2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Varšuvoje pristatyta bendra lietuvių ir lenkų muzikos atlikėjų kompaktinė plokštelė „Babadag/Šulinys”

2019-03-17
 
Nuotraukos autorius: Lech Laskowski

Nuotraukos autorius: Lech Laskowski

Garsiojoje ir geriausios akustikos Lenkijos radijo W. Lutoslawskio koncertų studijoje Varšuvoje įvyko lietuvių ir lenkų muzikos atlikėjų koncertas „Babadag/Šulinys" ir to paties pavadinimo kompaktinės plokštelės pristatymas. Plokštelėje, kurią prodiusavo Lenkijos radijas, o išleido įrašų studija AKW Karrot Kommando, pristatoma lenkų alternatyviosios muzikos atlikėjos Olos Bilińskos, lietuvių seserų Dominykos Kriščiūnaitės, Lauksminos Kriščiūnaitės-Plikšnienės, Ramintos Kriščiūnaitės bei lenkų alternatyviosios muzikos scenoje labai gerai žinomų atlikėjų Huberto Zemlerio, Sebastiano Witkowskio ir Igorio Nikiforowo atliekami kūriniai.
Gerai žinoma Lenkijoje ir įvairiais Lenkijos ir užsienio šalių muzikos apdovanojimais apdovanota alternatyviosios muzikos kompozitorė ir atlikėja Ola Bilińska 2012 m. Varšuvoje įkūrė grupę „Babadag". 2017 m. Ola Bilińska persikėlė į Lietuvos ir Lenkijos pasienį ir apsigyveno šalia Milošo dvaro Krasnogrūdoje, kur atrado lietuvių bendruomenę ir ypač susižavėjo lietuvių kalba bei UNESCO saugomomis lietuvių polifoninėmis dainomis - sutartinėmis. Drauge su lietuviais surinkusi medžiagą kompaktinės plokštelės įrašui Ola Bilińska pakvietė dalyvauti projekte tris seseris Kriščiūnaites, su kuriomis repetavo ir dirbo įvairiose kūrybinėse dirbtuvėse beveik dvejus metus. Pateikusios įrašus Lenkijos radijui Ola Bilińska ir seserys Kriščiūnaitės laimėjo Lenkijos radijo įrašų konkursą ir štai vasario 25 dieną klausytojams buvo pristatytas bendro lietuvių ir lenkų atlikėjų darbo rezultatas - nauja kompaktinė plokštelė „Babadag/Šulinys" (garso režisieriai Maciej Ryczkowski ir Sebastian Witkowski).
Pristatydamas atlikėjus, Lenkijos radijo II programos direktorės pavaduotojas, žinomas muzikologas Jacek Hawryluk itin daug dėmesio skyrė lietuviškoms sutartinėms ir jų dainavimo tradicijai, kalbėjo apie šiuolaikinę alternatyviąją muziką, kurios atlikėjai vis dažniau inspiracijos kūrybai ieško liaudies muzikos lobyne, pabrėžė lietuvių atlikėjų profesionalumą bei priminė tokius lietuvių šiuolaikinės muzikos kompozitorius kaip Lenkijoje gerai žinomas Bronius Kutavičius ir kiti. Muzikologas Jarek Szczęsny rašo, kad grupės „Babadag/Šulinys" lietuvių, lenkų ir anglų kalba atliekamos dainos yra kupinos energijos ir „net neketinu slėpti savo susižavėjimo jomis".
Bendra lietuvių ir lenkų atlikėjų kompaktinė plokštelė jau buvo pristatyta įvairiuose Lenkijos žiniasklaidos priemonėse, kuriose pasakojama apie sutartines, šiuolaikinius lenkų kompozitorius ir atlikėjus, inspiracijų ieškančius lietuvių liaudies dainose. Populiariausioje Lenkijos radijo III programoje „Trojka" plokštelė „Babadag/Šulinys" tapo savaitės plokštele, pasirodė jos teigiamos pasirodė recenzijos Lenkijos dienraščiuose ir muzikai skirtuose leidiniuose.
Olos Bilińskos, seserų Kriščiūnaičių bei grupės „Babadag/Šulinys" laukia intensyvus koncertų po Lenkiją turas: kovo 14 d. plokštelė bus pristatyta festivalyje „Ethnies" Bydgoščiuje, rugpjūčio 18 - Liubline, rugpjūčio 22 - Gdanske, rugsėjo 13 d. festivalyje „Festiwal Czterech Kultur" Lodzėje. Plokštelė bus teikiama Lenkijos radijo jau daugelį metų organizuojam vienam žymiausių konkursų „Nowa Tradycja", kuris yra skirtas jauniesiems muzikos atlikėjams, savo kūryboje besiremiančiais tradicine muzika.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-03-17 11:00
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media