2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Algirdas Kavaliauskas: publicisto pareiga išlikti savimi

2020-10-28
 
Loreta Nikolenkienė,
Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

 

Mūsų kolegos LŽS nario, rašytojo, istoriko doc. dr. Algirdo Kavaliausko šį rudenį išleistoje knygoje „Išlikti savimi" skelbiama jo pastarųjų metų publicistika, Knygą papildo ir pateikta bibliografija. 
Naujojoje knygoje nagrinėjamos kai kurios šalies, Rytų Lietuvos ir ypač Visagino miesto gyvenimo aktualijos bei problemos. Kai kurie rašiniai buvo išspausdinti „Lietuvos aide" arba LŽS internetinėje svetainėje www.lzs.lt. 
Autorius daug dėmesio skiriama Visagino totorių, lenkų, rusų tautinėms bendrijoms, nes, pasak A. Kavaliausko, „saulė visiems viena". Jaunesnių Visagino gyventojų požiūris į Lietuvą, į lietuvių kultūrą ir kalbą jau kitoks, jie supranta, jog privalo įsijungti į visuomenės gyvenimą, tapti kuriančia, o ne vien vartojančia jos dalele. 
Apie knygos autoriaus požiūrį į bendraminčius, kolegas ir jiems dovanojamą nuolatinį dėmesį pasako knygoje sudėtos draugų ir pažįstamų padėkos, atsiliepimai apie perskaitytas dr. A. Kavaliausko anksčiau išleistas knygas. LKRS pirmininkas Kostas Fedaravičius, LKRS ir valdybos narė Birutė Silevičienė, Visagino ir Vilniaus kultūros veikėjai už šviesos ir tiesos skleidimą apie autorių atsiliepia su didžiule pagarba, žavisi jo darbštumu ir tautine dvasia.
„Gyvenimas laisvoje šalyje leidžia išlikti savimi, suprasti integraciją, būtiną visaginiečiams, įgyvendinant savo kaip valstybės gyventojų teises ir tarybmečiu skatinamos ir plitusios asimiliacijos, reiškiančios tautinio identiteto praradimą. Laisva individo saviraiška stiprina tai, kas mus vienija. Esame turtingi savimi, patirtimi, laisva šalimi. Išlikdami tais, kas esame, suprantame: mes visi esame čia. Kai kurių šaknys toli. Mūsų šaknys čia - istorijos glūdumoje. Praeities žinojimas ir jos supratimas, o ne nutylėjimas, - garantas visaverčiam gyvenimui, kūrybingai dabarčiai ir ateičiai", - rašoma knygos epiloge.
Knygos autorius aktyviai bendradarbiauja periodinėje spaudoje: "Lietuvos aide", "Savivaldybių žiniose", Visagino laikraštyje "Sugardas" ir kitoje. spaudoje.  
Dr. A. Kavaliauskas yra ne tik LŽS, bet ir Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narys, nusipelnęs Lietuvos kaimo rašytojas. 2006 m. tapo S. Rapalionio premijos laureatu.
 
Ištrauka iš spaudai ruošiamos „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijos":
Kavaliauskas Algirdas *1941 10 24, Rokiškis, žurnalistas, istorikas, publicistas, kraštotyrininkas, poetas, rašytojas. 1960 baigė Vilniaus 9 darbo jaunimo vidurinę m-lą, 1969 - VU (istoriją). Humanitarinių mokslų daktaras (1993). 1996 laikr. Laisvoji Lietuva (Čikaga, JAV) redaktoriaus pavad., radijo valandėlėsMargutis lietuviams dalyvis (Čikaga, JAV). Dėstė aukštosiose mokyklose, dirbo Visagino savivaldybėje, mokytojavo. Aktyviai bendradarbiavo Visagino laikr.Sugarde, Lietuvos aide, kt. spaudoje. LKRS narys nuo 2013 m., nusipelnęs Lietuvos kaimo rašytojas (2018). LŽS narys nuo 2017. Išleido kraštotyros, publicistikos ir grožinės lit-ros kn. "Lietuvių išeivija gyvenamųjų kraštų nacijų konsolidacijos procese" (1989), "Visaginas" (lietuvių, anglų, rusų k.,1999), "Jaunojo visaginiečio portretas" (2000), "Visagino bibliografija" (2001), "Visaginas: istorijos fragmentai" (lietuvių. rusų k., 2003), "Jūsų laukia Visaginas" (lietuvių, anglų, rusų k. 2005), "Euroregionui „Ežerų kraštas" - 10" (latvių, anglų ir rusų k., 2007), "Žemės druskos skonis" (2007), "Po išskleistais gervės sparnais" (2009), "Visagino savivalda" (2011), "Vertybės, įprasminančios gyvenimą" (2013), "Besikeičiantis pasaulis" (2016), "Atskirai ir kartu", "Atspindžiai" (abi 2018), "Paliekantys pėdsaką", "Jaunystės ypatumai" (abi 2019) "Išlikti savimi" (2020). Stanislovo Rapalionio premija (2007). Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalisTarnaukime Lietuvai (2015). Pav.

L.: Visagino metraštininkas - humanitarinių mokslų daktaras Algirdas Kavaliauskas. Bibliografijos rodyklė, Visaginas, 2015.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-11-12 11:43
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media