2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Lietuvos žurnalistai susitiko su Airijos lietuvių bendruomenės atstovais

2012-08-02
 
Centre Lietuvos ambasados Dubline patarėja ir laikinoji reikalų patikėtinė Audronė Markevičienė, jai iš kairės A. Antanaitis, iš dešinės - V. Šilas.

Centre Lietuvos ambasados Dubline patarėja ir laikinoji reikalų patikėtinė Audronė Markevičienė, jai iš kairės A. Antanaitis, iš dešinės - V. Šilas.

LŽS informacija

 

Liepos 13-27 dienomis Lietuvos žurnalistų sąjungos vicepirmininkas Audrys Antanaitis su keliais kolegomis ir bendraminčiais lankėsi Airijoje, kur dalyvavo Europos Esperanto sąjungos kongrese, vykusiame Golvėjuje (Glaway). Kongreso metu įvyko Pasaulio esperantininkų žurnalistų asociacijos, kuriai vadovauja A. Antanaitis (generalinis sekretorius - Vytautas Šilas), metinis susirinkimas. Jo metu padiskutuota apie organizacijos padėtį, aptartas ruošiamas naujo internetinio puslapio projektas.

 

Po kongreso A. Antanaitis su kolegomis susitiko su gausios lietuvių bendruomenės nariais ir Lietuvos ambasados Airijoje atstovais. Žurnalistų delegacija aplankė lietuvius Airijoje sostinėje Dubline, antrame pagal dydį šios šalies mieste Korke (Cork), Atlanto vandenyno skalaujamame Golvėjuje, taip pat jaukioje, apie 40 km nuo sostinės nutolusioje Droghedoje (Drogheda) ir Balinrobe (Ballinrobe), kur 1935 metais nutūpė Feliksas Vaitkus. Laisvu laiku apsilankė įspūdingo gamtovaizdžio keliuose nacionaliniuose parkuose šalies vakaruose bei Jungtinei Karalystei priklausančioje Šiaurės Airijoje.

 

Susitikę su kelių lietuvių bendruomenių vadovais ir nariais, žurnalistai domėjosi imigrantų iš Lietuvos gyvenimo kasdienybe, sąlygomis, užimtumu. Vietiniai lietuviai pasakojo, kur ir kaip kuriasi tautiečiai, kuo verčiasi. Paaiškėjo, kad nemaža dalis išsilavinusių ir veiklių lietuvių Airijoje drąsiai kuria savo verslą, nes vietinė mokesčių sistema, anot jų, daug palankesnė pradedantiems verslininkams nei Lietuvoje. Taip pat nemenka dalis emigrantų, nepaisant gajos nuomonės apie juodadarbius, dirba kvalifikuotus darbus. Didesnė dalis tautiečių vis dėlto pluša fabrikuose, gausiuose lietuviškuose ir kitose parduotuvėse, kavinėse, taip pat pagalbinius, aukštos kvalifikacijos nereikalaujančius, tačiau oriai pragyventi leidžiančius darbus.

 

Lietuviai džiaugiasi airių draugiškumu, noru padėti, palankiu požiūriu į darbščius, žinančius ko nori ir tikslo atkakliai siekiančius imigrantus. Vis dėlto nors uždarbiai krizės smarkiai paliestoje Airijoje išlikę gana neblogi, dauguma lietuvių, ypač vidutinio ir vyresnio amžiaus, ilgisi Tėvynės, artimųjų ir planuoja kada nors sugrįžti. Nors bendravimo su tautiečiais nestokojama - didesniuose miestuose ar regionuose aktyviai veikia emigrantų bendruomenės, lietuviškos mokyklėlės, netrūksta lietuviškų renginių, lietuviško maisto ir pan. Net prie permainingo ir drėgno airiško oro daugelis yra įpratę. Bet vyresnio amžiaus lietuviai norėtų gyvenimo saulėlydį pasitikti gimtuosiuose kraštuose, gausių giminių ar dar gyvų tėvų apsupty. Jauni lietuviai, auginantys mažus vaikus, tikisi, kad, kol jie pasieks mokyklinį amžių, ekonominė ir socialinė situacija Lietuvoje pagerės ir mažieji galės mokytis savo gimtąja kalba.

 

Liepos 24 d. apsilankę Lietuvos ambasadoje Airijoje žurnalistai buvo supažindinti su ambasados veikla, bendradarbiavimu su Airijos lietuvių bendruomene. Ambasados Dubline patarėja ir laikinoji reikalų patikėtinė Audronė Markevičienė svečiams pristatė aktyvų bendradarbiavimą su gausia Airijos lietuvių bendruomene, papasakojo apie Lietuvos piliečiams teikiamas konsulines paslaugas, darbus, rengiantis Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai 2013 metais, kitas svarbiausias
ambasados veiklos sritis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-08-03 09:56
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media