2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistas irgi žmogus

*print*

Archyvas :: Kolegai Juozui Šalkauskui kaklaraiščių mados nerūpi

2013-10-06
 
Žurnalistas Juozas Šalkauskas. Ritos Stankevičiūtės nuotrauka

Žurnalistas Juozas Šalkauskas. Ritos Stankevičiūtės nuotrauka

 

Rasa Pakalkienė

Lietuvos žinios"

 

 

Ko­dėl Juo­zas Šal­kaus­kas ne­ko­lek­cio­nuo­ja var­li­kių? Ar gar­sią­ją spau­dos apž­val­gi­nin­ko kak­la­raiš­čių ko­lek­ci­ją jau ga­li­ma va­din­ti re­kor­di­ne? Vi­so­kių įdo­my­bių su­ži­no­jo­me, kai su­si­ti­ko­me pa­kal­bė­ti apie šių vy­riš­kų ak­se­sua­rų par­odą, ati­da­ry­tą Laz­di­juo­se.

Spau­dos apž­val­gi­nin­ko, skai­to­vo, ren­gi­nių ve­dė­jo ir fo­tog­ra­fo J.Šal­kaus­ko įdo­mių, sa­vi­tų kak­la­raiš­čių ko­lek­ci­ja ar­tė­ja prie tūks­tan­čio. Gal ji jau ver­ta, kad bū­tų įtrauk­ta į Lie­tu­vos re­kor­dų kny­gą?

"Nie­ka­da to ne­svars­čiau ir ne­sie­kiu jo­kių re­kor­dų, - pa­ti­ki­no J.Šal­kaus­kas. - Ren­ku sa­vo ma­lo­nu­mui."

Gal prieš 20 me­tų vie­na­me lei­di­ny­je jis pers­kai­tė apie vers­li­nin­ką, tu­rin­tį tūks­tan­tį kak­la­raiš­čių. J.Šal­kaus­kas, ku­rio ko­lek­ci­jo­je tuo me­tu bu­vo apie 300 eg­zemp­lio­rių, nu­sis­te­bė­jo. Ta­čiau nuo­sta­bos ne­be­li­ko, kai pa­ma­tė, kad vers­li­nin­ko kak­la­raiš­čiai nė­ra iš­skir­ti­niai, nors gal­būt ži­no­mų pre­kės ženk­lų ir la­bai bran­gūs, bet kla­si­ki­nio mo­de­lio ir vi­si pa­na­šūs. J.Šal­kaus­kas pa­mąs­tė: "To­kią ko­lek­ci­ją su­rink­čiau per pus­va­lan­dį, nu­ėjęs į bet ku­rią par­duo­tu­vę ir pa­ėmęs jų glė­bį." Pats ko­lek­cio­nuo­ja vi­so­kiau­sius kak­la­raiš­čius: ži­ny­bi­nius, pro­fe­si­nius, pro­gi­nius, pa­ties su­ma­ny­tus, iš to­li at­vež­tus ir įvai­rius kraš­tus sim­bo­li­zuo­jan­čius. Vie­ni gau­siau­sių - spor­ti­nių ir ka­lė­di­nių kak­la­raiš­čių rin­ki­niai. "Tu­riu silp­ny­bę pa­si­vers­ti Ka­lė­dų Se­ne­liu, - su šyp­se­na kal­bė­jo ko­lek­ci­nin­kas. - To­dėl ka­lė­di­nius kak­la­raiš­čius kau­piu la­bai se­niai, jų ga­li bū­ti per šim­tą."

J.Šal­kaus­kas ži­no­mas ir kaip fo­tog­ra­fas. Nuo­trau­ko­se įam­ži­no net pen­kių olim­pi­nių žai­dy­nių aki­mir­kas. Iš olim­pia­dų yra par­si­ve­žęs ne tik įdo­mių kad­rų, bet ir kak­la­raiš­čių. Ko­lek­ci­jo­je yra ir Tarp­tau­ti­nio bei Lie­tu­vos tau­ti­nio olim­pi­nio ko­mi­te­tų, įvai­rių spor­to fe­de­ra­ci­jų iš­leis­tų, ir pa­gal at­ski­ras spor­to ša­kas - reg­bio, fut­bo­lo, krep­ši­nio ir t. t. Be­je, šiuo me­tu Jo­niš­kio kul­tū­ros ir is­to­ri­jos mu­zie­ju­je vei­kia J.Šal­kaus­ko fo­tog­ra­fi­jos par­oda „Mū­zos pa­vi­lio­ti. Poe­zi­jos pa­va­sa­riai", o Tra­kų ra­jo­no apy­lin­kės teis­me - „Sa­ku­rų pa­unks­mė­je". Kai ten­ka pri­sta­ty­ti pa­sta­rą­ją eks­po­zi­ci­ją, įvai­rio­se erd­vė­se eks­po­nuo­ja­mą dau­giau kaip še­še­rius me­tus, au­to­rius vi­sa­da pa­si­ri­ša iš Ja­po­ni­jos at­si­vež­tą kak­la­raiš­tį su sa­ku­ro­mis.

J.Šal­kaus­kas ke­le­tą me­tų de­rė­jo­si su Lie­tu­vos ban­ku dėl kak­la­raiš­čių su li­tais. Ko­lek­ci­nin­kas tu­ri eg­zemp­lio­rių, pa­puoš­tų įvai­ria va­liu­ta, bet lie­tu­viš­ko - ne­tu­ri. O no­rė­tų­si, kad ir toks pa­pil­dy­tų rin­ki­nį, kol mū­sų ša­lis dar ne­įsi­ve­dė eu­ro. Ga­liau­siai Lie­tu­vos ban­kas pa­si­rū­pi­no, kad bū­tų pa­ga­min­ta kak­la­raiš­čių, bet jie be pie­ši­nio su li­tais. Ant vie­no už­ra­šy­ti skai­čiai - li­to ir eu­ro san­ty­kis, ant ki­to - Ste­po­no Da­riaus ir Sta­sio Gi­rė­no skry­dį sim­bo­li­zuo­jan­tis lėk­tu­vas, esan­tis ant 10 li­tų bank­no­to.

 

Sa­vi sumanymai

 

 

J.Šal­kaus­kas ne kar­tą pats ini­ci­ja­vo pro­gi­nių kak­la­raiš­čių siu­vi­mą."Tar­ki­me, ma­ne kvie­čia ves­ti gais­ri­nin­kų Šv. Flo­ri­jo­no šven­tės. Kiek­vie­ną kar­tą vis pa­si­riš­da­vau kak­la­raiš­tį pa­gal šią te­mą. Ta­čiau lie­tu­viš­ko ne­bu­vo. Ta­da pa­siū­liau to­kį pa­ga­min­ti ir pa­ža­dė­jau pa­tar­ti, kur ga­li­ma tai pa­da­ry­ti", - pa­sa­ko­jo jis. Taip gais­ri­nin­kai, pa­sie­nie­čiai, mui­ti­nin­kai, gel­bė­to­jai ir kai ku­rių ki­tų or­ga­ni­za­ci­jų at­sto­vai už­sa­kė pa­siū­ti pro­gi­nius su­ve­ny­ri­nius kak­la­raiš­čius bū­tent ini­ci­ja­vus J.Šal­kaus­kui. Da­bar šių pro­fe­si­nių šven­čių pro­ga jis tu­ri ką pa­si­riš­ti.

Bū­tent J.Šal­kaus­kas su­ma­nė, kad Lie­tu­vos tūks­tant­me­čio var­do mi­nė­ji­mo pro­ga rei­kia šiai da­tai skir­to kak­la­raiš­čio. Plo­no ko­ky­biš­ko šil­ko už­sa­ky­ta Hon­kon­ge, par­ink­ta sod­ri ža­lia spal­va, Vy­tis iš­aus­tas ža­kar­do tech­ni­ka, gau­tas lei­di­mas nau­do­ti spe­cia­lų Lie­tu­vos tūks­tant­me­čio ženk­lą. Kak­la­raiš­tį pa­dė­jo su­kur­ti pro­fe­sio­na­li di­zai­ne­rė. Iš vi­so pa­ga­min­ta šim­tas vie­ne­tų. "Tai ypa­tin­goms pro­goms skir­tas su­ve­ny­ras, ku­riuo vi­si la­bai džiau­gia­si", - sa­kė J.Šal­kaus­kas. Ko­lek­ci­nin­kas tu­ri ir ke­le­tą Val­do Adam­kaus kak­la­raiš­čių. "Pre­zi­den­tui pa­do­va­no­jau to­kį - Lie­tu­vos tūks­tant­me­čio var­do pa­mi­nė­ji­mo, o pats ga­vau do­va­nų du jo ry­šė­tus", - at­sklei­dė J.Šal­kaus­kas.

Ar šių vy­riš­kų ak­se­sua­rų ko­lek­ci­nin­kui tu­ri reikš­mės gar­sus pre­kės ženk­las ar­ba ma­dos di­zai­ne­rio var­das? "Ne, man tai vi­sai ne­rū­pi, - pa­ti­ki­no J.Šal­kaus­kas. - To­kie kak­la­raiš­čiai daž­niau­siai kla­si­ki­niai, o di­zai­ne­rio var­das bū­na ki­to­je pu­sė­je." Kak­la­raiš­čių ma­dų jis ne­si­vai­ko, svar­biau­sia - įdo­mūs raš­tai, pie­ši­niai, sim­bo­liai.

 

Spe­cia­liai išsiuvinėjo

 

 

J.Šal­kaus­kas daug ke­liau­ja ir nie­ka­da ne­grįž­ta be ap­lan­ky­tai ša­liai bū­din­go kak­la­raiš­čio. Kar­tais dėl to ten­ka ge­ro­kai pa­suk­ti gal­vą. Vie­šė­da­mas Šri Lan­ko­je lie­tu­vis ieš­ko­jo, bet ne­ra­do kraš­tą sim­bo­li­zuo­jan­čio kak­la­raiš­čio, tar­ki­me, pa­puoš­to vie­tos raš­me­ni­mis. Ga­liau­siai pa­klau­sė gi­do. Šis pa­sa­kė: "Ne­ra­si­te, tai - iš fan­tas­ti­kos sri­ties." Vis dėl­to, įpu­sė­jus ke­lio­nei, vie­na­me mies­te­ly­je gi­das pri­si­mi­nė pra­šy­mą. Kar­tu nu­ėjo į ne­di­de­lę par­duo­tu­vę, pre­kiau­jan­čią daik­tais su na­cio­na­li­ne at­ri­bu­ti­ka. De­ja, kak­la­raiš­čiai ten bu­vo viens­pal­viai. Ta­čiau gi­das pa­sa­kė, kad an­tra­me par­duo­tu­vės aukš­te bus ga­li­ma ką nors iš­siu­vi­nė­ti. "Su žmo­na, ku­ri ma­no ko­lek­ci­ją pri­žiū­ri ir pa­ta­ria, iš­si­rin­ko­me gra­žios ru­dos spal­vos šil­ki­nį kak­la­raiš­tį, - pri­si­mi­nė pa­šne­ko­vas. - Kai pa­ki­lo­me į vir­šų, nu­ste­bau - ten sto­vė­jo kom­piu­te­riai, siu­vi­nė­ji­mo ma­ši­nos ir ki­ta mo­der­ni tech­ni­ka. Pa­pra­šiau, kad ant kak­la­raiš­čio bū­tų ša­lies pa­va­di­ni­mas ir že­mė­la­pis. Mū­sų pa­klau­sė, ku­ria­me vieš­bu­ty­je ap­sis­to­jo­me, ir pa­ža­dė­jo iš­siu­vi­nė­tą pre­kę iš ry­to pri­sta­ty­ti." Kaip ža­dė­jo, taip ir pa­da­rė. Ki­tą ry­tą gra­žiai įpa­kuo­tas kak­la­raiš­tis bu­vo at­neš­tas į vieš­bu­tį.

 

Ori­gi­na­liau­si egzemplioriai

 

Kad ir koks sa­vo­tiš­kas bū­tų ko­lek­ci­jos kak­la­raiš­tis, kiek­vie­ną ga­li­ma ry­šė­ti. To­dėl nė vie­nas ne­dul­ka len­ty­no­se, ne­sau­go­ja­mas po stik­lu. Pa­si­puoš­ti ga­li­ma ir gin­ta­ri­niu, odi­niu bei me­di­niu. Ko­kia pa­sta­ro­jo at­si­ra­di­mo is­to­ri­ja? "Me­di­nis kak­la­raiš­tis pa­ga­min­tas ir do­va­no­tas žen­to Pa­uliaus. Šis ak­se­sua­ras ne šiaip iš­drož­tas iš vie­no ga­ba­lo, bet da­lys su­jung­tos taip, kad ga­li lanks­ty­tis. Pa­si­ri­šu, kai ei­nu į tau­to­dai­li­nin­kų mu­ges ir pa­na­šius ren­gi­nius, - pa­sa­ko­jo J.Šal­kaus­kas. - Dar vie­nas la­bai įdo­mus kak­la­raiš­tis at­vež­tas iš Mon­go­li­jos. Jis nu­megz­tas iš avių vil­nos, o ma­ža­me mai­še­ly­je net pri­dė­ta at­sar­gi­nių siū­lų, jei pra­ir­tų ir rei­kė­tų tai­sy­ti." Šį ak­se­sua­rą ga­li­ma va­din­ti žie­mi­niu, nes tin­ka ry­šė­ti šal­tuo­ju se­zo­nu.

J.Šal­kaus­kas sa­kė, kad jei kar­tais bi­čiu­liai at­ve­ža eg­zemp­lio­rių, ku­ris jau yra ko­lek­ci­jo­je, ga­li­ma jį iš­keis­ti su ki­tais ren­kan­čiai­siais kak­la­raiš­čius. O kad gau­tų tie­siog ne­įdo­mų, ti­piš­ką, taip nė­ra bu­vę. Vi­si, no­rin­tys pa­do­va­no­ti kak­la­raiš­čių, ži­no, ko­kie tik­tų ir pa­tik­tų. J.Šal­kaus­kas ko­lek­cio­nuo­ja ir kak­la­juos­tes. Ta­čiau var­li­kių ne­ren­ka. Ko­dėl? "Tai Juo­zo Ole­ko pre­ro­ga­ty­va", - su šyp­se­na pa­sa­kė J.Šal­kaus­kas. Ta­čiau pa­ti­ki­no, kad var­li­kių tu­ri ir tin­ka­mo­mis pro­go­mis jas pa­si­ri­ša.

 

Per par­odos ati­da­ry­mą - spe­cia­li puošmena

 

 

Gar­sio­ji kak­la­raiš­čių ko­lek­ci­ja tik šiais me­tais eks­po­nuo­ta pir­mą kar­tą. Par­oda vy­ko nuo ge­gu­žės vi­du­rio iki bir­že­lio pa­bai­gos Ro­kiš­kio kraš­to mu­zie­ju­je. Ta­da eks­po­na­tai bu­vo lai­ko­mi po stik­lu, nes to­kia bu­vo ko­lek­ci­nin­ko są­ly­ga. "Tai bu­vo pir­mo­ji ma­no gy­ve­ni­me kak­la­raiš­čių par­oda", - sa­kė daug fo­tog­ra­fi­jos par­odų su­ren­gęs J.Šal­kaus­kas. Tarp 115 įvai­rių te­mų eks­po­na­tų bu­vo ir su mu­zi­ka su­si­ju­sių. Pa­vyz­džiui, kak­la­raiš­tis, iš­ra­šy­tas na­to­mis. Ap­žiū­rė­da­mas par­odą prie šio pri­ėjo ope­ros so­lis­tas Vir­gi­li­jus No­rei­ka ir pa­gal na­tas pra­dė­jo dai­nuo­ti. "Ne­ti­kė­jau, bet tei­sin­gai par­ašy­ta", - nu­ste­bęs pa­sa­kė jis.

Prieš tre­je­tą me­tų J.Šal­kaus­kas bu­vo su­ren­gęs ne­di­de­lę eks­po­zi­ci­ją į šven­tę su­si­rin­ku­siems bi­čiu­liams. Ga­li­ma sa­ky­ti, tai bu­vo pen­kias va­lan­das tru­ku­si par­odos re­pe­ti­ci­ja. Per ją ko­lek­ci­nin­kas at­li­ko lyg ty­ri­mą - ste­bė­jo, ku­riais kak­la­raiš­čiais sve­čiai la­biau­siai do­mi­si. Šios ži­nios pra­ver­tė jau ren­gian­tis ti­kroms par­odoms.

Šiuos me­tus ga­li­ma va­din­ti eks­po­zi­ci­niais. Mat va­kar Laz­di­jų kraš­to mu­zie­ju­je ati­da­ry­ta J.Šal­kaus­ko ko­lek­ci­nių kak­la­raiš­čių par­oda. Vėl bu­vo iš­kel­ta są­ly­ga juos eks­po­nuo­ti taip, kad ne­bū­tų nu­čiu­pi­nė­ti ar­ba kas nors, už­si­ri­šęs eks­po­na­tą, ne­išei­tų pro du­ris. Šio­je an­tro­je par­odo­je ga­li­ma pa­ma­ty­ti šim­tą įdo­mių vy­riš­kų puo­šme­nų. Pats J.Šal­kaus­kas bu­vo pa­si­ri­šęs to­kiai pro­gai tin­ka­mą "kak­la­raiš­čių kak­la­raiš­tį", ku­rio au­di­nys jais ir de­ko­ruo­tas.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-06 10:03
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

Antanas

2013-11-01 17:41

Girdėjau, kad į gerą kakalaraištį galima visa puse litro supilti. Tokia meniška guminė grielkutė po kaklų sau kabo...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Henrikas

2013-10-17 09:42

Puikus užsiėmimas. Sakoma, kad kaklaraištis net kojas šildo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Megėjas

2013-10-07 23:15

Silkė sausa neplaukioja. Ar supratote?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

J.G.

2013-10-07 19:58

Jaunystėje kaklariaščius mes silkėmis vadinome. Jis galėtų atidaryti silkių parduotuvę.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

2013-10-07 10:51

Juozai, tikrai siūlyk savo kolekciją i rekordų knygą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media