2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Sankt Peterburge gyvenantiems lietuviams rūpi Tėvynės ateities perspektyvos

2012-04-05
 
Sankt Peterburgo aikštė

Sankt Peterburgo aikštė

LŽS vicepirmininkas A. Antanaitis  
 
Kovo 31 - balandžio 1 dienomis Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) vicepirmininkas Audrys Antanaitis kartu su Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktoriumi prof. dr. Boguslavu Gruževskiu istorinėje Rusijos sostinėje Sankt Peterburge (Rusija) susitiko su čia gyvenančiais lietuviais.
 

Šis susitikimas - jau antras, organizuotas remiantis bendradarbiavimo projektu tarp „Sankt Peterburgo lietuvių nacionalinė-kultūros autonomijos", „Lietuvių kultūros draugijos Sankt Peterburge" ir Lietuvos žurnalistų sąjungos. Pirmasis įvyko 2011 m. lapkričio pabaigoje.


Paskutinės kovo mėnesio dienos pavakarę gausiai Lietuvių kultūros, švietimo ir informacijos centre, esančiame pačioje Sankt Peterburgo širdyje - Nevos prospekto ir vieno garsiausių pasaulio muziejų Ermitažo pašonėje, susirinkę šiame mieste nuolat ar laikinai gyvenantys ir dirbantys tautiečiai su dideliu susidomėjimu klausėsi prof. dr. B. Gruževskio pranešimo „Lietuvos socialinė raida ir jos perspektyvos". Išsilavinusi ir intelektuali publika, nuolat sekanti ir jaučianti Tėvynės kasdienybės pulsą, kartu su svečiais iš Tėvynės džiaugėsi po truputį augančiais ekonominiais mūsų šalies rodikliais - vėžlio tempu, bet didėjančiais BVP, eksportu, importu, ir liūdėjo dėl negerėjančios bei, pagal artimiausių metų prognozes, negerėsiančių bedarbystės, masinės emigracijos, gimstamumo mažėjimo ir šalies spartaus senėjimo situacijų, mažų atlyginimų, aukštų kainų ir kitų socialinių problemų.


Sankt Peterburgo lietuviai taip pat aktyviai diskutavo apie šalies perspektyvas, bandė įsivaizduoti jos raidos scenarijus: ar išliks Europos Sąjunga ir euras, kokia kalba kalbės ir kieno kaimynystėje Tėvynėje ateityje gyvens lietuviai - gal kinų, afrikiečių, arabų, kaip sustabdyti lietuvių emigraciją ir tapti tolerantiškesniems imigrantams, kalbėjo apie tautiečių verslininkų neišnaudojamas bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Rusijos galimybes, dalijosi kasdienio gyvenimo gražiausiame Rusijos mieste džiaugsmais ir rūpesčiais.


Nedaug laisvo laiko turėję A. Antanaitis ir B. Gruževskis vis dėlto spėjo apžiūrėti miesto centrą, pasivaikščioti dar ledu padengtos Nevos pakrante, pabendrauti su Sankt Peterburgo valstybinio Rerichų šeimos muziejaus-instituto direktoriumi Anatolijum Bondarenko, susitikti su teatro „Na vasiljevskom" vadovais, su Lietuvių kultūros, švietimo ir informacijos centro vadovu, Sankt Peterburgo konservatorijos profesoriumi Gintautu Želviu aptarti kitą vizitą, kuris greičiausiai įvyks rudenį bei kai kurias galimas bendradarbiavimo programas.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-04-05 10:56
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media