2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Paroda „Sutikti. NYLA portretai“ „

2019-01-11
 
„Žurnalistika, kaip reta kita profesija, leidžia sutikti žmogų. Mikrofonas tarp dviejų pirmą kartą susitikusiųjų pakeičia erdvę. Jie pradeda kalbėtis", - teigia parodos organizatoriai „Nanook", naujos kartos lietuvišką žurnalistiką kurianti medijų profesionalų komanda. Sociopolitine situacija ir komunikacija besidominčius žmones jie kviečia atvykti į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Parodų salę.
2017-ųjų rugsėjį „Nanook" pradėjo kurti NYLA, pirmąjį profesionalų „podkastą" (tinklalaidę) Lietuvoje. Jį klausantieji gali pažinti žmones, kurių istorijos padeda užčiuopti modernią būtį. Vakariečių požiūrį į islamą keisti siekianti musulmonė, Holokaustą išgyvenusi literatūros profesorė, iš psichiatrinės ligoninės pabėgęs poetas, anoniminių alkoholikų bendruomenei priklausanti moteris, romų paauglys, savo statusą išsikovojantis šokių aikštelėje, - visi jie NYLA pašnekovai, kurių portretus parodoje bus galima pamatyti.
„Podkastas" yra garso medija. Šios kartos radijas, pabėgęs iš FM bangų į internetą. Bet „Nanook", nepriklausoma, klausytojų finansavimu per „Patreon" platformą išlaikoma žurnalistų komanda, niekada nepasakoja tik vienos raiškos istorijų. Kiekvienas NYLA pašnekovas yra įamžinamas ir fotografijoje, siekiama perteikti asmenybės išskirtinumą. Parodoje prie kiekvienos fotografijos bus ausinės, kad svečiai galėtų ne tik pamatyti, bet ir išgirsti istorijų herojus.
„Podkastas" taip pat yra labai asmeniška ir intymi medija. Siekiant sukurti artimesnį santykį su fotografijoje matomais žmonėmis, bibliotekos parodos erdvė bus užtamsinta, susipažinti su ja bus galima šviečiant tik pačioms fotografijoms ir jų herojams tyliai šnabždant ausinėse.
Nyla (tarti Náila) buvo pirmojo dokumentinio filmo „Nanook of the North" herojė. Arabiškai Nyla vardas reiškia „laimėtoją". Laiku, kai visuomenės susipriešinimas auga, o žmonės jaučiasi vienišesni nei ankstesnės kartos, gebėjimas sutikti kitą ir jį išgirsti jau yra laimėjimas.
Tad „Nanook" kolektyvas šioje parodoje noriai dalinasi dalimi susitikimų.
Parodoje eksponuojami šių „Nanook" fotografų darbai: Bertos Tilmantaitės, Artūro Morozovo, Severinos Venckutės, Karolio Pilypo Liutkevičiaus.
Interviu įrašus rengė Karolis Vyšniauskas, Berta Tilmantaitė, Artūras Morozovas, Martyna Šulskutė.
Garsą įrašinėjo Katažina Bitowt, Martynas Gailius.
Parodos atidarymas vyks sausio 15 d. 18 val. Atidaryme kalbės NYLA „podkasto" vedėjas Karolis Vyšniauskas ir fotografai Artūras Morozovas, Severina Venckutė, Karolis Pilypas Liutkevičius, nuo pat pradžių lietuviško „podkasto" idėją palaikanti Ilma Nausėdaitė, parodos rėmėjų UAB „MailerLite" rinkodaros vadovė. Paroda veiks iki kovo 15 d. Parodų salėje (III aukšte)
Organizatorius - VšĮ „Dokumedija". Rėmėjas UAB „MailerLite"
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-01-11 13:30
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media