2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Jolanta Mažylė: žurnalistams apie žurnalistiką ir žurnalistus

2017-03-02
 
Jolanta Mažylė

Jolanta Mažylė

 

Raimondas POLIS,

Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narys,

LŽS Vilniaus skyriaus pirmininko pavaduotojas

 

Žurnalistė, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos instituto ir MRU Verslo ir medijų mokyklos (fakulteto) doc. dr. Jolanta Mažylė sudarė ir parengė spaudai knygą „Žiniasklaidos atskaitingumas ir žurnalisto atsakomybė",  skirtą valstybės veikėjo, publicisto ir redaktoriaus dr. Leono BISTRO atminimui.

Reikšminga tai, kad knyga, kurios skaitytojų ratas, regis, labai platus - nuo studentijos, komunikacijos ir politologijos mokslo atstovų, žurnalistų iki paprastų visuomenės narių, besidominčių valstybės istorija, taip pat tų, kuriems rūpi mūsų dienų reikalai. O ypač - paritetiniais pagrindais grįsto dialogo ir kultūringo kalbėjimosi viešojoje erdvėje būtinybė. Visa tai galima rasti šioje knygoje, kurios sudarytoja, bendraautorė ir mokslinė redaktorė yra dr. J. Mažylė.

Praėjusių metų rudenį išleista knygą „Žiniasklaidos atskaitingumas ir žurnalisto atsakomybė" sudaro keli skyriai. Pirmoji monografijos dalis skirta mokslo problemoms. Monografijos „Žiniasklaidos atskaitingumas ir žurnalisto atsakomybė" temos aktualumą išryškina tai, kad medijų ir ypač žurnalistų atsakomybės bei žiniasklaidos atskaitingumo visuomenei klausimai šių dienų Lietuvoje tampa svarbiu viešų diskusijų objektu.

LŽS Vilniaus skyriaus narė, žurnalistė ir rašytoja Aurelija Arlauskienė sakė, kad visuomenė, mokslo tyrėjai bei viešieji asmenys vis daugiau kalba apie viešosios erdvės deformavimo problemas, apie pilietinio atsakingumo stoką žurnalistikoje. Ir tai natūralu, kad visos šios aplinkybės akivaizdžiai lemia pasitikėjimo tarp visuomenės ir žiniasklaidos mažėjimą. „Šitos idėjos, įkūnytos monografijoje, apskritai yra kolegės Jolantos žurnalistinių tyrinėjimų ir jos įvairiapusės veiklos credo", - teigė A. Arlauskienė.

Jolanta Mažylė yra ne tik šios monografijos sudarytoja ir mokslinė redaktorė, bet ji šiai monografijai parengė ir didžiąją dalį tekstų. LŽS Vilniaus skyriaus narė, žurnalistė ir rašytoja Aurelija Arlauskienė, vertindama šią knygą, atkreipia dėmesį į tai, kad knygoje publikuojama J. Mažylės mokslinė studija „Lietuvos regionų žiniasklaidos ir žurnalistikos charakteristikos bruožai" yra įdomi ir aktuali ne vien akademinei bendruomenei. Šioje studijoje, pasak A. Arlauskienės,  išsamiai analizuojama mūsų šalies regionų žiniasklaida, pateikiama išsami analizė sociologinių tyrimų, atliktų autorės keliaujant po Lietuvos miestų ir rajonų redakcijas. Tyrimo metu J. Mažylė tiesioginių interviu būdu apklausė 200 regionuose leidžiamų laikraščių, regioninių televizijos ir radijo redakcijų darbuotojų. Kaip teigia tyrimo autorė, anketos principinės nuostatos atitinka garsaus mokslininko C. J. Bertrando pasiūlyto atsakingos žiniasklaidos sistemos modelio orientyrus. Svarbiausi klausimyno skyriai yra sąžininga konkurencija, redakcijų nepriklausomumas, teisės klausimai, savireguliavimo (savitvarkos) ir profesinės etikos klausimai, žurnalisto ir žiniasklaidos priemonės santykis.

Monografijos sudarytojos valia antroji knygos dalis skiriama garsaus Lietuvos publicisto ir redaktoriaus  dr. Leono Bistro publicistikai, fotodokumentikai ir bibliografijai. Šioje dalyje pateikiami L. Bistro publicistiniai tekstai, kuriuos iš tarpukario spaudos surinko ir parengė publikuoti doc. J. Mažylė. Kaip įvestis skaityti šiuos tekstus XXI amžiaus žmonėms knygoje yra J. Mažylės parašytas straipsnis „Leono Bistro žurnalistinė veikla".

Man regis, kad labai svarbu, jog ši knyga yra ne šiaip sau tik užrašu skirta Leonui Bistrui, bet dalis knygos iš tikrųjų yra skirta šiam valstybės didžiavyriui, jo biografijai, žurnalistinei veiklai, jo paties publikacijoms ir bibliografijai. Pati knygos sudarytoja ir mokslinė redaktorė doc. J. Mažylė knygos pristatymuose visuomenei, o jie vyko M. Riomerio universitete, Europos Informacijos biure prie Seimo, LŽS Vilniaus skyriuje, visąlaik akcentuodavo, kad būtent šią knygos dalį ir laiko svarbiausiąja, nes taip, jos manymu, mūsų prisimintas dr. L. Bistras, taip jis priartintas prie šių dienų žmogaus.

Poetas ir publicistas Alfas Pakėnas, Maironio lietuvių literatūros muziejaus Juozo Tumo-Vaižganto memorialinio buto-muziejaus vedėjas apie šią knygą ir kolegės J. Mažylės atliktą darbą atsiliepia taip: „Mane, kaip Juozo Tumo-Vaižganto kūrybos gerbėją ir tyrinėtoją, ypač sudomino dr. J.Mažylės parengti publicistiniai tekstai Leono Bistro (1890-1971) iš tarpukario spaudos. Prie jų pridėtas dar ir žurnalistės straipsnis apie L. Bistro žurnalistinę kūrybą. Kadangi J. Tumo-Vaižganto ir L. Bistro gyvenimo ir veiklos, minties kūrybos keliai yra susibėgę daugybę kartų, malonu buvo plačiau susipažinti su gana užmirštos Lietuvos asmenybės veikla. Žavu, kad dr. Jolantai Mažylei sekasi sujungti lietuviškos žurnalistikos tradicijas ir jas aktualizuoti, surasti paralelių su šių dienų tikrąja žurnalistine kūryba, kuri smarkiai nyksta".

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas Vladas Braziūnas sako, kad Jolantą Mažylę pažįsta nuo ano amžiaus aštuntojo dešimtmečio, kai ji dar buvo Vilniaus universiteto žurnalistikos studentė Jolanta Varapnickaitė. V. Braziūno žodžiais, kur tik Jolanta  pasisukdavo (ar, tarkim, Vilniaus universiteto kraštotyrininkų Ramuvoje, ar fakulteto renginiuose), jos nepastebėti buvo neįmanoma: pilna sumanymų ir įkarščio juos įgyvendinti, nors tuo laiku - sovietmečiu - tai atrodydavo ne tik drąsu, bet ir kiek donkichotiška, pagaliau kartais ir pavojinga.

„Galima tik džiaugtis, kad šis vidinio įkarščio kurstomas visuomeninis veiklumas su metais niekur nedingo. Dabar Jolanta Mažylė - socialinių mokslų daktarė, dviejų universitetų docentė. Jos mokslinių interesų centre atsidūrusi žurnalistikos teorija ir praktika, nagrinėjama įvairiopais socialiniais bei teisiniais aspektais, niekaip juk neatsiejama nuo platesnio istorinio ir dabarties konteksto, nuo visuomenės ir valstybės, nuo pilietinės visuomenės ir parlamentarizmo idėjų, o ir jų funkcionavimo realybėj sandermės ar nedermės. Tad natūralus mokslininkės noras yra ir ką mums reikšminga iš praeities priminti, parodyti, aktualiai iškelti", -  apie žurnalistės J. Mažylę įvairialypę veiklą atsiliepia  Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas ir spaudos darbininkas  Vladas Braziūnas.

                                               

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-03-02 13:25
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Vytautas

2017-03-03 15:08

Sveikinu, Jolanta, su nauja knyga. Jūs šaunuolė!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aldona Ž.

2017-03-02 22:29

Šaunuolė Jolanta, kad parengė ne tik moksliniu, bet ir meniniu-estetiniu požiūriu įdomią` ir vertingą knygą. Ja pasinaudos kelios kartos žurnalistų ir smalsių skaitytojų, kuriems svarbi Lietuvos kūrimosi pradžia ir kuriems rūpi kokia yra ir turi būti mūsų žurnalistika. Tai kapitalus sukauptomis žiniomis, jų sklaida ir perduodama patirtimi veikalas. Sėkmės , Jolanta, iš visos širdies linkiu ateityje gilinti tą vagą, kurią pradėjai pasitelkdama iškilius kolegas ir išryškindama XX. a. pirmosios pusės Lietuvos Seimo pirmininko L. Bistro asmenybę ir jo nuveiktus darbus. Anos Lietuvos žurnalizmo asmenybių būta įdomių ir palikusių gilius pėdsakus mūsų profesijoje.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media