2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Žurnalistų namuose buvo pagerbtas kolega A.V. Indriūnas, švenčiantis savo 90-metį

2015-06-15
 
Jubiliatas buvo apjuostas gražia tautine juosta su užrašu “Algimantui Valentinui Indriūnui – 90 metų”. Ją vyrams padėjo rišti ir kolegė godą Ferensienė. Stanislovo Balčiūno nuotrauka

Jubiliatas buvo apjuostas gražia tautine juosta su užrašu “Algimantui Valentinui Indriūnui – 90 metų”. Ją vyrams padėjo rišti ir kolegė godą Ferensienė. Stanislovo Balčiūno nuotrauka

 

Šį kartą LŽS Senjorų klubo nariai susirinko Žurnalistų namuose. Susirinkimą pradėjęs klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus tradiciškai pasveikino šį mėnesį gimusius kolegas. Po to buvo pereita prie svarbiausio susirinkimo akcento: kolegos        Algimanto Valentino Indriūno garbingo 90 - ties metų jubiliejaus.

Klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus ir klubo tarybos narys Vytautas Žeimantas įteikė jubiliatui LŽS pirmininko Dainiaus Radzevičiaus pasirašytą Padėkos raštą ir aukščiausią LŽS apdovanojimą - medalį „Už nuopelnus žurnalistikai".

Be to buvo perskaitytas LR Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės Padėkos raštas, kuriame ji dėkoja jubiliatui už žurnalistinės kultūros puoselėjimą, išleistas knygas ir linki sveikatos, tvirtybės bei geros kloties asmeniniame gyvenime.

Jubiliatas buvo apjuostas gražia tautine juosta su užrašu "Algimantui Valentinui Indriūnui - 90 metų". Ją vyrams padėjo rišti ir kolegė godą Ferensienė.

Apie ilgą ir turiningą jubiliato A.V. Indriūno gyvenimo ir kūrybos kelią kalbėjo kolega profesorius Vytas Urbonas.

Pasak V.Urbono, ilgametis, net nuo 1961 metų Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, redaktorius, žinomas mokslininkas Algimantas Valentinas Indriūnas pažymi savo 90-metį pilnas kūrybinių sumanymų.

Gimęs 1925 m. gegužės 21 d. Rokiškio apskrities Kamajų valsčiaus Duokiškio kaime, Algimantas Valentinas Indriūnas iš pradžių mokėsi Kamajėlių ir Kamajų pradžios mokyklose, 1936-1941 m. - Zarasų ir Rokiškio gimnazijose. 1941 m. jis su šeima buvo ištremtas į Altajaus kraštą, o 1942 m. perkeltas į Jakutiją, prie Laptevų jūros. Tremtyje A. V. Indriūnas dirbo miško kirtėju, statybininku, žveju. 1944 m. Jakutijoje baigė Kazačios vidurinę mokyklą, pradėjo dirbti kino mechaniku. 1946 m. pabaigoje pavykus pabėgti iš tremties, kino mechaniku dirbo ir Kaune. 1947 m. įstojo į Kauno politechnikos institutą, kurį 1952 m. baigė, įgydamas inžinieriaus elektromechaniko specialybę. Mokydamasis pradėjo dėstyti Kauno kino mechanikų mokykloje, 1950-1958 m. dirbo šios mokyklos direktoriumi. 1958 m. tapo Kauno 2-osios technikos mokyklos direktoriumi. Tačiau juo dirbo tik iki kitų metų vidurio, nes 1959 m. buvo pakviestas į besikuriančio žurnalo „Mokslas ir technika" redakciją. Čia jis iš pradžių dirbo vyriausiojo redaktoriaus M. Martynaičio pavaduotoju, o nuo 1961 m. - žurnalo vyriausiuoju redaktoriumi.

Dirbdamas žurnalo „Mokslas ir technika" redakcijoje, jis nuo pat pirmų dienų darė viską, kad pirmasis (ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Sovietų Sąjungoje) mokslinio techninio pobūdžio žurnalas pateisintų su juo siejamas viltis, taptų inžinierių, mokslininkų, įvairių sričių specialistų mėgiamu leidiniu, padėtų spartinti mokslinę ir techninę pažangą Lietuvos pramonėje, transporte, statyboje, žemės ūkyje. Jo vadovaujama redakcija nuolat ragino žurnale savo straipsnius spausdinti visų mokslo sričių mokslininkus, inžinierius, aukštųjų mokyklų dėstytojus, mokslinio tyrimo institutų darbuotojus, įmonių vadovus ir specialistus. Už sėkmingą inžinerinių techninių darbuotojų pamėgto žurnalo redagavimą 1969 m. Algimantui Valentinui Indriūnui buvo suteiktas Lietuvos nusipelniusio inžinieriaus vardas.

Tačiau 1973 m. A. V. Indriūnas iš žurnalo „Mokslas ir technika" vyriausiojo redaktoriaus pareigų buvo staiga pašalintas: už savo (kaip tremtinio) ir tėvo (kaip politinio kalinio) praeities slėpimą.

Vėliau jis dirbo laikraščių ir žurnalų susivienijimo „Periodika" direktoriaus pavaduotoju, rūpinosi miestų ir rajonų periodine spauda, redakcijų leidybiniais reikalais, žurnalistų daro sąlygomis.

Algimantas Valentinas Indriūnas visą laiką aktyviai bendradarbiavo periodinėje ir neperiodinėje spaudoje. Savo publikacijas, daugiausia politikos, ekonomikos, vadybos, politinių bei socialinių sistemų ir valstybės valdymo tobulinimo temomis, skelbė žurnaluose „Ekstra", „Gairės", „Veidas", laikraščiuose „Lietuvos aidas", „Respublika", „Verslo žinios", „Naujoji politika", „Verslas ir prekyba" ir kt. Dar 1971 m. pasirodė jo knyga „Vadovavimo technika". 2005 m. išėjo publicistinė atsiminimų knyga „Nelegalios karjeros metai. Gyvenimo pamokos", kurioje A. V. Indriūnas vaizdžiai parodo, kas ir kaip jam padėjo nepalūžti ir atlaikyti didžiausius gyvenimo smūgius, neatsisakyti lietuviško tautiškumo principų, nuosekliai siekti savo tikslų. Remdamasis asmeniniais pastebėjimais ir tyrimais, Lietuvos politinės praktikos analize ir pasaulinio garso politologų nuomonėmis bei išvadomis, A. V. Indriūnas pastaraisiais metais  išleido keletą teorinio ir praktinio pobūdžio knygų: 2011 m. - „Laisva ir nelaisva. Studija apie laisvąją rinką", 2012 m. - „Kaip tapti iškiliu politiku ir laimėti rinkimus", 2014 m. - „Atsakingos demokratijos valstybė". Kartu su bendraautoriais jis taip pat parengė ir išleido knygas „Socialinis liberalizmas ir kitos ideologijos" (2006 m.) bei „Viešosios vadybos strategija Lietuvoje" (2008 m.).

Prelegentas palinkėjo jubiliatui ir toliau juos sėkmingai veikti žurnalistikos, visos visuomenės labui.

Atsakomajame žodyje A.V.Indriūnas ne tik padėkojo už suteiktą garbę ir dėmesį. Jis kalbėjo ir apie žurnalisto priedermę, etiką, atsakomybę už galimą įtaką politikai ir visuomenei. 

Susirinkusieji smagiai sudainavo jubiliatui "Ilgiausių metų". Pasigardžiavo ir skaniais jubiliato žmonos Danutės Indriūnienės  paruoštais sumuštiniais.

 

Rubrika Žurnalistų namuose yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-06-26 12:35
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Juozas

2015-06-27 09:18

Sveikinu Algimantai. Tai ir toliau laikyk.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media