2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: 2022 m. Europos parlamentas žurnalistikos premija skirta filmui apie Rusijos veiksmus Afrikoje

2022-10-22
 
2022 m. Europos Parlamento Dafnės Karuanos Galicijos žurnalistikos premija skirta Clémentui Di Roma ir Caroliui Valade už jų dokumentinį filmą apie „Wagner" grupės veiklą Afrikoje.
Kompanijų „Découpages" ir „Arte G.E.I.E" bendros gamybos filmas „Rusijos įtaka Centrinėje Afrikos Respublikoje" pirmą kartą parodytas kaip kanalo „Arte" reportažas. Po to šis filmas taip pat rodytas kanale „France 24" ir paskelbtas Prancūzijos laikraštyje „Le Monde".
„Dafnės Karuanos Galicijos žurnalistikos premija perduoda aiškią žinią. Europos Parlamentas yra tiesos ir teisingumo pusėje, nepriklausomos žurnalistikos pusėje. Stipriai demokratijai reikalinga stipri žiniasklaida. Demokratija neįmanoma be spaudos laisvės. Europoje teisės ir laisvės yra tikslai, už kuriuos kovojame, o ne kliūtys", - teigė premijos nugalėtojo paskelbimo ceremonijoje Strasbūre dalyvavusi EP pirmininkė Roberta Metsola.
Žurnalistas Clément Di Roma dirba su vaizdo medžiaga ir fotografijomis, taip pat yra „France24" korespondentas Ruandoje. Anksčiau jis dirbo reporteriu Senegale, o 2020-2022 m. - korespondentu Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR). Iš šalies sostinės Bangio jis informavo apie rinkimų krizę ir maištininkų koalicijos ginkluotus išpuolius sostinėje. Savo ruožtu Carolis Valade reporteriu Afrikos klausimais dirba jau dešimtmetį. Jis keliavo po Vakarų Afriką ir iš ten pranešė apie Gvinėjos politinę krizę, Ebolos epidemijos protrūkį, tyrė 2009 m. rugsėjo 28 d. masines žudynes, dokumentavo prisitaikymą prie klimato kaitos ir dramblių išnykimą. Vėliau jis persikėlė į CAR ir iš ten informavo apie pilietinio karo pasekmes bei Rusijos įtaką.
Šis filmas yra pirmasis žurnalistų dokumentinis filmas, vainikuojantis jų darbą CAR 2020 m. Šioje šalyje tuo metu smurto ir prievartos bangą sukėlė naujas maištas, kurį dalinai atrėmė Kremliaus interesams tarnaujanti šešėlinė karinė grupuotė „Wagner". Po kelis mėnesius trukusio tyrimo žurnalistai įgijo Rusijos propagandistų CAR pasitikėjimą. Taip pirmą kartą buvo išgirsti jų balsai. Šiame dokumentiniame filme nešališkai pateikiami samdinių aukų ir rėmėjų liudijimai.
EP įsteigė Dafnės Karuanos Galicijos žurnalistikos premiją 2019 m., siekiant pagerbti su korupcija kovojusią Maltos tiriamosios žurnalistikos atstovę, kuri žuvo 2017 m. sprogus automobilyje padėtai bombai. Kasmet, pažymint žurnalistės nužudymo metines, ši premija skiriama už geriausius žurnalistikos darbus, kuriais puoselėjami ir ginami pagrindiniai ES principai ir vertybės - žmogaus orumas, laisvė, demokratija, lygybė, teisinė valstybė ir žmogaus teisės.
Laimėtoją renka nepriklausoma komisija, kurią sudaro žiniasklaidos ir pilietinės visuomenės atstovai iš 27 ES valstybių bei pagrindinių Europos žurnalistikos asociacijų atstovai. Šiemet iš viso savo žurnalistikos darbus premijai pateikė daugiau kaip 200 žurnalistų.
EP laimėtojui skiria 20 tūkst. eurų premiją, išreikšdamas tvirtą paramą tiriamajai žurnalistikai ir pabrėždamas žiniasklaidos laisvės reikšmę. Pernai premiją skirta konsorciumo „Forbidden Stories" projekto „Pegasus" žurnalistams.
Daugiau informacijos:
„The Central African Republic under Russian influence" (dokumentinis filmas anglų kalba)
Dovaidas Pabiržis
EP ryšių su žiniasklaida administratorius
+ 370 685 51121
dovaidas.pabirzis@europarl.europa.eu
Rasa Seibutytė
EP ryšių su žiniasklaida administratorė
+ 370 5 2120766
rasa.seibutyte@europarl.europa.eu
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-10-22 11:57
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media