2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Lietuvei žurnalistei - pasaulinis apdovanojimas

2012-09-06
 
Stockholme (Švedija) vykusios Pasaulinės Vandens savaitės metu buvo apdovanoti žurnalistai, publikavę reikšmingus darbus vandens tematika. Tarp jų - ir lietuvė Berta Tilmantaitė, pelniusi apdovanojimą vienoje iš 6 konkurso kategorijų.

Tarptautinis Stokholmo Vandens Institutas (SIWI) Pasaulinę Vandens savaitę Švedijos sostinėje mini kasmet. Jos metu aptariamos įvairios su vandeniu susijusios temos bei problemos, rengiamos konferencijos, kūrybinės dirbtuvės, diskusijos ir pan. Vienas savaitės akcentų - WASH Media apdovanojimai, įteikiami žurnalistams už svarbias publikacijas vandens tema, taip pat - už visuomenės informavimą ir sąmoningumo ugdymą.

Vaizdo žurnalistės Bertos Tilmantaitės ir jos kolegos britų žurnalisto Tomo Hancock multimedijų istorija „Upė teka atgal" (angl. k. ‘The river runs back‘) vienoje kategorijų buvo apdovanota pagrindiniu prizu. Žurnalistę pasveikino ir Lietuvos ambasadorius Švedijoje Eitvydas Bajarūnas.

Kitose kategorijose buvo apdovanoti Alain Tossounon iš Benino, Francis Odupute iš Nigerijos, belgė Francesca de Chate, Ketan Trivedi iš Indijos bei Nagala Killian iš Kamerūno.
 

Konkursui pateiktus darbus vertino tarptautinė komisija: „The Guardian" korespondentas Markas Tranas, „Channel Africa" prodiuserė Faz da Hall iš Pietų Afrikos, Pulitzerio centro informavimui apie krizes vykdantysis direktorius Jon Sawyer iš Jungtinių Amerikos Valstijų, „Voices of Africa Media Foundation" dirbantis Olivier Nyirubugara iš Ruandos bei Vinaya Deshpande iš Indijos. Komisijos nariai pabrėžė konkursantų darbų kokybę, informatyvumą bei originalumą.

 

Dokumentinėje istorijoje „Upė teka atgal", jungiančioje video bei fotografijas, pasakojama apie Pekino upę Yongding. Nuo senovės ji buvo vadinama miesto Motina upe, nes būtent aplink ją prieš tūkstančius metų pradėjo kurtis dabartinė Kinijos sostinė. Dėl kritulių trūkumo ir itin spartaus pramonės vystymosi paskutiniais dešimtmečiais dalis Yongding upės išdžiūvo - liko tik jos vaga.


Pekino valdžia nusprendė atkurti upę ir priversti ją vėl tekėti. B. Tilmantaitė darbe parodė upės atkūrimo procesą, į kurį investuota daugiau 2.5 mlrd. JAV dolerių. Kinų valdininkai tvirtina, kad tai - aplinkosauginis projektas, tačiau aplinkosaugininkai nesutinka, teigdami, jog tai yra tik dar vienas bandymas paskatinti ekonomikos augimą.


B. Tilmantaitės istorija „Upė teka atgal" jau yra pelniusi apdovanojimus Tarptautiniame „Digital Heretics" žurnalistikos festivalyje Italijoje bei Tarptautiniame Naujųjų medijų festivalyje Kinijoje, publikuota žurnale „Geografical" Britanijoje, „Thomosn Reuters foundation" naujienų tarnyboje AlertNet.org, nevyriausybinių organizacijų „China Green/Asia Society" bei „China Dialogue" puslapiuose.


Apdovanotą istoriją galite pamatyti čia: http://www.godoberta.com/stories/the-river-runs-back/
Daugiau apie WASH Media apdovanojimus: http://www.siwi.org/washmediaaward
Apie kasmetinę Pasaulinę Vandens savaitę Stockholme: http://www.worldwaterweek.org/about

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-09-06 18:06
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media