2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistas irgi žmogus

*print*

Archyvas :: Mes keitėmės: griuvo mitas apie lengvą žurnalisto duoną

2019-10-02
 
Jau praėjo beveik metai nuo „Jaunimo erdvės" įsikūrimo ir šio puslapio pavadinimo pakeitimo Klaipėdos rajono laikraštyje "Banga". Mes, jaunieji žurnalistai, per metus daug nuveikėme ir išmokome naujų dalykų. Norėtumėme pakviesti jus paskaityti įžvalgas, kaip mes „Bangos"redakcijoje keitėmės, užaugome ir ką nuveikėme.
Per metus ne tik teko rašyti, tačiau ir susipažinti su žurnalistiniu darbu iš arčiau. Vykome į Vilnių, LNK televiziją. INFO TV laidų vedėjas, gargždiškis Tadas Grabys mums daug papasakojo apie darbą televizijoje. Sėmėmės žinių iš Klaipėdos krašto žurnalistės ir komunikacijos specialistės Lauros Sėlenienės. Paskaitoje ji pristatė pagrindinius gero straipsnio akcentus, pasidalijo asmenine patirtimi žurnalistikoje. Beje, ji pati yra buvusi „Bangos" puslapio „Jauniklių pastogė" autorė. Kita „Bangos" žurnalistė Aistė Noreikaitė didžiausioje verslo bendradarbystės erdvėje „Light House" surengė puikų pristatymą, kaip pradėti verslą, dalyvavome paskaitoje apie kritinį mąstymą. Tiesiogiai teko stebėti, kaip „Vakarų spaustuvėje" Kretingoje yra spausdinamas „Bangos" laikraštis, taip pat išgirsti spaustuvės istoriją.
Šiais metais „Jaunimo erdvės" puslapyje savo straipsniais dalinsis Gabrielė ČIUNKAITĖ, Justas KASPARAVIČIUS, Robertas MACIUS, Danielius EINIKIS. Taip pat prie mūsų veiklos prisijungė ir nauja narė Laura UBARTAITĖ. Tikimės, kad mūsų komanda dar pasipildys veiviržėniškėmis gimnazistėmis iš Jurgio Šaulio gimnazijos.
Šiandien patys kalbame, kaip gi mums, Jaunųjų korespondentų klubo nariams, sekasi.
Laura UBARTAITĖ,
Gargždų „Vaivorykštės" gimnazijos trečiokė gimnazistė:
- Jei atvirai, tai rašyti man niekada nepatiko - visada labai sunkiai sekdavosi rašyti rašinius, nes nesugebėdavau savo minčių sutalpinti į mokyklinius standartus ir atitikti reikalavimus. Visada nerimaudavau, kad mano mintys neatitiks mokytojos lūkesčių ar neatskleis pagrindinės minties. Niekada nemaniau, kad savo noru nuspręsiu mintis lieti popieriaus lape. Tačiau tapimą „Jaunimo erdvės" korespondente „Bangos" laikraštyje vertinau kaip galimybę tobulėti, atrasti save ir savo silpnybę paversti stiprybe. Pirmieji straipsniai, kaip pirmieji vaiko žingsniai - iš pradžių rašyti sekėsi labai lėtai, vis „išlįsdavo" skyrybos ar gramatinių klaidų. Tačiau praktika ir patirtis pamažu kiekvieną straipsnį darė vis stipresnį, bet kaip ir visur gyvenime - vietos tobulėjimui dar labai daug. Esu vienas iš tų žmonių, kurie nedrąsiai jaučiasi tarp nepažįstamų žmonių, naujoje vietoje. Tačiau „Bangos" laikraščio redakcijoje nuo pat pirmos dienos jaučiausi tarsi šeimoje - visi nuolat šypsosi, nuoširdžiai bendrauja, palaiko ir leidžia pasijusti svarbia darbovietės dalimi. Jaunieji korespondentai, ypač seniūnė Gabrielė, man padėjo įveikti visas baimes ir nedrąsumą - jie sukuria draugišką atmosferą, pagelbėja iškilus problemai ar sunkumui ir visada pakelia nuotaiką. Įsitraukusi į redakcijos veiklą susipažinau su naujais žmonėmis, kurie kiekvieną dieną skatina tobulėti ir eiti tik pirmyn. Be galo vertinu šią neeilinę galimybę, nes tikiu, jog tai man ir kitiems jauniesiems korespondentams yra puikus pagrindas ir pradžia žengiant į suaugusių žmonių gyvenimus.
Robertas MACIUS,
VU žurnalistikos studentas:
- Labiausiai mane sužavėjo tai, kiek daug žmonių galiu pažinti būdamas jaunasis „Bangos" korespondentas. Tai nėra vien politikai, bet ir vietiniai gyventojai, kuriantys gerovę ir sau, ir kitiems.
Per šį laikotarpį supratau, kad labai svarbu ir naudinga keisti temų spektrą - nereikėtų likti tik prie jaunimo renginių ar kūrybinių polinkių, kadangi skirtingos situacijos suteikia naudingos patirties bei plečia akiratį (nuo pratybų poligone iki susitikimų su žymiais asmenimis), todėl svarbu nelikti komforto zonoje.
Per metus, būdamas Jaunųjų korespondentų klubo seniūnas, suvokiau, kaip ši veikla augina mano asmenybę - ne tik rašiau, bet ir išmokau naujų vadovavimo įgūdžių, kaip palaikyti bendrą teigiamą klubo atmosferą bei motyvuoti narius.
Šie metai parodė, jog einu tinkama linkme - žurnalistika yra tai, kuo gyvenu. Ir nors dabar žvelgiu pro Vilniaus bokštus, galiu drąsiai pasakyti - šiame klube ir ankstesnėje jo atmainoje - „Jauniklių pastogėje" - įgijau tvirtus rašymo, kritinio mąstymo ir kūrybiškumo pagrindus. Tačiau svarbus ir „Bangos" kolektyvas - jie visada išklausys, patars ir padės kylant bet kokiems klausimams.
Gabrielė ČIUNKAITĖ,
Gargždų „Vaivorykštės" gimnazijos ketvirtokė gimnazistė:
- Man didžiausią įspūdį per visus metus paliko pirmasis susitikimas su redaktore. Tai žmogus, siekiantis ir gebantis išugdyti ne tik žurnalistą, bet ir asmenybę. Ji yra pati geriausia mentorė, klausytoja, patarėja, nebijanti pakritikuoti, motyvuoti ir siekti kuo geresnio rezultato. Prieš metus prisijungiau tik kaip moksleivė, o dabar galiu pasigirti savo straipsniais ir užsienio laikraščiuose. Griuvo ir mano stereotipas apie lengvą žurnalisto duoną. Įsitikinau, jog tai daugybės laiko, pastangų ir informacijos apdorojimo reikalaujantis procesas, kupinas iššūkių, nusivylimų ir nuovargio. Vis dėlto tai geriausia patirtis norint tapti atsakingu, motyvuotu ir laiką mokančiu planuoti asmeniu. Visos išvykos, paskaitos bei mokymai redakcijoje ir už jos ribų privertė permąstyti savo ateities pasirinkimus, pradėti žvelgti į pasaulio naujienas kritišku požiūriu ir atsirinkti informaciją. Šios savybės padėjo man išlavinti savo kūrybiškumą, kritinį mąstymą ir nors žurnalistikos kelyje pasitaiko įvairių klaidų ir nukrypimų, žinau, jog ateityje tai padės ne tik socialiame, bet ir asmeniniame gyvenime.
Justas Kasparavičius,
Gargždų „Vaivorykštės" gimnazijos trečiokas gimnazistas:
- Per praėjusius metus supratau, koks sunkus ir svarbus žurnalisto gyvenimas, kiek daug yra įdedama darbo į laikraščio išleidimą.
Įsimintiniausia „Jaunimo erd¬vės" kelionė turbūt būtų išvyka į Vilnių, kurios metu aplankėme LNK studiją, susitikome su laidų vedėju Tadu Grabiu, buvo įdomu. Taip pat išvykoje aplankėme tada dar neseniai atidarytą MO muziejų.
Ši patirtis kelionėse ir darbas redakcijoje mane išmokė, kad visi dirbame dėl vieno rezultato - kokybiško Klaipėdos rajono laikraščio „Banga" numerio.
Danielius Einikis,
Gargždų „Vaivorykštės" gimnazijos ketvirtokas gimnazistas:
- Per metus suvokiau, kad žurnalisto darbas iš tiesų sunkus, jis reikalauja daug jėgų. Rašant straipsnius plečiasi pasaulėžiūra, sužinai vis daugiau dalykų, kurie iš tiesų praverčia gyvenime. Supratau, kad mokymasis taisyklingai rašyti yra pats svarbiausias dalykas kalboje. Mokėjimas rašyti, sklandžiai ir logiškai dėstyti mintis atveria daug galimybių ir tai yra didžiausias pliusas ieškant darbo ar siekiant karjeros. Man didžiausias pasiekimas būnant Jaunųjų korespondentų klubo nariu yra tai, jog iš naujo susidraugavau su knygomis.
Parengė Danielius EINIKIS
Jaunųjų korespondentų klubo narys
Rubrika Žurnalistas irgi žmogus yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-01-04 13:47
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media