2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: VII Mato Šalčiaus premija įteikta po mirties Arnoldui Čaikovskiui

2014-06-13
 
Arnoldas Čaikovskis

Arnoldas Čaikovskis

 

Gerimantas Statinis

 

       Birželio 12 d. Kairėnų kapinėse šalia Vilniaus, aplankėme M.Šalčiaus premijos laureato (po mirties) Arnoldo Čaikovskio kapą, padėjome gėlių, uždegėme smilkalus. Jonas Vėlyvis, kiti kolegos apie velionį pasidalins prisiminimais.

Po to Žurnalistų namuose buvo įteikta Mato Šalčiaus premija Arnoldo Čaikovskio dukrai Džinai Kasperavičienei. Šventėje dalyvavo premijos mecenatas Justas Vincas Paleckis, J.S.Bacho ir kitų klasikų muziką grojo Tarptautinių konkursų laureatės Elena (violončelė) ir Kotryna (smuikas) Daunytės.

     Garsus tarpukario visuomenės veikėjas, keliautojas, rašytojas ir žurnalistas Matas Šalčius savo neilgą 50 metų gyvenimą skyrė dviem pagrindiniams dalykams - Lietuvos vardo garsinimui ir kelionėms. Tai buvo žmogus idealistas, paaukojęs savo asmeninį gyvenimą vardan pasaulio pažinimo ir didelio noro savo patirtimi pasidalinti su tautiečiais apie dar iki tol negirdėtas, egzotiškas šalis bei jos gyventojus. M.Šalčiaus parašytos „Svečiuose pas 40 tautų" knygos lietuviams buvo tarsi langas į pasaulį. Jos tapo bestseleriu ir buvo skaitomos jaunų ir senų žmonių. Už šią knygą, M.Šalčius gavo tuo metu solidžią 1000 Lt premiją, tačiau per visą gyvenimą jis nesusikrovė turtų, bet spėjo apkeliauti daugiau nei pusę pasaulio ir savo švietėjiška, publicistine veikla išgarsinti Lietuvos vardą toli už jos ribų.

 

            Šiemet Mato Šalčiaus konkurse dalyvavo penki stiprūs pretendentai:

 

1. Edmundo Ganusausko knyga „Išėjęs į žygį" - solidi, gana prabangiai išleista monografija apie keliautoją, Nepriklausomybės Akto signatarą, Lietuvos archyvų generalinį direktorių, Lietuvos tūkstantmečio minėjimo direkcijos vadovą Gediminą Ilgūną.

 

2. Pauliaus Mačiulevičiaus, Bertos Tilmantaitės, Andriaus Jančiausko - „Azija be sienų" - labai prašmatni ir įdomaus formato knyga. Efektyvi nuotraukų gausa, skirtingų autorių gebėjimas sukurti intriguojančią skaitymui atmosferą. Trijulė per pusę metų apkeliavo Turkiją, Iraną, Afganistaną, Indiją, Nepalą, Tibetą,  Kiniją, Mianmarą, Indoneziją ir Malaiziją.

 

3. Vidmanto Šmigelsko „Kryptis - Rytai". Gana šmaikščiai su lengva ironija parašyta kelionių po buvusią Sovietų Sąjungą ir jos respublikas apybraižos žanro knyga. Autorius ir jo bendrakeleivius domino Sibiras, kuris mums neišvengiamai primena pokario lietuvių tremties išgyvenimus, taip pat Karpatai, Moldova - Padniestrė, Ukraina (dar su Krymu) ir Gruzija, po Sovietų Sąjungos griūties tapusios nepriklausomomis valstybėmis.

 

4. Vytauto Bukausko dokumentiniai filmai apie Etiopiją ir Siciliją. Jie atspindi keliaujančių žmonių maršrutus, tikslus ir siekius.

 

 5. Arnoldo Čaikovskio „Buriuotojo svajonių paukštė" - knyga apie lietuvį Bronislavą Rožinską, kuris 1963 m.  su trimis lenkais perplaukė Atlantą. Ši knyga - tai atradimas. Žinia apie drąsųjį lietuvį ir jo žygį per Atlantą burlaiviu iki šiol buvo niekam nežinoma. Retas Lietuvoje, ypač sovietinėje, girdėjo tokią žinią, kad B.Rožinskas - Lietuvos buriavimo pradininkas. Knygoje atsiskleidė A.Čaikovskio, kaip žurnalisto, gebėjimas surinkti faktus, juos analizuoti, dirbti archyvuose.

 

       Komisija nutarė skirti Mato Šalčiaus premiją Arnoldui Čaikovskiui už knygą „Buriuotojo svajonių paukštė". Knyga išleista po autoriaus mirties. Vertinant konkurso darbus, komisija laikėsi paties Mato Šalčiaus principo: „Pasauliui apie Lietuvą, Lietuvai apie pasaulį".

 

      Pirmaisiais M.Šalčiaus premijos laureatais 1990 metais tapo žurnalistai, buriuotojų žygio per Atlantą  dalyviai Ričardas Sartatavičius ir Gediminas Pilaitis. Vėliau daug metų konkursai dėl šios premijos nebuvo rengiami.

2008 metais konkursai dėl Mato Šalčiaus premijos buvo atgaivinti. Mato Šalčiaus premijų laureatais tapo žurnalistai: Ričardas Sartatavičius už dokumentinį filmą „Trispalvė Atlante", Gerimantas Statinis už knygą „Pasiklydęs Amazonijoje. Mato Šalčiaus klajonių beieškant", Dainius Kinderis už knygą „Atgal į Afriką", Justinas Lingys už dokumentinių filmų ciklą „Kalnai - mano gyvenimas", Jonas Nekrašius už knygą „Olegas Truchanas - Lietuvos ir Australijos legenda" ir  Kristina Stalnionytė už sukurtą internetinę kelionių svetainę www.visikeliai.com

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-06-17 12:43
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media