2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistikos istorija

*print*

Archyvas :: Lietuviškoji leidyba Vakarų Europoje 1944–1952

2017-08-08
 
 

Žurnalistus ir visus, besidominčius Lietuvos ir lietuvių diasporos pasaulyje istorija, kviečiame apsilankyti unikalioje parodoje "Lietuviškoji leidyba Vakarų Europoje 1944-1952", kuri veikia Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Atrijus, III a., ant laiptų prieš pagrindinį įėjimą).

Baigiantis Antrajam pasauliniam karui, milijonai civilių gyventojų buvo priversti palikti savo gimtąsias šalis. Pasak mokslininkų, Vakarų Europoje šią masinę tremtį simbolizavo 260 DP (angl. Displaced Persons, liet. - perkeltieji asmenys) stovyklų. Kilnojamojoje parodoje atspindėta Vakarų Europos karo pabėgėlių stovyklose atsidūrusių lietuvių leidybinė veikla ir ryžtas kurti sudėtingomis sąlygomis.

Trečius metus ši paroda keliauja po Europą. Su ja susipažino Lietuvos, Italijos, Šveicarijos, Prancūzijos, Norvegijos publika, o dabar ji bus rodoma Nacionalinėje bibliotekoje. Parodos turinys pristatomas lietuvių, anglų ir vokiečių kalbomis. Plati spaudinių leidybos geografija apima beveik visų didžiųjų DP stovyklų lietuvių telkinius. Eksponatai supažindina ne tik su Vokietijoje leistais leidiniais, bet ir su lietuvių leidybine veikla Austrijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Danijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Belgijoje, Italijoje, Šveicarijoje.

Paroda parengta lietuvių DP stovyklų 1945-1952 m. spaudos rinkinio, saugomo Nacionalinėje bibliotekoje, pagrindu. Šis rinkinys yra pilniausias, išsamiai atspindintis pokarinio laikotarpio lietuviškąją perkeltųjų asmenų leidybą. 2011 metais rinkinys pripažintas nacionalinės reikšmės dokumentinio paveldo objektu ir įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis" Lietuvos nacionalinį registrą.

Kolegos, skirkite laiko sudėtingo istorinio laikotarpio analizei ir pažinčiai su DP kartos leidybine veikla egzilyje.

 

Daugiau informacijos: 

Renata Surovec
Komunikacijos ir rinkodaros departamento
Ryšių su visuomene skyriaus vadovė
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Gedimino pr. 51, 01504, Vilnius, Lietuva
Tel.
+370 5 239 8517 | Mob. +370 608 14957
El. p. 
renata.surovec@lnb.lt
www.lnb.lt 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-08-08 15:55
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Aldona

2017-08-15 09:41

O kas surinks dabar lietuvių leidžiamą užsieniuose spaudą?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media