2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Žurnalistai Vilniuje ir Kijeve surengė telekonferenciją “Kieno rankose Ukrainos eurointegracija?”

2013-07-29
 
Ukrainos žurnalistai ir visuomenės veikėjai per telekonferenciją „Vilnius- Kijevas“. Nuotrauka iš Skype

Ukrainos žurnalistai ir visuomenės veikėjai per telekonferenciją „Vilnius- Kijevas“. Nuotrauka iš Skype

 

Vytautas Žeimantas

 

Vilniuje įsikūrę Žurnalistų namai ir Kijevo spaudos klubas buvo sujungti Skype ryšiu ir įvyko turininga telekonferencija. Tai pirmasis tokio tipo žurnalistų bendruomenių organizuojamas renginys, kuriame dalyvavo beveik po 10 atstovų iš kiekvienos šalies.

Pirmoji diskusijos tema - „Kieno rankose yra Ukrainos eurointegracija?". Renginyje dalyvavo Edmondas Babenskas - jaunimo projekto „Drąsinkime ateitį" įkūrėjas ir vadovas, Ginas Dabašinskas - radijo stoties „Laisvoji banga" žurnalistas, laidų vedėjas, Giedrius Kazimierėnas - dailininkas, Mantas Martišius - Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto docentas, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos narys, Denis Tarasenko - žurnalistas, Viktor Denisenko - Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto doktorantas, geopolitika.lt apžvalgininkas, blogeris www.viktordenisenko.eu, Dainius Radzevičius - Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas, Kęstutis Masiulis - Seimo narys, Anatolijus Starostenko - Ukrainos ambasados Lietuvoje pirmasis sekretorius, Egidijus Vareikis - Seimo narys, Europos reikalų komiteto narys (Skype ryšiu iš Kauno), Vytautas Žeimantas - žurnalistas, rašytojas, www.lzs.lt redaktorius, Baltarusijos dienraščio „Zviazda" korespondentas Lietuvai..

Ukrainos žurnalistus atstovavo Visuomeninio susivienijimo „Kijevo spaudos klubas" pirmininkas Jurijus Peresunko, žurnalistai Igoris Kucenko, Piotras Olaras, istorikas Aleksandras Palyj, politologas Romanas Matuko, kiti.

Kijevo spaudos klube svečiavosi ir aktyviai telekonferencijoje dalyvavo Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitekūnas. Jis palankiai įvertino abiejų šalių žurnalistų pastangas plėtoti dialogą tarp Lietuvos ir Ukrainos.

Telekonferencijos metu buvo pasidalinta įžvalgomis, pastebėjimais, kritika ir pasiūlymais. Žurnalistai pasidalino mintimis kas galėtų padėti Ukrainai įstoti į Europos sąjungą ir kas trukdo tai pasiekti.

Įdomių patarimų kaip reikėtų ukrainiečiams plėtoti kelią į Europos Sąjungą davė ir mūsų Seimo nariai Kęstutis Masiulis ir Egidijus Vareikis.

Ši pirmoji konferencija buvo skirta ir aptarti galimo memorandumo pasirašymą tarp dviejų žurnalistų organizacijų Lietuvoje ir Ukrainoje dėl bendro projekto „Už demokratiją - kartu!". Tai būtų ne politinis, o pilietinis memorandumas, kuris padėtų dviejų šalių žurnalistų bendruomenėms reguliariai rengti nuotoliniu būdu temines konferencijas, apskritus stalus, seminarus ir neformalius renginius. Tai būdas bendrauti ir diskutuoti apie demokratinius procesus abiejose šalyse.

Abi pusės sutarė įkurti reguliariai veikiantį teletiltą „Kijevas-Vilnius. Už demokratiją - kartu!"

Ukrainos ir Lietuvos žurnalistų bendruomenės visada artimai bendravo ir bendradarbiavo. Esame turėję ir oficialių patirties mainų programų su regionų spauda, turime ir gerus asmeninius kontaktus. Tačiau šiandien demokratiniai procesai abiejose šalyse verčia ir pačius žurnalistus rimtai diskutuoti apie šių procesų keliamus iššūkius - žmogaus teises, kaimyninius santykius, ekonominius ryšius, ES integracinius procesus ir kitką.

„Tikiu, kad šiandieninės technologijos jau leidžia betarpiškai ir be didelių investicijų burti bendroms diskusijoms politikus, kultūros ir meno žmones, verslininkus, pilietiškai nusiteikusius visuomenininkus. Gal net galima neformaliai svarstyti idėjas ir pasiūlymus. Geografinis atstumas ir kultūrinis artumas gali padėti spręsti daugybę problemų net ir Skype konferencijų metu. Aš tuo tikiu ir mano kolegos Ukrainoje - taip pat. Tai įrodė ir ką tik įvykusias tebetiltas tarp Vilniaus ir Kijevo," - sako LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-07-29 11:19
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

dg

2013-08-07 10:28

Tas "Be gorilkos" gerai šneka. Geriau tiesioginiai ryšiai, negu kaimynų sugedęs telefonas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Be gorilkos

2013-08-06 18:39

Ukrainoje ir be gorilkos yra gerų dalykų. Mes apie juos mažai ką žinome. Mus visokiais kvaišalais apie Ukrainą maitina Rusijos kanalai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Gorilka

2013-08-02 11:27

Ukrainiečiai - geri žmonės. O jų gorilka - dar geresnė.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Juozas

2013-07-30 10:10

Vytautai, o kodėl panašaus tilto nesurengi su baltarusių žurnalistais?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media