2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Prieš Kalėdas jaunieji žurnalistai kūrė nebenaudojamos elektronikos gyvenimo scenarijus

2014-12-18
 
 

„Technika genda - juk nieko nėra amžino, pasensta modeliai, juos keičiame modernesniais. Įsivaizduokime, kad klasės mokiniai suneša visus savo nenaudojamus telefonus ir sudeda į vieną vietą. O jeigu suneštų visos Lietuvos žmonės? (...) Ko gero, nemažas kalnas susidarytų. Gal ir ne Everestas, bet Šatrijos kalnas tai tikrai...", - tokiomis išradingomis priemonėmis į aplinkosaugos problemas atkreipti dėmesį bandė Elektronikos Platintojų Asociacijos (EPA) organizuojamo jaunojo žurnalisto konkurso dalyviai.

Trečiadienį Žurnalistų namuose buvo apdovanoti šio konkurso išradingiausi rašytojai - būsimieji Lietuvos žurnalistai. EPA ir Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) bendromis jėgomis pirmąsyk organizuotas konkursas sulaukė šešiasdešimt įvairiausių moksleivių rašinių, susijusių su aplinkosaugos tema. Renginyje buvo pagerbti penkiolika žurnalisto gyslelę turinčių moksleivių iš Kauno, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Mažeikių, Tauragės ir Vilkaviškio.

 

Moksleiviai į aplinkosaugos problemas žvelgė kūrybiškai

 

„Tikiuosi, kad ateityje daugelis iš jūsų būsite mano kolegomis,- renginyje moksleiviams kalbėjo LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius, - Svarbu, kad rašydami tekstus galvotumėte patys, nekopijuotumėte, netrūktų turinio prasme turtingos kalbos, o tai padaryti ne taip ir lengva."

Konkurso dalyvių amžius svyravo nuo 11-os iki 18-os, o tarp darbų buvo galima rasti ne tik publicistinių straipsnių, bet ir žavių bei originalių pasakų ir net eilėraščių aplinkosaugos tema. Nemažai buvo ir tokių, kurie atpasakojant elektronikos prietaisų skirtingas gyvenimo istorijas pasirinko meninį apsakymo žanrą.

„Tai, jog konkurse dalyvavo toks būrys jaunųjų žurnalistų iš skirtingų Lietuvos kraštų rodo, jog aplinkosauginės problemos šio projekto dėka tapo žinomos tiek šio konkurso dalyviams, tiek jų draugams, tiek mokytojams. Būtent jaunajai kartai priklauso tiek Lietuvos, tiek mūsų planetos ateitis, todėl be galo svarbu, kad jau dabar jie kalbėtų apie galimas grėsmes ir sprendimų būdus," - kalbėjo EPA vadovas Mantas Varaška.

 

Pagerbti mokytojai

 

Apdovanojant konkurso „Moki žodį, mylį gamtą" laureatus, kartu su jais buvo pagerbti ir jų mokytojai. „Žurnalisto specialybė reikalauja didžiulio atsakomybės jausmo, nes jūs formuojate mūsų visuomenę, - teigė „Lietuvos žinių" vyriausiasis redaktorius Ramūnas Terleckas, - „Išskirtinis prizas turi būti skirtas mokytojams, nes nuo jų priklauso moksleivių ir visos Lietuvos ateitis."

Daug metų žurnalistikos srityje dirbantis R. Terleckas minėjo, jog mokytojo specialybė šiais laikais yra šiek tiek nepelnytai nuvertinta: „Turėtume rodyti daugiau pagarbos žmonėms, kurie jumis rūpinasi ir įdeda daug širdies tam, jog išugdytų jūsų asmenybes ir nukreiptų jūsų gyvenimus tinkama linkme," - akcentavo redaktorius.

Mokytojai pasakojo apie kartu nueitą kelią kuriant jaunojo žurnalisto konkursui skirtus darbus. Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos mokytoja, žurnalistų būrelio vadovė Regina Stumbrienė sakė, jog vaikus įtraukti nėra sunku, svarbu sudominti ir tikslingai nukreipti.

 

Svarbiausiu prizu moksleiviams tapo jiems suteikta galimybė publikuoti savo straipsnius regioninės spaudos leidiniuose.  Nuotaikingi ir originalūs moksleivių darbai taps informatyviais, netradicinio turinio straipsniais.  Anot projekto organizatorių, aplinkosauginės problemos dažnai nepasiekia auditorijos dėl savo rimto formato ir sudėtingų problemų, tačiau vaikai apie tai sugeba išdėstyti paprastai ir aiškiai,  netgi priversti susimąstyti, paliesti jausmus. O jei supranta moksleiviai, vadinasi supras ir visi skaitytojai.

 

Konkurso nugalėtojais tapo:

 

          Simona Čujanaitė (Kauno šv. Pranciškaus mokykla)

          Justina Cicilionytė (Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazija)

          Liucija Jančauskaitė (Alytaus Vidzgirio pagrindinė mokykla)

          Gabija Liorėnaitė ir Barbora Mačiunskaitė (Marijampolės Rimanto Stankevičiaus pagrindinė mokykla)

          Gabija Viščiūnaitė (Mažeikių „Gabijos" gimnazija)

          Silvija Šegždaitė (Tauragės r. Žygaičių gimnazija)

 

Daugiau informacijos:

Daina Leščinskienė

Viešųjų ryšių projektų vadybininkė

UAB "Adres"

www.adres.lt

Mob.t.: 8(607)14644

El.paštas: daina@adres.lt

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-12-18 10:07
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media