2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: S.Jokužio fotografijose – savitas žvilgsnis į moterį

2010-01-14
 
Sauliaus Jokužio fotografija

Sauliaus Jokužio fotografija

Goda Giedraitytė,

menotyrininkė

 

Sausio 8 d. Vilniuje, Prospekto galerijoje atidaryta buvusio fotokorespondento, o dabar žinomo leidėjo Sauliaus Jokužio fotografijos paroda „Era-S“.

 

Saulius Jokužys gimė 1953 m.  Gargžduose, Klaipėdos rajone. Dar vaikystėje susidomėjęs fotografija, savo pomėgį vaizdo fiksavimo ir interpretacijos menui puoselėja iki šiol. Su fotografija susijusi ir profesinė patirtis: yra dirbęs fotografu gamykloje „Progresas“.

 

15 metų dirbo savaitraštyje „Lietuvos žvejys“ bei dienraščio „Klaipėda“ fotokorespondentu. 1990 metais pradėjo leidybinę veiklą ir po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje įkūrė pirmąją  privačią leidyklą-spaustuvę. Šiuo metu tai viena didžiausių spaustuvių Klaipėdos krašte. Be kita ko, čia kasmet leidžiami ir fotografijų albumai, pristatoma fotomeno sklaida. Tarp svarbiausių leidinių: V. Karaciejaus fotografijų albumas „Buvimo ženklai“, J. Danausko „Žemaitijos peizažai“, V. Strauko „Neringa“, A. Ostašenkovo „Kitas krantas“, Jono Strazdausko „Miestas upės vingyje“, Vytauto Butkaus fotoalbumas, Mečislovo Šilinsko „Telšiai – Žemaitijos sostinė“ ir t.t.

 

Saulius Jokužys Klaipėdos krašte yra gerai žinomas kaip visuomeniškas žmogus, daugelio kultūros renginių mecenatas („Klaipėdos džiazo festivalio“, „Jūros šventės“ ir t.t.).  Jis –  „Rotary“ klubo „Klaipėda“ narys, Lietuvos „Rotary“ komiteto narys, Lietuvos spaustuvininkų asociacijos valdybos pirmininkas, Klaipėdos pramonės ir amatų rūmų valdybos narys, Lietuvos fotomeno sąjungos valdybos narys. Nepaisant intensyvios veiklos versle ir visuomeniniame gyvenime, randa laiko ir kūrybai.

 

Nuo pat Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus įkūrimo 1976 m. S. Jokužys yra jos narys, aktyviai dalyvavęs įvairiose skyriaus organizuotose parodose, pleneruose, seminaruose. Surengė 20 personalinių parodų, jis – ir daugelio tarptautinių parodų dalyvis.

 

Anot paties fotomenininko, didelį įspūdį jam yra padarę Lietuvos fotografijos grandai: A. Sutkus, V. Straukas, V. Butyrinas, R. Rakauskas, A. Macijauskas ir kt. Ir pats Saulius ilgai ieškojo savo kūrybinio pašaukimo: išbandė skirtingus fotografijos žanrus, raiškos galimybes ir priemones (nuo portreto, fotoreportažų spaudai iki socialinio buitinio žanro), sukūrė fotografijų ciklus „Rondo“ (1978 m.), „Kelias“ (1986–1999 m.).

 

Tačiau didžiausią įtaką kūrybai padarė R. Dichavičiaus fotografijos – aktai. Būtent šie darbai autorių paskatino imtis neišsemiamos moters kūno ir savasties tematikos, kurią jau beveik tris  dešimtmečius (nuo 1978 m.) jis plėtoja cikle „Nepažintas moters pasaulis“.

 

Sauliaus Jokužio parodoje „Era-S“ – plačiabriaunė įvairovė: nuo lietuviško akto tradicijos – moters kūno ir gamtos sintezės – iki figūros interpretacijų eksperimentinėje erdvėje. Vienas ryškiausių savito žvilgsnio į moterį sprendimų regimas naujausiuose autoriaus darbuose. Netipiškas aktams mastelis, išaugantis iki plakatinio formato, transformuoja atskiras moters kūno dalis, detales į estetiškai abstrahuotas ir aiškias formas, savotišką geometrinių elementų žaidimą, kur dėmesys koncentruojamas į kūno paviršiaus virpesį, metamorfišką plastiką, plokštumos ir linijos sąlytį. Papildomos detalės, naratyviniai pasakojimai tampa tiesiog nereikalingi. Jis niekam nepriešpastatomas, su niekuo nelyginamas, neišryškinamas per sąveiką su aplinka. Švari ir aiški kompozicija, netikėti rakursai, stipri šviesos srauto sklaida – visa tai išryškina paties kūno grožį ir moters nepažinumą...

 

Paroda veiks iki sausio  23 d.  Esate laukiami Prospekto galerijoje (Gedimino pr.43, Vilnius), beje, parodą galima pažiūrėti nemokamai. Galerija dirba kasdien, išskyrus sekmadienį ir pirmadienį, nuo 11 val. iki 18 val., šeštadieniais – nuo 11 val. iki 16 val.

Maloniai kviečiame apsilankyti! 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-02-05 17:44
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media