2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistas irgi žmogus

*print*

Archyvas :: Kaip poezija virsta greitu maistu

2014-06-09
 
Žurnalistės Godos Ferensienės portretas. Dailininkas Albertas Vaidila

Žurnalistės Godos Ferensienės portretas. Dailininkas Albertas Vaidila

 

Goda Ferensienė

Niekaip negaliu atsikvošėti...  kai Gedimino prospekte pamačiau didžiules raides KFC - čia gi buvo nuostabi istorinė „Literatų svetainė"! Raidžių neiššifravau, bet smalsumas varyte varė pasižiūrėti kas čia šeimininkauja. Oi, oi, oi, kaip viskas pertvarkyta ir supratau, kad čia ruošiamas greitas maistas, nes nosį įkyriai kutena skrudintas ir keptas food‘as. Viešpatie, kaip mes nusiritome... Nieko nėra pastovaus ir įsimintino? Nuėjau į šalia esančią „Coffee inn". Čia gurkšnodama kavą mintyse mačiau, kaip literatai, spaudos ir meno bohemos atstovai renkasi į „Literatų svetainę". Prisiminiau, kai 1960 metais į jos atidarymą rinkosi ištisa literatų karta! Čia galėjai sutikti Č.Milošą, J.Marcinkevičių, J.Baltušį, E.Mieželaitį, S.Krasauską, o kur buvęs kur nebuvęs būtinai atplėvesuodavo ir P.Širvys. Visi rasdavo kaip įsiterpti ir ginčytis iki durų trinktelėjimo.

Neaplenkdavo „Literatų svetainės" ir „šluotiečiai" - išlenkti taurelės, pasiguosti kurio feljetoną redaktorius Juozas Bulota išbrokavo, kam patarė pataisyti, o P.Širvys (daug bendradarbiavo „Šluotoje") prieidavo prie plunksnos brolių ir imdavo garsiai deklamuoti: „Pasičiupo žirnis pupą ir aukštyn sijoną lupa, pupa inkščia, pupa stena, žirnis pupą jau lukštena..."  ir sako P.Raščiui: „Prunce, duok kelis rublius, honoraro dar negavau, už savaitės atiduosiu...".

(Papildydamas kolegę Godą, galiu pasakyti, kad čia rinkosi ir „Tiesos" žurnalistai. Ypač po algos, ar honororo. Ir elgėsi panašiai, vis minėdami redaktorių Albertą Laurinčiuką, - buvęs tiesiietis Vytautas Ž.)  

Keitėsi šios susibūrimo vietos savininkai - čia buvo ir Ūkio bankas, ir kiti šeimininkai, bet pamažėl skirstėsi ir čia susibėgantys literatai padiskutuoti - jie liko be vietos (be traukos centro!). Reikia pabrėžti, kad pagal įsikūrusį šeimininką ypač keitėsi ir šios „Literatų svetainės" interjeras.

Čia staliuko, kur būtų pažymėta Č.Milošas ar P.Širvys nėra (ar kitiems žinomiems literatams), bet užtat yra amerikiečių kompanija KFC - nuostabi dovana tokioje matomoje ir gražioje vietoje priešais Katedrą ir Gedimino pilį. Poezija iškeista į greitąjį maistą (fast food). Antra vertus, Gedimino prospekte greito maisto užeigų yra gana daug: čia ir „Svajonė" virtusi „McDonalds", Čili picerija, daug „Coffee inn", o iš poezijos sotus nebūsi!

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-06-09 10:27
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media