2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Atsisveikiname su kolega B. Slavinsku

2014-09-19
 
Bronius Slavinskas

Bronius Slavinskas

 

Šiandien, rugsėjo 19 dieną po sunkios ligos mirė LŽS ir NŽKA narys, Lietuvos televizijos ir kino dokumentininkas, kultūros paveldo metraštininkas, redaktorius Bronius Slavinskas.

B. Slavinskas gimė 1940 m. kovo 2 d. Butrimiškiuose, Alytaus apskrityje. 1958 m. baigė Alovės vidurinę mokyklą, 1968 m. Vilniaus universitete įsigijo žurnalisto specialybę.

B. Slavinskas 1963-1964 m. buvo Lietuvos kino studijos kino operatoriaus asistentas, nuo 1964 m. - Lietuvos televizijos kino operatoriaus asistentas, 1966 m. suteikta kino operatoriaus asistento pirma kategorija, 1969 m. - kino operatoriaus trečia kategorija. 1965-1970 m. televizijos žinių vyriausiosios redakcijos korespondentas, 1970-1972 m. - Jaunimo ir vaikų programų vyriausiosios redakcijos „Jaunystė" vyresnysis redaktorius. Nuo 1972 m. - Lietuvos televizijos informacijos vyriausiosios redakcijos, Naujienų direkcijos „Panoramos" vyresnysis redaktorius. Rengė reportažus, apybraižas ir komentarus kultūrinio gyvenimo temomis.

Jo straipsniai įvairiomis temomis buvo spausdinti periodiniuose leidiniuose „Mokslas ir gyvenimas", „Tėviškės gamta", „Lietuvos aidas".

B. Slavinską galima teisėtai vadinti kultūros paveldo metraštininku. Lietuvos istorija, garbinga praeitis, archeologų darbai ir atradimai, kultūros paveldo vertybės, jų išlikimo problemos, literatūros ir meno žmonės, jų kūriniai ir likimai... Štai bene svarbiausios temos, prie kurių prisilietė kolegos Broniaus plunksna ir operatoriaus kamera.

Prieš gražų laiko tarpą - apie 1968 - uosius metus, Bronius Slavinskas buvo pirmasis žurnalistas tuometinėje televizijoje, kuris pats  filmavo ir pats  rašė tekstus savo siužetams. Tuomet tai buvo naujovė televizijos žurnalistikoje.

Daug autorinių laidų buvo sukurta iš pačių įvairiausių Lietuvos vietų bei kaimyninių šalių. Galima paminėti tokius įsimintinus jo sukurtus dokumentinius filmus kaip - „Amžinasis smuikininkas" - apie rašytojo A.Vienuolio buvimą Gruzijoje, sukurtą 1982 m. , „Gervėčių godos"- 2001 m., „Gudijos lietuviai"- 1994 m., „Dainuojanti nežinia"- (su režisieriumi V.Puplauskiu) apie Punsko, Seinų lietuvių gyvenimą,  „Kali laska"- apie Baltarusijos ir Lietuvos kultūrinius ryšius,  „Kunigo A.Gauronsko pamokos" - apie Karaliaučiaus krašto lietuviškas mokyklėles - 1995 m.,  „Kasparas Bekešas"- 2010 m., „Penkiolika metų drauge", „Amžių sūkuryj"- apie paminklosaugininkus - 2010 m., „Valdovų rūmų atkūrimo kronika" (šešios serijos), - 2003-2010 m.,  „Azerstano šalis"- V.Krėvės pėdsakais Azerbaidžane. Televizijos juostose įamžinti Pelesa, Seinai, Punskas, Karaliaučius, Tilžė ir kitos vietovės, parodytos ten gyvenančių lietuvių šiokiadieniai ir šventės, jų ryšiai su Lietuva.

Dar visai nesenai Žurnalistų namuose jis kolegoms rodė vieną iš savo sukurtų filmų - „LDK radiniai". Šis filmas, skirtas mūsų kultūros paveldui, susilaukė labai palankių kolegų atsiliepimų.

B.Slavinskas buvo aktyvus ir Lietuvos žurnalistų sąjungoje. Jis buvo LŽS Tarybos narys, LŽS Senjorų klubo pirmininko pavaduotojas, klubo Valdybos narys. Aktyviai reiškėsi ir LŽS internetinėje svetainėje, buvo vienas iš žurnalistų poezijos knygos "Sušvieski, saule" (2014) bendraautorių. 2013 metais buvo priimtas ir į Nacionalinę žurnalistų kūrėjų asociaciją, tapo valstybės pripažintu meno kūrėju.

Mus paliko geras bičiulis, kūrybingas kolega, tikras žurnalistas.

Atsisveikinimas su velioniu rugsėjo 20 d., šeštadienį nuo 17 iki 21 val. 1 laidojimų salėje, esančioje už Šv. Petro ir Povilo bažnyčios. Karstas išnešamas sekmadienį 13 val. Laidotuvės Rokantiškių kapinėse.

Ilsėkis ramybėje, mielas kolega Broniau.

 Vytautas Žeimantas

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-09-20 00:02
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Juozas Mažeikis

2014-09-22 11:03

Gerokai apmaudu, kad dirbau abi savaitgalio dienas Kaune ir negalėjau atsisveikinti su Broniumi Slavinsku, su kuriuo ne vienerius metus praleidau „Panoramoje“.
Ilsėkis ramynėje, kolega Broniau.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Iš oficialaus LRT nekrologo "Mirė ilgametis „Panoramos“ žurnalistas B. Slavinskas"

2014-09-20 08:12

Vilniaus universitete baigęs žurnalistiką, televizininko karjerą pradėjo kaip TV operatoriaus asistentas 1964-aisiais. 1972 m. pradėjo dirbti Lietuvos televizijos informacijos redakcijoje, specializavosi kultūros srityje.
Tris dešimtmečius Lietuvos televizijos naujienų laidoms rengė reportažus iš svarbiausių kultūros įvykių ir renginių visoje Lietuvoje, kuravo literatūros, kinematografijos sritis. Pats filmavo. Ir po 2001-ųjų, kuomet paliko LRT, dirbdamas „Pilių direkcijoje“, tęsė bendradarbiavimą su „Panorama“ – rengdavo reportažus apie kultūros paveldą, ypač Valdovų rūmų archeologinius radinius, ten vykstančias parodas, statybų eigą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media