainis nuo jaunystės turėjo komiko karūną, pakanka prisiminti Pinčiuką iš „Velnio nuotakos". Tačiau į Mažąjį teatrą atėjo jau subrendęs scenos menininkas.
„Labai tuo džiaugiausi. Sakau, jau trečias išlipo iš mūsų teatro vežimo. Turiu omenyje spektaklį „Nusišypsok mums, Viešpatie". Išėjo pas Vytautą Grigolį ir Vytautą Šapranauską. Jie ten susitiks ir tęs vaidinimus", - kalbėjo R. Tuminas.
Jo teigimu, G. Girdvainis vienas pirmųjų atėjo į Mažąjį teatrą - ir paskutinis išeina. „Ta karta nieko nesakydama ima ir apgauna. Išeina. Be pasitarimo ir be leidimo. Gediminas uždarai, paslaptingai gyveno, taip ir išėjo. Vis dėlto netikėta - buvo toks tvirtas, gerai sugrūstas. Tiesa, skųsdavosi širdies negalavimais, nuovargiu. Mylėjo sodą ir teatrą, buvo labai pareigingas, atidus. Gaila išeinančių žmonių, nebus kas juos pakeičia. Ir nereikia. Tegu mūsų atmintyje išlieka gražiausiuose epizoduose ir darbuose", - sakė Mažojo teatro patriarchas.
Daug vaidmenų G. Girdvainis atliko ir filmuose, kuriuos kurė Lietuvos kino studija, Mosfilm, Belarusfilm, Ekran, Odesos, Dovženkos kino studijos bei įvairos Lietuvos televizijos - LTV, LRT, BTV, LNK. Iš viso Gedimino Girdvainio kūrybinėje biografijoje - arti 120 vaidmenų teatre, kine ir televizijoje. 
Įsimintinus vaidmenis jis sukūrė tokiuose filmuose kaip „Herkus Mantas" (rež. Marijonas Giedrys), „Jausmai" (rež. Algirdas Dausa ir Almantas Grikevičius), „Ave, Vita!" (rež. Almantas Grikevičius), „Velnio nuotaka" (rež. Arūnas Žebriūnas) ir daugelyje kitų. O G. Girdvainio Jogailos vaidmuo LTV seriale „Giminės" neabejotinai pakėlė šio žanro meninio lygio kartelę.
„Negaliu patikėti. Niekaip negaliu suvokti, kad taip staiga viskas greitai baigėsi. Lietuvos žiūrovas neteko labai didelio artisto", - sakė aktorė Vaiva Mainelytė.
Ji pasakojo, kad su G. Girdvainiu esanti pažįstama jau keliasdešimt metų. Per šį laiką, pasak vienos garsiausių Lietuvos aktorių, kartu su G. Girdvainiu sukurta aibė ryškių vaidmenų, o per tuos metus bičiulystė tapo ypač artima.
„Ir „Giminėse" šitiek metų filmavomės drauge, jau nekalbant apie „Velnio nuotaką", kur jo vaidmuo buvo kaip vizitinė kortelė. Tos jo akys - tokios degančios. Šiaip jis visada vaidmenis kurdavo negailėdamas savęs", - kalbėjo V. Mainelytė.
„Visi gimtadieniai, visos šventės būdavo kartu. Kaip sakome - ir džiaugsme, ir liūdesy. Mūsų draugystė buvo daugiau nei kolegiška, tai labiau giminystės ryšys", - teigė ji.
TV ir kino režisierius Saulius Vosylius teigia su G. Girdvainiu daug bendradarbiavęs, juodu buvę kaimynai. „Ir vaikai kartu augo. Jį pažinojau kaip žmogų, kuris rūpinosi savo dukra, šeima. Žinau, kaip kūrė teatro vaidmenis - kiekvienas buvo išgyventas, labai gilinosi į tekstą, buvo emocionalus. Nuodugniai pasiruošdavo filmavimuisi, niekada nesiskundė, nėra praleidęs nė vieno filmavimo. Kaip ir muzikantu, dainininku, taip ir aktoriumi reikia gimti - duota Dievo arba neduota. Jam buvo duota", - kalbėjo S. Vosylius.
Pastaraisiais metais aktorius buvo ypač kūrybingas: 2018 m. suvaidino senąjį Vingį režisierės Gabrielės Tuminaitės spektaklyje pagal Žemaitės „Marčią", o 2019 m. pagrindinį vaidmenį sukūrė Kirilo Glušajevo spektaklyje pagal Arthuro Millerio pjesę „Aš nieko neatsimenu".
G. Girdvainis tapo profesinės meistrystės etalonas, nuo pat jaunystės daug ir sunkiai dirbęs dėl savo pašaukimo. Norisi tikėti, kad šiandienos jaunų aktorių karta, kuri ir nevadina teatro namais, suvokia savo profesijos perspektyvas. Aktoriui subręsti reikia laiko, sugebėjimo išlaukti savo vaidmens, valios ir nepertraukiamo darbo.
G. Girdvainis 2004 metais apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi, 2007 metais - Vyriausybės kultūros ir meno premija. 
Lietuvos aktorių šeima netekodarbštaus ir talentingo kolegos, gero bičiulio.
Reiškiame nuoširdžią užuojautą mirusiojo giminėms ir artimiesiems.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-06-07 11:52
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media