2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Sugrįžus iš Minsko knygų mugės: versta iš lietuvių kalbos

2020-02-10
 
Kolega Jeronimas Laucius Minsko knygų mugėje

Kolega Jeronimas Laucius Minsko knygų mugėje

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šįmet buvau pakviestas dalyvauti Tarptautinėje Minsko knygų mugėje. Tas dalyvavimas ypač prasmingas tiems rašytojams, kurie rašo savos šalies - kaip aš lietuvių - kalba, kuria skaito tik savi tautiečiai. Tuo pačiu jie tampa nelygiaverčiai su didžiųjų šalių rašytojais, tokių kaip anglų, vokiečių ar rusų kūrėjais, kuriuos skaito ne tik jų šalių didžiulė auditorija, bet tas kalbas moka ir daugelis mažesnių valstybių skaitytojų. 
Baltarusijoje mano knygos leidžiamos baltarusių ir rusų kalbomis, o iš pastarosios - į kitas kalbas. Tokiu būdu jos yra išverstos į serbų, tadžikų kalbas. Šiuo metu viena knyga „Robotų maištas" yra ruošiama spaudai Ukrainoje, vertėjas Glebas Kudriašovas į mugę buvo atvežęs knygos iliustracijas.
Ši Minsko knygų mugė man buvo ypač sėkminga ir kūrybinga. Joje buvo pristatyta ir labai gerai sutikta nauja mano knyga „Blagaslavi sebia" (Palaimink save). Ji versta iš lietuvių kalba dviejų neseniai išėjusių knygų „Vaistažodžiai" ir „Gyvenimo vaistažodžiai", vertė Jelena Malinovskaja, redagavo ir leidyba rūpinosi Larisa Kučerova. Leidykla „Adukacja į vychovanja" šią knygą ne tik išleido, iliustravo, bet pasistengė, kad skaitytojai ją galėtų ir išgirsti. Baltarusijos nusipelnęs meno veikėjas, aktorius Valerijus Anisenka ir jauna aktorė ją Olga Zdiarskaja ją įgarsino. Dalis novelių išversta ir į baltarusių kalbą. Novelės bus spausdinamos periodiniuose žurnaluose.
Knygų mugėje dalyvavo kūrėjai iš trisdešimties šalių. Su daugeliu rašytojų esu jau seniai pažįstamas, su kai kuriais susipažinome pirmą kartą. Nuolat bendrauju su Kazachstano, Serbijos, Rusijos, Ukrainos rašytojais bei leidėjais. Šįmet užsimezgė draugystė su Azerbaidžano, Lenkijos kūrėjais. Neabejoju, kad bent dviejose šalyse „Blagaslavi sebia" (Palaimink save) bus išleisti dar šiais metais. Visada, skaitydamas „Versta iš lietuvių kalbos", jaučiu pasididžiavimą.
Diskusijose kalbėję rašytojai apgailestavo, kad ir toliau mažėja skaitytojų, kad labiausiai „nukenčia" kūrybiškumą, dvasingumą, žmogiškąsias vertybes propaguojantys rašytojai. Būtent tik tokios knygos ir teikia skaitytojams dvasinės stiprybės, energijos, tikėjimo savimi. Viso to, nemažiau kaip duonos, ir reikia nugalint plintančias, lyg virusas, depresines nuotaikas, kovojant neišvengiamoje rinkos ekonomikos primestoje konkurencinėje kovoje. Deja, daugelis net nepajuto, kad palengva, bet išradingai buvo išvesti iš aktyvaus, kūrybiško gyvenimo kelio. 
Šiais metais mūsų leidykla „Trys žvaigždutės" nuo vasario 20 d. dalyvaus ir Vilniaus knygų mugėje.
Jei būsite sveiki kūrybiškai, jei praeisite pro stendus su knygomis apie vampyrus, paralelinius pasaulius, apokalipses, mistiką, tai 3-ioje salėje susitikime prie mūsų Leidyklos stendo. Juk negali būti, kad visi norėtų išsikraustyti į kitus pasaulius, kažkas dar bent dešimt metų turėtų likti „ant žemės", laukti pavasario, o ne vampyrų ar pasaulio pabaigos. 
Pasikalbėję, pamatę kitų autorių pas mus išleistas knygas galbūt panorėsite ir patys išleisti savo atsiminimus. Mes su malonumu jums padėsime.
Mūsų „Vaistažodžiai" , antideprėsinės knygos, parašytos kartu su žinomu gydytoju psichoterapeutu Aleksandru Alekseičiku skirtos visiems, ieškantiems dvasinės stiprybės, gyvenimo energijos. Jos kartais atstoja ir ne vieną vaistų tabletę.
Iki susitikimų.
Jeronimas Laucius,
rašytojas, lektorius, leidyklos „Trys žvaigždutės" (www.tryszvaigzdutes.lt) vadovas
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-05 12:44
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Linda Mark

2020-03-02 13:59

Sveiki, mano brangūs žmonės, aš esu Linda McDonald, šiuo metu gyvenanti Austine Teksase, JAV. Šiuo metu esu našlė su trimis vaikais ir 2018 m. Balandžio mėn. Buvau pakliuvusi į finansinę padėtį ir man reikėjo refinansuoti ir sumokėti sąskaitas. Bandžiau ieškoti paskolų iš įvairių privačių ir verslo paskolų firmų, bet niekada nesėkmingai. Dauguma bankų atmetė mano kreditą, nesiskundė tomis paskolų įmonėmis, kurios jas vadina savų pinigų skolintoju, nes jos visos yra apgaulės, visos jos nori pinigų, ir jūs iš jų dar negirdite, jie du kartus man tai padarė prieš susitikdami su ponu Davidu Wilsonu. Pats įdomiausias dalykas yra tas, kad mano paskola man buvo pervesta per 74 valandas, todėl patarsiu kreiptis į p. Davidą, jei jus domina paskolos gavimas ir esate tikri, kad galėsite jį laiku grąžinti, galite susisiekti su juo el. paštu ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Nėra kredito patikrinimo, nėra jokio kredito davėjo, turintį tik 2% palūkanų normą ir geresnius grąžinimo planus bei gra

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Konstantinas

2020-02-18 16:34

O kokdėl Lietuvos knygų leidyklos nedalyvauja Minsko knygų mugėje?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media