2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistas irgi žmogus

*print*

Archyvas :: Vladas Leipus: „Universitete buvome trečioji žurnalistų laida“

2021-01-07
 
Su proanūke Tile. Šalia žmona Elena Vanda ir anūkė Salomėja

Su proanūke Tile. Šalia žmona Elena Vanda ir anūkė Salomėja

Vladas Leipus

 

Į duris jau beldžiasi naujieji. Rytoj prasidės 2021 metai. Tai ir mano 89-ieji. „Ilgai gyveni, seni" - pasakys tūlas praeivis. Gal jis ir teisus. Bet man taip neatrodo. Dar norisi dalyvauti ir pamatyti žmonijos nelaimės - pandemijos - sutramdymą, vėl atsigavusį pilnavertį gyvenimą. 
Dažnai vartau ir skaitinėju Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos knygą „Senjorai" (2009), kurią sudarė ir išleido kolega Jonas Vėlyvis. Įsiminė žurnalisto, televizijos kino režisieriaus Vidmanto Puplauskio žodžiai: „Gimiau, kaip ir priklauso žemaičiui, Žemaitijoje". O aš - Aukštaitijoje, Utenos rajono Mockėnų kaime. Tėvai - vidutiniokai, tada išgyveno sunkų persikėlimo į vienkiemius laikotarpį. Kai pradėjau lankyti Utenos „Aušros" pradinę mokyklą, pirmą kartą išgirdau radijo balsą. Tai buvo 1939 metų ruduo. Visi mokiniai ir mokytojai klausėmės pranešimo apie Vilniaus grąžinimą Lietuvai. Gal tai buvo savotiška pranašystė, jog daugel metų teks dirbti radijuje ir televizijoje. Kai 1951 m. baigiau Utenos vidurinę mokyklą, nebuvo sunku pasirinkti, ką studijuoti. Jau bendradarbiavau su Utenos rajono laikraščiu. 
Universitete buvome trečioji žurnalistų laida. Baigus studijas, mane paskyrė dirbti į gimtąją Uteną. Keletą metų buvau rajono laikraščio redaktoriaus pavaduotoju. Kartu dirbo ir kurso absolventė Stefa Pupelytė. Vėliau išplaukiau į platesnius vandenis. Buvo numatyta mane siųsti į Raseinius dirbti laikraščio redaktoriumi, tačiau po pokalbio partijos CK pasiūlė likti Vilniuje. Taip tapau instruktoriumi spaudos reikalams. Po trejų metų aš jau Lietuvos TV ir radijo darbuotojas. 
Laimingi esame gyvendami didžiųjų atradimų epochoje, elektronikos ir kibernetikos klestėjimo amžiuje. Pamenu, kiek buvo džiaugsmo ir vilčių atsiradus spalvotajai televizijai, o vėliau rūpesčių kuriantis spalvoto kino menui. Televizijoje ir radijuje taip pat buvo sutikti Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio gimimas, šalies nepriklausomybės atkūrimas. Komitete veikė stipri Sąjūdžio grupė. Teko būti persitvarkymo grupės tarybos nariu. 
Labai smagu bendrauti su gimtojo Mockėnų kaimo žmonėmis, dalyvauti jų šventėse, sambūriuose. Prieš keletą metų su grupe kaimo aktyvistų išleidome knygą „Mockėnai. Kaimo žmonių gyvenimas ir likimai". Taip pat pavyko parašyti ir išleisti knygutę iš tėviškėnų gyvenimo „Mano širdies žmonės". Kai Vilniuje įsikūrė tėviškėnų klubas „Indraja", stengiausi būti aktyviu dalyviu. Čia gimė vyrų ansamblis „Smetonos laikų berniokai", kuriam vadovavo profesorius Algirdas Vyžintas. Minint ansamblio veiklos dešimtmetį, išleidau knygutę „Gyvenimas su daina". Nelikau skolingas ir vyrų chorui „Sakalas", kuriame dainuoju nuo choro įkūrimo, 1968-ųjų metų. Knygoje „Dainuoja Sakalas" bandžiau atskleisti dainuojančio žmogaus sielos gelmes, pasidžiaugti choro gyvenimu. Savo prisiminimais pasidalinau ir apie išėjusius man mylimus žmones. Tai sodo kaimynas, poetas Marcelijus Martinaitis ir mokytojas Rapolas Šaltenis. Prisiminimai sugulė knygose „Marcelijus. Atsiminimai apie Marcelijų Martinaitį" ir „Plačiašakis ąžuolas, atsiminimai apie Rapolą Šaltenį". 
Baigdamas šį savo rašinį, noriu pasidžiaugti žurnalistų senjorų klubo veikla. Palaiminti tegu būna klubo įkūrėjai! Jų dėka mes šiandien vėl atrandame save, jaučiamės pilnaverčiais. Čia susitinkame su žymiais žmonėmis, švenčiame jubiliejus, čia verda diskusijos apie šių dienų žurnalistiką. Čia pajunti, jog verta gyventi ir dirbti.
Lai skamba amžina gyvenimo daina!

 

2020 m. gruodžio 31 d.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-02-22 11:05
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Juozas

2021-01-17 13:33

Taip, Senjorų klubas - puiki vieta.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media