2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistas irgi žmogus

*print*

Archyvas :: Kam reikalingi žurnalistai?

2013-07-26
 
Žurnalistė Jurgita Lapienytė

Žurnalistė Jurgita Lapienytė

 

Jurgita Lapienytė

 

Dieną, kai ketinu rašyti apie atominę elektrinę, apsivelku suknelę su Peliuku Mikiu ant pilvo. Kad pati nepamirščiau - apie tokius sudėtingus dalykus, kaip Lietuvos santykiai su Rytais, branduolinė energetika, verslininkų interesai politikoje, jums, skaitytojai, pasakoja vaikai. Įžvalgos, proto aštrumo ir atkaklumo žurnalistams gal ir pakanka, tik laiko ir motyvacijos - ne visada.

Spauda miršta. Žiniasklaida keliasi į internetą. Internetas yra guminis. Taigi - šiukšlynas. Redakcijose žmonės naujienas krauna nepakeldami akių. Ir ne visada jas paskaitę. Kas greičiau, kuo daugiau. Daug tų naujienų, akivaizdu, į viešąją erdvę patenka nesuredaguotos. Dalis žiniasklaidos turinio yra ne žurnalisto rašiniai, pretenduojantys į objektyvumą, bet tam tikros verslo struktūros, politinės organizacijos, kitų suinteresuotų asmenų informacija.

Taip didieji naujienų portalai tampa naujienų generavimo fabrikais. O rankų darbą gamyklose netrunka pakeisti mašinos. Todėl naujienų portalai man primena paprasčiausių skelbimų puslapį, kur vienas nori parduoti, kitas - atsiduoti.

Kodėl tokios naujienos pasiekia skaitytojus? Nes, jei nerasite viename portale, pabėgsite į kitą. To jums niekas neleis.

Kartais, taip bėgdami ir griūdami, Lietuvos žurnalistai aplenkia ir užsienio žiniasklaidos grandus, kruopščiai tikrinančius informaciją, neapsiribojančius fraze „patikimų šaltinių teigimu".

Man asmeniškai tokia žiniasklaida yra verta dėmesio. Ją malonu skaityti, ja galima pasitikėti, cituoti. Jos skaitytojai - lojalūs.

Žurnalistikos tikslas - tiesos siekimas - yra procesas. Patikrini informaciją, tada ją paskelbi, ieškai komentarų, bandai prisikasti iki pirminių šaltinių, interesantų, kaltininkų.

Tačiau nedaug žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos atspindi tokį procesą. Tai dėl to, kad per daug laiko skiriama naujienų generavimui, žvilgčiojimui, o ką gi rašo konkurentai.

Tik po to, kai visas redakciją pasiekiantis srautas sudėliotas pagal rubrikas, imamasi autorinių medžiagų. Žinoma, dauguma jų taip pat nepretenduoja į solidžius žurnalistinius kūrinius. Nes žurnalistai užsiima tokiu aukštuoju pilotažu, kad dangaus nuo žemės neskiria.

Pavyzdžiui, aš, vos pradėjusi dirbti žiniasklaidoje, iškart ėmiausi ekonomikos temų. Įsivaizduokit, universitetą ką tik baigusi mergaičiukė pasakoja apie valstybės biudžetą, darbo rinką, branduolinę energetiką, elektros kvotas, dujų kainodarą. Šios temos - savaitės darbas. Ar to nusipelno mano skaitytojas? Mergaičiukės su Peliuku Mikiu ant pilvo, rašančios greičiau negu skaitančios?

Ar pastebėjote, kad žurnalistai visur įkyriai pabrėžia „sakė X portalui", „kaip Y žurnalistui aiškino" ir panašiai? Ar atsimenate, kad Z persona apie F personos pasitraukimą iš gyvenimo sužinojo iš X portalo? Kiekviename autoriniame straipsnyje gausiai vartojamas atitinkamo portalo vardas.

Belieka, kad atsistoję paplotumėte žurnalistui už tai, kad asmeniškai paskambino vienam ar kitam politikui, portalą skaitytumėte vien už tai, kad atitinkamą naujieną paskelbė trimis minutėmis anksčiau nei kitas portalas. Vien todėl, kad žmogus, atsakingas už naujienų krovimą kitame portale, tuo metu virėsi kavą ar rūkė.

Blogiausia, kad aš tokį savo, kolegų ir konkurentų elgesį galiu pateisinti. Nes, kol žmogus apkeliauji visus tą savaitę vykstančius renginius, laiko įvykių analizei ne visada lieka.

Kai informacijos srautas toks didelis, įgyti žinių yra vis sunkiau. Savo, kaip žurnalistės, užduotį suvokiu kaip pagalbą skaitytojui susigaudyti tame sraute. Nes aš dirbu skaitytojui, nors man algą už tai ir moka įmonės akcininkai.

Bet ar to reikia skaitytojams? Nežinau, nes grįžtamojo ryšio beveik nėra. Stengiuosi skaityti savo tekstų komentarus, bet konstruktyvumo nerandu. Tik sužinau, kad man moka „Chevron" ar „Gazprom", kad man rašyti liepia Valatka ar man geriau apskritai nerašyti. Paskaičius net gaila pasidaro, kad nesu parsidavusi nei JAV, nei rusams, nei savo redaktoriui. Nes vis tiek linčiuoja, tai kodėl gi už tai atlygio nepaprašius?

O kur tie skaitytojai, kurie gali pateikti konstruktyvią kritiką ir pasakyti, ko iš manęs nori? Gal jiems užtenka, kad tik sukraunu naujienas. Gal jiems užtenka, kad stenografuoju, pirma pranešu apie įvykius X ar Y. Kartais tai sufleruoja ir straipsnių skaitomumas.

Man ramybės nuolat neduoda faktas, kad aš, žurnalistė, esu diletantė. Žinau kažką apie šį bei tą, bet diskutuoti nei su šio, nei su to specialistais aš negaliu. Mano žinios visomis temomis yra labai ribotos. Ir nesutinku, kad žurnalistas turi atlikti tik mediatoriaus vaidmenį. Šalyje, kur su tavim kalbantieji vis taikosi kažką nutylėti, pameluoti, apsukti, noriu dalykus išmanyti ir pati. Tik tada aiškinti savo skaitytojams.

Bet ar to reikia jums? Gal kokybinės analizės ieškantieji lietuviškų portalų nė neskaito, o skaitantiesiems užtenka gando lygio žinučių, verslo struktūrų pranešimų spaudai, politikų sąmonės srauto, nepaaiškintos agentūrinės informacijos.

Tik bijau, kad neužtenka. Pikti komentarai rodo nusivylimą žiniasklaida, o konstruktyvios diskusijos apie žurnalistiką taip ir lieka prie vakarienės stalo.

Jei jums įdomu diskutuot apie žiniasklaidą, siūlau apsilankyti šiuose „Facebook" puslapiuose: „Parsidavusi žiniasklaida", „Žiniasklaidos simptomai", „Žiniasklaidos perlai".

Iš 15 min.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-07-26 21:36
 
 

Komentarai (1087)

Jūsų el. paštas

richardcosmos5@gmail.com

2024-03-31 23:45

Ar jums skubiai reikia paskolos? Ar teikiame vartojimo paskolas? verslo paskolos? Paskola būstui? žemės ūkio paskolos? paskola mokslui? Skolos konsolidavimo paskola? sunkvežimio paskola? paskola automobiliui? paskolos viešbučiams? refinansuoti paskolas? ir dar skolos? paskolos pradedantiesiems? .siūlome su 2% palūkanomis! Susisiekite su mumis: (richardcosmos5@gmail.com)

Paskolos pasiūlymas

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dékány

2024-03-31 21:46

Sveiki,

Esame sertifikuoti, kad galėtume pasiūlyti šių tipų paskolas ar bet kokį finansavimą: Privati paskola? Verslo paskolos? Skolos konsolidavimo paskola? Pagerinti savo namus? Investicinė paskola? Ar yra kreditų? Asmeninės paskolos? Komercinės paskolos? Kombinuota paskola? Konsolidacinės paskolos? Jei susidomėjote, susisiekite su mumis: (dakany.endre@gmail.com)

Skubus paskolos pasiūlymas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rutz

2024-03-18 20:45

Norėčiau jus visus rekomenduoti patikimam ir nuoširdžiam privačios paskolos davėjui, kuris patvirtino mano paskolą vos per kelias valandas po daugybės nesėkmingų bandymų gauti paskolą, nustebau ir apsidžiaugiau, kad privatus skolintojas mane išgelbėjo ir pasiūlė paskola su 2% palūkanų norma, susisiekite su ja dabar, jei jums reikia skubios paskolos El. paštas: christywalton355@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Westlake Loan

2024-02-02 00:32

Ar jums reikia asmeninės / komercinės paskolos, kad pradėtumėte savo verslą ar sutvarkytumėte namus?
Refinansuokite verslą arba įsigykite nekilnojamąjį turtą, paskolą sąskaitoms / skoloms apmokėti

Mes siūlome greitas paskolas su suprantamomis sąlygomis, Paskolos be staigmenų . susisiekite su mumis dabar adresu Loanwestlake@gmail.com
telegrama___https://t.me/loan59

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Sara

2023-12-13 12:40

laba diena visiems

Kalėdos yra čia, jei jums reikia skubios kalėdinės paskolos, susisiekite su ponia Patricia kingsman dabar, kad padėtų jums gauti bet kokią norimą paskolos sumą ir būkite tikri, kad paskolą gausite greičiau nei per 8 valandas. Mano vardas yra Sara ir aš esu iš Nyderlandų, ką tik gavau paskolą iš Mrs Patricia kingsman paskolų bendrovės, todėl, jei jums reikia paskolos, nedelsdami susisiekite su ja. El. paštas: Patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vladas V. Vizgirdas

2023-12-13 12:40

Mano vardas Vladas V. Vizgirdas ir aš esu iš Lietuvos. Noriu išnaudoti šį laiką ir visiems internete papasakoti, kaip gavau paskolą po to, kai buvau apgautas 3 kartus. Vakar kreipiausi dėl paskolos iš Patricia Kingsman paskolų bendrovės vakar pamačiau žmones liudijančius apie jos gerus darbus ir apie tai, kaip ji padėjo žmonėms, todėl nusprendžiau pateikti paraišką ir ji man pasakė, ką turiu daryti, aš išsigandau, bet aš tai padariau šį rytą, dabar ką tik gavau įspėjimą iš banko, mano sąskaitoje yra pinigų ir aš Patikrinau sumą ir tai buvo mano paskola, aš esu labai laimingas. Taigi noriu išnaudoti šį laiką ir pasakyti visiems internete, kad ši įmonė yra tikra, jei jums reikia paskolos, ši įmonė yra tinkama įmonė, iš kurios kreiptis, nesileiskite apgaudinėjami kaip aš, nes yra sukčių, kurie pateikia paraiškas iš šios įmonės ir Tu būsi laimingas. jų el. pašto adresas yra patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Virginia Ulrich

2023-12-13 12:40

Mano vardas Virginia Ulrich, aš esu iš Lietuvos, ką tik gavau paskolą iš naujos teisėtos 2023 m. paskolų bendrovės, o įmonės, kuri man padėjo gauti paskolą šiandien, pavadinimas yra Patricia Kingsman paskolų bendrovė. Jie yra pati gražiausia paskolų bendrovė, kurią aš kada nors turėjau. man vakar pareikalavau paskolos ir vienintelis dalykas, kurį padariau, tai sumokėjau pervedimo mokestį, kurį jie pasakė, kad turėčiau sumokėti, ir iš karto sumokėsiu per kitas 8 valandas, kai buvau su paskola, atsiprašau, negaliu pasakyti kiek jie man padėjo, bet tai yra didelė pinigų suma, todėl visi, jei jums reikia tikros paskolos, tai yra tinkama paskolų bendrovė, kuri gali susisiekti su jų pašto adresu: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Giedrė Žėkienė

2023-12-13 12:39

Sveiki visi

Mano vardas Giedrė Žėkienė, aš esu iš Lietuvos ir gyvenu Vilniaus mieste, ieškojau paskolos internetu ir gaunu tik sukčius, bet radau šią paskolų bendrovę pavadinimu Patricia Kingsman paskolų bendrovė ir mačiau, kaip žmonės internete liudija apie Yra gerų darbų, todėl nusprendžiau pabandyti, ar dar kartą būsiu laimingas, todėl paprašiau 350 000,00 eurų paskolos ir paskolos davėja ponia Patricia Kingsman patikino, kad po 8 valandų mano paskola bus mano banko sąskaitoje, todėl šiandien taip, kaip buvau dirbdamas mačiau, kad mano bankas man parašė žinutę, kad mano sąskaitoje yra 350 000,00 eurų lėšų, ir dėkoju Patriciai Kingsman, nes ji yra tikra, todėl jei jums reikia paskolos internetu, nesileiskite apgauti, kaip aš kreipiuosi iš šios įmonės, nes ji yra tik reali įmonė, kuri suteikia paskolą internetu. Jų pašto adresas yra patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Nespoksok Apaksi

2023-12-13 12:38

Sveiki visi, mano vardas yra Nespoksok Apaksi, aš esu iš Lietuvos, aš ką tik gavau paskolą iš ponios Patricia Kingsman paskolų bendrovės, tai yra nauja teisėta 2023 m. paskolų bendrovė ir neilgai trukus aš iš jų gavau paskolą, gavau paskolą iš jų šiandien ir Dabar, kai skelbiu šį pranešimą, labai džiaugiuosi, kad ši įmonė yra tikrai puiki, todėl visi, kuriems reikia paskolos, susisiekite su šia įmone, jie yra tikrai puikūs. paštas yra patriciakingsman.loans2016@gmail.com

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ingrida

2023-12-11 18:06

Kam tai rūpi: mano vardas Ingrida. Darbas su Annie finansų įmone buvo nuostabi patirtis. Radau ją profesionale, turinčia didelę patirtį ir giliai išmanančią finansinius sprendimus. ji supranta sudėtingas problemas ir visada pasiruošusi padėti žmonėms, turintiems finansinių poreikių. Be puikių tarpasmeninių įgūdžių, ponia Annie palaiko puikius santykius su įmonės klientais ir potencialiais klientais. Ji yra ne tik patikima ir į ateitį žiūrinti finansų teikėja, ji turi auksinę širdį ir pasišventusi padėti žmonėms, kuriems reikia kredito. Aš gavau savo kreditą iš šios įmonės, todėl patariu kreiptis į info.annie_finance0@yahoo.com dėl greitos ir patikimos paskolos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media